Кения обмисля да ръководи сили в Хаити: Какво трябва да знаете

...
Кения заяви, че е готова да ръководи многонационални сили“ в
Коментари Харесай

Кения заяви, че е готова да ръководи „многонационални сили“ в засегнатото от криза Хаити.

Съобщението представлява възможен пробив за поддръжниците на подобна намеса, които твърдят, че тя е необходима за справяне със спираловидната несигурност, насилието на банди и нарастващата хуманитарна извънредна ситуация в карибската нация.

Миналата година временното правителство на Хаити официално поиска международно разполагане, като получи подкрепа от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и Съединените щати.

Но докато няколко държави по-рано подкрепиха перспективата за изпращане на това, което ООН нарече „специализирана помощна сила“ в Хаити, преди съобщението на Кения в събота, никоя държава не пристъпи напред, за да ръководи интервенцията.

В понеделник Държавният департамент на САЩ приветства желанието на кенийското правителство да ръководи потенциална мисия и каза, че Вашингтон ще представи резолюция на Съвета за сигурност на ООН с Еквадор за разрешаване на разполагането.

Групите на гражданското общество в Хаити обаче широко се противопоставиха на подобен ход, позовавайки се на минали проблеми, причинени от чуждестранна намеса, и опасения, че международната общност ще подкрепи хаитянските служители, считани за частично отговорни за кризите в страната.


Ето какво трябва да знаете:

Какво предлага Кения?

Външният министър на Кения Алфред Мутуа каза в събота, че източноафриканската страна е готова да разположи 1000 полицаи, които да помогнат за обучението и подпомагането на полицията в Хаити за „възстановяване на нормалното положение в страната и защита на стратегически съоръжения“.

Мутуа каза в публикация в социалните медии, че „предложеното разполагане на Кения ще изкристализира“, след като получи мандат от Съвета за сигурност на ООН „и бъдат предприети други конституционни процеси в Кения“.

Министърът каза още, че кенийски полицейски екип ще предприеме „мисия за оценка“ през следващите седмици, за да „информира и ръководи мандата и оперативните изисквания“ на мисия в Хаити.

Как реагира Хаити?

„Хаити оценява високо този израз на африканска солидарност,” заяви външният министър на Хаити Жан Виктор Женеус в изявление в неделя, „и очаква с нетърпение да приветства предложената от Кения мисия за оценка.”


Как реагираха ООН и други държави?

Гутериш приветства ангажимента на Кения, като каза, че „оценява вниманието на Кения да ръководи евентуално многонационални сили извън ООН“, според говорителя на ООН Фархан Хак.

„Генералният секретар повтаря призива си към Съвета за сигурност да подкрепи такава международна операция извън ООН и насърчава държавите-членки, особено от региона, да обединят силите си с Кения“, каза Хак в понеделник.

Канада, която преди това беше обещала 75 милиона долара (100 милиона канадски долара) за полицията на Хаити, наред с друга подкрепа, също приветства предложението на Кения.

„Ние сме готови да работим с Кения и всички партньори, за да гарантираме успеха на предстоящата разузнавателна мисия и всяко последващо възможно разполагане под мандата на Съвета за сигурност на ООН“, каза във вторник канадският посланик в Хаити Себастиен Кариере.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза пред репортери в понеделник, че Вашингтон от своя страна е „ангажиран с намирането на ресурси за подкрепа на тази многонационална сила“.

„Мисля, че е твърде рано да навлизаме в нови подробности за това какви могат да бъдат тези ресурси. Но след като кенийците извършат първоначалната си мисия за оценка, ние, разбира се, ще се свържем с тях“, каза Милър.

Защо Хаити поиска международна намеса?

Временният министър-председател Ариел Хенри, който пое поста след убийството през 2021 г. на президента Жовенел Мойс, призова международната общност да създаде „специализирани въоръжени сили“ в Хаити през октомври миналата година.

Искането, което се радваше на подкрепата на кабинета на Хенри, дойде на фона на нарастване на гангстерското насилие в Хаити, включително гангстерска блокада на ключов горивен терминал в столицата Порт-о-Пренс, което предизвика широко разпространен недостиг и рязко покачване на цените на основни стоки.

Хенри каза по това време, че „незабавното разполагане“ на такава сила е необходимо за справяне с „хуманитарната криза, причинена, наред с други неща, от несигурността в резултат на престъпните действия на въоръжени банди и техните спонсори“.

Искането дойде и на фона на нарастването на демонстрациите срещу правителството, подхранвани от насилието и високите разходи за живот. През май ООН каза, че около пет милиона души – половината от населението на Хаити – са изправени пред глад.

Защо някои хаитяни са против международната намеса?

Безпокойството относно чуждестранните разполагания датира от независимостта на Хаити от Франция през 1800 г.

Страната е била свидетел на множество чуждестранни интервенции оттогава, включително нахлуване през 1915 г. на американските морски пехотинци, което започна 19-годишна окупация и мисия на САЩ през 1990 г. за отстраняване на военното правителство на Хаити след преврат.

Напоследък разполагането на ООН в Хаити беше широко разглеждано като провал: мироопазващите сили на ООН, изпратени в страната след опустошително земетресение от 2010 г., бяха свързани с епидемия от холера, която уби около 10 000 души, и войските на ООН, които се изтеглиха от страната през 2019 г. също са свързани със сексуално насилие срещу жени и момичета от Хаити.

Групите на гражданското общество цитираха тези минали намеси – както и опасенията, че друга чуждестранна мисия може да подкрепи корумпираните хаитянски служители – при отхвърлянето на призива на Хенри през октомври 2022 г. за въоръжените сили.


„Малко като повтаряне на едни и същи грешки“, каза Роузи Огюст Дусена, адвокат и програмен директор в Националната мрежа за защита на правата на човека (RNDDH) в Хаити, каза пред Ал Джазира миналата година.

Групите на гражданското общество също осъдиха международната подкрепа за Хенри, който през 2021 г. отложи за неопределено време президентските и законодателните избори. През февруари министър-председателят официално създаде преходен съвет, предназначен да подготви дългоочаквания вот, който той подчерта, че не може да се проведе, докато безопасността в страната не бъде възстановена.

Какво са предложили правозащитните групи вместо това?

През юни група от водещи хаитянски групи за правата на човека и гражданското общество заявиха, че подкрепят „спешен, основан на правата отговор“ от международната общност. Но те казаха, че подобен отговор трябва да подкрепи преходно правителство, да се съсредоточи върху изграждането на националната полиция на страната с ужасно недостатъчен ресурс и да спре потока на оръжие към Хаити.

„Съществена първа стъпка е да спрем да подкрепяме набора от актьори, които създадоха кризите, пред които е изправена страната, включително тези, които в момента са на власт“, ​​казаха групите (PDF).

Какво следва?

Остава неясно кога САЩ и Еквадор ще предложат резолюция на Съвета за сигурност на ООН за разрешаване на ръководена от Кения мисия в Хаити. Но Милър от Държавния департамент каза в понеделник, че това ще се случи в близко бъдеще.

Също така остава неясно кои други страни биха участвали в мисията – и в какво качество – ако тя получи зелена светлина.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР