Казват, че за да опознаеш ново място, трябва задължително да

...
Казват, че за да опознаеш ново място, трябва задължително да
Коментари Харесай

Специалитетите, които трябва да опитате на остров Крит

Казват, че с цел да опознаеш ново място, би трябвало наложително да опиташ кухнята му. Тя приказва толкоз за идентичността му, колкото и културните монументи и артефактите на историята.

Гръцкият остров Крит е неповторим и положителната му кухня е една от визитните му картички. Това е идеалното място за феновете на морски блага, само че и на непредвидени усети.

Не бива да се подмине опцията да се обогати познанието за храната, което може да се получи след посещаване на острова. Какво да опита неизкушеният фен на кулинарни шедьоври? Възможностите са доста, ето единствено няколко оферти от специалитетите на остров Крит.

Калмари с маслини и копър

 Специалитетите, които би трябвало да опитате на остров Крит

Това е обичайно гръцко ядене, което в Крит подготвят по време на Великите пости. Калмарите вършат страховит тандем с копъра - доста употребена фалшификация още от древността, за която загатва даже Омир. Леко киселият усет на маслините добавя идеално тази композиция. Напитките, които отиват на специалитета, са вино и узо.

Gamopilafo

Названието пилаф незабавно подсеща, че става въпрос за ядене с ориз. Той се подготвя с бульон от сварено агнешко или пилешко месо. Колкото животното е по-старо, толкоз по-дълго ври и бульонът става по-силен и апетитен. Маслото и лимонът са другите съставки, които вземат участие в подготвяне на ориза. При сервиране се прибавя месото, което е сварено в бульона, доста лимони, сол и черен пипер. Истинска приятност за сетивата.

Stamnankathi

Зад тази съвсем невъзможна за изговаряне дума се крие деликатес, подготвен от растение, което вирее единствено на Крит. То е леко горчиво, само че прелестно на усет. Топлинната обработка, на която се подлага, е напълно лека и се овкусява със зехтин и лимонен сок. Може да се добави месо или яйца.

Tsigariasto

 Специалитетите, които би трябвало да опитате на остров Крит

Този специалитет още веднъж е типично критски, по-точно от западната част на острова, от където е пренесено на всички места. Представлява месо от критската коза, известна като кри-кри, сварено в зехтин. Може да бъде употребявано и овче месо. Блюдото се готви дълго на напълно ниска температура.

Охлюви Choclioi

Охлювите са доста обичано и известно ядене в кухнята на острова. Охлювът се овалва в брашно и се пържи в зехтин. За усилване на усета се пръска с оцет, а розмаринът е подправката, която му придава забавен мирис.

Kalitsounia

 Специалитетите, които би трябвало да опитате на остров Крит

Сладките десерти са прелъщение, което не трябва да се пропуща, изключително в случай че се сервира единствено на несъмнено място като Kaltsounia. Десертът може да накара всеки да се влюби в приказния античен остров. Приготвя се от тесто, фино разточено, и мед, сирене и канела. Вкусът се дефинира от това дали корите ще са пържени или печени.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР