Кенет Стар - прокурорът, чието разследване доведе до импийчмънта на

...
Кенет Стар - прокурорът, чието разследване доведе до импийчмънта на
Коментари Харесай

Почина Кенет Стар: прокурорът, чието разследване доведе до импийчмънта на Бил Клинтън - Свят

Кенет Стар - прокурорът, чието следствие докара до импийчмънта на американския президент Бил Клинтън - умря на 76-годишна възраст, заяви фамилията му.

Стар, някогашен арбитър и основен прокурор на Съединени американски щати, е умрял във вторник в болница в Хюстън от затруднения след интервенция, прецизира Би Би Си.

Стар беше в екипа, който защитаваше някогашния президент Доналд Тръмп от импийчмънт през 2020 година

Той е роден в Тексас. През 1994 година е назначен от Министерството на правораздаването на САЩ  да проверява Уайтуотър - скандално поземлено дружество от 80-те години на предишния век, в което вземат участие Бил и Хилари Клинтън. Стар открива доказателства, че Клинтън е имал спекулация със стажантката в Белия дом Моника Люински. В резултат на това през 1998 година Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати гласоподава за импийчмънт на Клинтън. По-късно Сенатът го оправдава. Стар написа за следствието в бестселъра " Презрение ": Мемоар от следствието на Клинтън ".

В интервю за CBS през 2018 година той споделя, че съжалява за " болката, която е предизвикал на толкоз доста хора, в това число на нацията ", само че твърди, че " това е трябвало да бъде направено " и отхвърля да се извини на госпожа Люински за издевателството, на който е била подложена след разкриването на аферата. От своя страна Люински написа в публикация за сп. Vanity Fair, че Стар е трансформирал живота ѝ в " пъкъл " и го разказа като " заплашителен ", откакто се сблъска с него в ресторант в Манхатън.

Реакцията ѝ на новината за гибелта му беше сдържана. Тя написа, че мислите ѝ за Кен Стар провокират у нея " комплицирани усеща ", само че си дава сметка, че " това е мъчителна загуба за тези, които са го обичали ".

Години след следствието на Клинтън през 2016 година Стар е заставен да напусне президентския пост в университета " Бейлър " в Уейко, Тексас, откакто следствие по обвинявания в обезчестяване, свързани с футболния тим на университета. Стар подава оставка освен като ректор, само че и като професор по право. След като напуща, той продължава да практикува специалността си и преподава конституционно право, написва няколко книги и работи като юридически специалист за Fox News.

В началото на 2020 година той се връща в светлината на прожекторите, като се причислява към екипа, защитаващ Тръмп против процедурата по импийчмънт. Тръмп е упрекнат, че е забавил отпущането на военна помощ за Украйна, с цел да принуди украинския си сътрудник Володимир Зеленски да стартира следствие против Джо Байдън и сина му Хънтър. Тръмп беше оневинен.

По това време Стар съобщи, че импийчмънтът е " последна мярка ", като съобщи, че обвиняванията против Тръмп бледнеят спрямо тези против Клинтън.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР