Кибератаката срещу сървърите на Националната агенция за приходите и безпрецедентният

...
Кибератаката срещу сървърите на Националната агенция за приходите и безпрецедентният
Коментари Харесай

Най-актуалните киберпрестъпления и как може да се защити бизнесът

Кибератаката против сървърите на Националната организация за приходите и невижданият теч на персонални данни демонстрираха, че опасността от сходни закононарушения е голяма. Затова и страната, и частният бранш би трябвало да подхващат ограничения, с цел да обезпечат сигурността си. Най-напред водещите държавни институции и оператори на огромни масиви от персонални данни ще би трябвало да приведат осведомителните си системи към минималните условия, заложени в Наредбата за общите условия за мрежова и осведомителна сигурност. Те разполагат с към три месеца - до края на ноември.

Във въпросната разпоредба е посочено също по този начин, че отговорност за пробиви в сигурността носи ръководителят на съответното ведомство, макар че съгласно специалистите голяма част от случаите са резултат от незаконна активност. Освен това всички структури ще би трябвало да вършат одит на сигурността на системите си регулярно и не по-малко от един път всяка година. Наредбата е в действие от 26 юли тази година, като в обсега й попадат всички държавни институции, както доставчиците на цифрови услуги, в това число огромният бизнес, който разполага с огромни масиви от данни. Извън условията остават дребните и междинни предприятия, само че държавните специалисти поучават и те да се придържат към текстовете на наредбата.

На конгрес в София експертите от отдел "Киберсигурност " на ГДБОП показаха лист с настоящи киберпрестъпления. На първо място те слагат кражбата на корпоративни бази данни, случаи сходни на този с Национална агенция за приходите. Следват компрометирането на служебни имейл кореспонденции, заразяване с компютърни вируси и интернет измами при закупуване на артикули. Списъкът допълват нарушаването на авторските права, разпространяването на детска порнографи я и мрежите от финансови мулета за пране на пари. Както и кражбата на криптовалути.

Застрахователната компания "Лев Инс " предлага решения за дребните и междинни предприятия, които са отвън обсега на Наредбата за общите условия за мрежова и осведомителна сигурност. Изпълнителният шеф на сдружението Павел Димитров заяви, че към този момент на пазара има застраховка "Кибер решения за вашия бизнес ". Действието на тази лавица е за необятен набор от застрахователни събития. Например навлизане и увреждане на системата от външни лица, имащи злонамерени дейности, за увреждане на компютърната и мрежова система. Както и увреждане, разрушение, променяне, изкривяване или използуване с компютърната система. Застраховката покрива също по този начин неоторизирано потребление на компютърната система, корист с права и хакерски вреди.

Както "Банкеръ " заяви, събитието стартира с одобрение от премиера Бойко Борисов. Основен акцент в неговото слово бе, че се планува унищожаване на тавана на заплатите на киберспециалистите в държавната администрация. Премиерът изясни, че страната не може да си разреши всяко министерство да си назначи киберспециалисти на 15000 лева заплата, само че четирима, петима души можело да бъдат назначени през организацията за електронно ръководство. Борисов съобщи, че с финансовия министър Владислав Горанов обсъждали опцията средства да бъдат заложени в Бюджет 2020.Той прикани както ненавиждаме крадците и убийците, по този начин да ненавиждаме и хакерите.

Във форума участваха също вицепремиерът Мариана Николова, вътрешният министър Младен Маринов, специалисти от организация "Електронно ръководство ", ръководители на служби и представители на частния бранш и браншови организации за киберсигурност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР