Кен Голдин продава колекционерски спортни картички в продължение на четири

...
Кен Голдин продава колекционерски спортни картички в продължение на четири
Коментари Харесай

Нова мания: Платиха $738 000 за картичка

Кен Голдин продава колекционерски спортни картички в продължение на четири десетилетия. Случилото се по-рано този месец обаче към момента го шокира.

В началото на февруари нова баскетболна картичка на Майкъл Джордан беше продадена за рекордните 738 000 $ на търг, извършен от компанията на Голдин. Точно същият продукт струваше съвсем 215 000 $ единствено седмици преди този момент, оповестява Bloomberg TV Bulgaria, представена от investor.bg.

„ Никога не е имало сходен миг в историята на бизнеса “, сподели Голдин пред CNN Business.

Шокиращата продажба е част от доста по-голяма наклонност в спортните колекционерски предмети, която притегли вниманието както на институционални вложители, по този начин и на дребни трейдъри, трансформирайки колекционирането на картички от занимание в главен капиталов пазар. Но моментът и мащабът на скока на цените също провокираха терзания, че може да бъде подхранван от същите спекулативни сили, които неотдавна дадоха подтик на биткойна и акции като тези на компанията GameStop.

Представителите на сектора признават, че техният бизнес може да се възползва от по-широката пазарна еуфория и отхвърлят концепцията, че взривът на търсенето генерира ценови балон.

„ Това към този момент е част от нашата просвета. Не бих го определил с думата балон “, сподели Голдин.

Ренесансът на картичките се корени в пандемията. Останали у дома без спортни игри онлайн, хората започнаха да разчистват таваните и мазетата си и да намират остарели картички. В един миг те бяха на всички места, подкрепени от звезди - като артиста Марк Уолбърг, чиито деца започнаха колекционерски бизнес, диджея Стив Аоки и съоснователя на Resy Гари Вайнерчук. Видеоклиповете на почитателите, отварящи пакети с картички в YouTube и TikTok, започнаха да събират десетки хиляди гледания.

„ Това е пазар, в който търсенето нараства, само че няма по-голямо предложение “, написа Вайнерчук, дълготраен бранител на вложението в картички, на своя уеб страница предишния март.

Цените на картичките с най-високо качество на величия в спорта скочиха фрапантно. Повишиха се и тези с по-нови гении. Скокът в цените притегли вниманието на по-широк клас капиталови експерти.

„ Създават се фондове. Те притеглят вложители и сплотяват 5-10-15 милиона $ “, сподели Джеси Крейг, шеф бизнес развиване в PWCC Marketplace, най-големият продавач на премиум картички.

Джош Лубер, съосновател на започващия магазин за препродажба на маратонки StockX, напусна компанията предходната година, с цел да сътвори Six Forks Kids Club, различна компания за ръководство на активи, фокусирана върху картичките.

„ Трудно е да се откри някой от моето потомство, чийто първи бизнес не е бил да купува бейзболни картички, когато е бил на 10 “, сподели пред CNN Business Любер, който е на 42 години.

Вливането на средства от институционални вложители бързо трансформира пазара. Голдин съобщи, че за първи път в кариерата си той получава позвънявания от хедж фондове, заинтригувани да получат експозиция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР