КЕВР и Булгаргаз не работят с една и съща формула

...
КЕВР и Булгаргаз не работят с една и съща формула
Коментари Харесай

Шефът на Булгаргаз разкри откъде идва разминаването в прогнозните цени на газа

КЕВР и " Булгаргаз " не работят с една и съща формула при пресмятане и прогнозиране на цената на газа. Това стана ясно от думите на шефа на " Булгаргаз " Николай Павлов в студиото на bTV.
По думите му КЕВР очевидно стъпва за установяване на прогнозните цени на спотовия пазар, доколкото " Булгаргаз " се движи по динамичността на пазара.

По думите на Павлов би следвало цените да се дефинират на месечна база и съгласно пазара. Шефът на " Булгаргаз " обаче отхвърли да разяснява дейностите на КЕВР и формулата на пресмятане, която те употребяват.
Очаква се в края на годината страната за стартира да получава азерски газ, който обаче да е по-скъп. Павлов и тези условия отхвърли да разяснява, макар че сподели, че суровината не би следвало да е по-скъпа и това да окаже въздействие на пазара. В момента се водят договаряния с банките за обезпечаване на банковата гаранция.
Николай Павлов дефинира като извънредно тежки договарянията с " Газпром " за понижението на цените на газа - последните две седмици се е водил пазарлък за 20 цента. " В последна сметка си ги взехме тези 20 цента ", похвали се Павлов.
" Извоювахме си тази отстъпка, а не сме отишли в Брюксел да си вземем чека с понижението ", разяснява Николай Павлов във връзка на това, че предоговаряне на цената на съветския природен газ стартира най-късно и то след решение на Европейската комисия.

Павлов не отговори на въпрос дали България е почнала най-късно предоговарянето от всички страни, обхванати от решението на Брюксел, както и дали България е страната, договорила най-малка отстъпка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР