Кемал Кълъчдароглу се ражда през 1948 в едно село на

...
Кемал Кълъчдароглу се ражда през 1948 в едно село на
Коментари Харесай

Кемал Кълъчдароглу: Човекът, който може да победи Ердоган

Кемал Кълъчдароглу се ражда през 1948 в едно село на анадолския район Тунджели. Той произлиза от алевитското малцинство в Турция. От общо седем деца в фамилията Кемал е единственият, който приключва университет - със компетентност стопанска система и финанси. Кариерата му стартира през 1971 година като референт към турското Министерство на финансите. През 1992 Кълъчдароглу става шеф на Службата за обществено обезпечаване, а през 1999 се пенсионира.

Честен и умел герой срещу корупцията

Кълъчдароглу се слави като човек, който е почтен и на който може да се разчита - качества, които не са безусловно типични за политиците, изключително в Турция. Като държавен чиновник той се бори против корупцията, а опитът му в общественото обезпечаване го е научил да „ открива и игла в купа сено “. „ Ако го оставям в стая, цялостна с папки и досиета,  Кълъчдароглу може мигновено да се ориентира и да открие всяка неправда и машинация “, споделя член на неговата партия пред Дъждовни води. “А да си почтен в тази сфера не е просто добродетел, а нужда ”.

Кълъчдароглу като детеСнимка: DHA

След изборите през 2002 година, когато Ердоган застава отпред на страната, Кълъчдароглу също влиза в турския парламент. Пет години по-късно той към този момент е заместник-председател на парламентарната група на Републиканската национална партия (РНП). Медийното внимание към него се ускорява, откакто изнася няколко доказателства за корупционни практики. През 2009 той се кандидатира за кмет на Истанбул, само че губи от претендента на Ердогановата ПСР.

Секс скандал го прави водач на партията

Когато през 2010 година дългогодишният водач на РНП Дениз Байкал се отдръпва от поста поради секс скандал, Кълъчдароглу го наследява. Въпреки че тогава той получава съвсем единомислещата поддръжка на партията, обстановката в този момент е по-различна.

Той притегля и интернационалното внимание, когато в “Марша за правдивост ” през 2017 година извървя 420-те километра между  Анкара и Истанбул. Това беше метод да притегли вниманието към репресиите, осъществявани от държавното управление на ПСР.

“Никога не се гневя ”

Кълъчдароглу е човек, който се слави и със своето успокоение. Наричат го „ турския Ганди “, “Кротката мощ ” и “Демократичният чичо ”. В едно свое изявление той споделя, че “никога не се гневи ”, а брачната половинка му удостоверява това: “Той е доста благ и доста спокоен. Даже от време на време прекомерно спокоен. Никога не покачва звук. Не можеш даже да се скараш с него. Понякога ме побърква, че е толкоз спокоен ”, споделя Селви Кълъчдароглу.

Председателят на РНП Кемал КълъчдароглуСнимка: DHA

Депутатът от РНП Бюлент Кушоглу познава Кълъчдароглу от години. “Да работиш с него наподобява елементарно, само че в действителност е много мъчно. Той е изключително толерантен, целенасочен, деликатен и трудолюбив ”, споделя Кушоглу пред Дъждовни води.

Смята се, че Калъчдароглу е и политикът в Турция, против който са осъществявани най-вече покушения. Сред тях е и опит за линчуване в Анкара през 2019. Кълъчдароглу е претърпял още въоръжено нахлуване от Кюрдската работническа партия (ПКК), офанзива против него в Народното събрание и опит за бомбен атентат, осъществен от така наречен “Ислямска страна ” по време на “Марша за правдивост ”.

Най-добрият претендент?

Въпреки позитивния му имидж, Кълъчдароглу е считан за човек, който не е задоволително харизматичен, с цел да бъде действителна опция на Ердоган. Кандидатурата му към този момент провокира разнобой в опозиционната коалиция, в която има шест партии. Втората най-голяма политическа мощ в обединението, националистическата “Партия на положителното ” заплаши да напусне обединяването, откакто стана ясно, че Кълъчдароглу ще бъде претендентът на опозиционните сили. Според лидерката на партията Мерал Акшенер претендентът би трябвало да е някой, “който може да победи Ердоган ”. Според нея Кълъчдароглу не дава отговор на това изискване - за разлика от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, чиято кандидатура също се обсъждаше от опозицията. Факт е, че Кълъчдароглу в никакъв случай не е печелил избори.

Кълъчдароглу и Мерал АкшенерСнимка: picture-alliance/abaca/M. Kaynak

След доста договаряния при закрити порти рецесията в опозиционната коалиция за момента наподобява преодоляна. Акшенер се разгласи в поддръжка на кандидатурата на Кълъчдароглу. Компромисът бе реализиран след заричане, че Имамоглу и кметът на Анкара Яваш, който тя също поддържа, ще бъдат назначени за заместник-президенти при евентуална победа. Всяка от останалите партии в обединението също ще дефинира по един заместник-президент. Според турската конституция няма предел за броя на заместниците на президента. Дали това обединяване, което има значително проблеми, ще донесе победа на изборите през май - следва да стане ясно.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР