КЕЙПТАУН, Южна Африка (AP) — Оскар Писториус ще има втори

...
КЕЙПТАУН, Южна Африка (AP) — Оскар Писториус ще има втори
Коментари Харесай

Оскар Писториус ще има още един шанс за условно освобождаване в петък след почти десетилетие в затвора

КЕЙПТАУН, Южна Африка (AP) — Оскар Писториус ще има втори късмет за условно освобождение на чуване в петък, откакто беше наказан погрешно няма право на предварително освобождение от пандиза през март.

Поправителният отдел на Южна Африка съобщи в изказване, изпратено до Асошиейтед прес в понеделник, че комисията за условно освобождение ще прегледа още веднъж случая на някогашния олимпийски бегач тази седмица и ще реши „ дали пандизчията е подобаващ или не за обществена интеграция. "

Писториус, знаменит спортист с двойна ампутация, който преодолява бариери, като се състезава с въглеродни нишки за тичане на остриета на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, е в пандиза от в края на 2014 година за убийството на приятелката Рийва Стеенкамп с пукотевица. Първоначално той беше наказан за съзнателно ликвидиране, закононарушение, сравнимо с непредумишлено ликвидиране, за това, че простреля Стийнкамп няколко пъти през затворена врата на тоалетна в дома му в южноафриканската столица Претория преди зазоряване часове на Деня на Свети Валентин 2013 година

Присъдата му беше усъвършенствана в ликвидиране и той в последна сметка беше наказан на 13 години и пет месеца затвор след поредност от обжалвания от страна на прокурорите. Сериозните извършители в Южна Африка би трябвало да излежат най-малко половината от присъдата си, преди да имат право на условно освобождение.

Случаят на Писториус и правото му на условно освобождение са усложнени от тези обжалвания от страна на прокурорите, които първо оспориха присъдата му за съзнателно ликвидиране и по-късно присъда от шест години за ликвидиране, която те нарекоха шокиращо снизходителна.

Върховният апелативен съд в последна сметка постанови през 2017 година, че Писториус би трябвало да излежи минималната присъда от 15 години в Южна Африка за ликвидиране, само че взе поради година и седем месеца, които той към този момент е излежал за съзнателно ликвидиране, когато произнесе присъдата от 13 години и пет месеца.

Съдът обаче позволи неточност, като не регистрира различен интервал, който Писториус е излежал, до момента в който тече присъдата му за ликвидиране апелира, което значи, че той в действителност дава отговор на изискванията за условно освобождение през март, когато му беше казано на първото му чуване, че ще дава отговор на изискванията едвам през август 2024 година

Адвокатите на Писториус отнесоха случая му до висшия Конституционен съд на страната. Решението за ново чуване на Писториус в петък е на процедура самопризнание за грешката на апелативния съд.

Не е обезпечено, че Писториус ще бъде освободен предварително. Комисия за условно освобождение взема под внимание редица фактори, в това число неговото държание и дисциплинарно досие в пандиза, психическото му здраве и вероятността той да извърши друго закононарушение.

Той може да бъде освободен под цялостно условно освобождение или да бъде пуснат дневно условно освобождение, където ще му бъде разрешено да живее и работи в общността, само че би трябвало да се връща в пандиза през нощта.

Писториус в миналото е бил един от най-уважаваните спортисти в света и една от най-трогателните истории в спорта. Той е роден с вродено заболяване, което е довело до ампутация на краката му под коляното, когато е бил бебе, само че той се занимава с писта и печели голям брой параолимпийски трофеи на своите остриета за тичане. Той е единственият с двойна ампутация, бягал на Олимпиадата.

Известен като „ Бегачът по острието “, той беше на върха на славата си, когато умъртви Стийнкамп месеци след Олимпиадата в Лондон. По време на процеса за убийството му, той твърди, че е прострелял Стийнкамп, 29-годишен модел, по простъпка с лицензирания си 9 мм револвер, тъй като е вярвал, че тя е рисков нахалник, криещ се в банята му измежду нощ.

Писториус ще навършва 37 години в сряда и не е бил виждан от съвсем десетилетие, макар че има инцидентни проблясъци от времето му в пандиза.

Той получи пострадване при свада с различен пандизчия за затворнически телефон през 2017 година.. Година по-рано той получи лекуване за пострадвания на китките си, които фамилията му отхвърли да са резултат от самонараняване и сподели, че са породени от рухването му в килията му.

___

AP Африка вести: https://apnews.com/hub/africa

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР