Казват, че той може да е следващият Илон Мъск или

...
Казват, че той може да е следващият Илон Мъск или
Коментари Харесай

Новото момче-чудо на Силициевата долина

Казват, че той може да е идващият Илон Мъск или Джеф Безос. И това не трябва да звучи пресилено, като се има поради стремителния напредък на компанията, която основава още преди да е навършил позволената възраст за приложимост на алкохол (в Съединени американски щати тя е 21 години). Александър Уанг, следващото момче-чудо от Силициевата котловина, е единствено на 25 години, само че към този момент е натрупал положение от над 1 милиард $. И то самичък.

Успехът му се дължи  талант и смела предприемаческа визия, а не на фамилно име с тире, звезда от шоубизнеса или голямо завещание.

Син на китайски имигранти, Уанг е отгледан във военната база в Ню Мексико, където е създадена и първата атомна бомба. Младият бизнесмен убеждава някои от най-големите компании в света да поверят бъдещето на своите системи за изкуствен интелект на пионерската система за маркиране на данни, която изобретява по време на лятна почивка.

Александър Уанг – да не се бърка с едноименния фешън дизайнер – е съосновател и основен изпълнителен шеф на Scale Al, която започва през 2016 година, когато той е единствено на 19 години. Пробивите на основаната в Сан Франциско компания в солидното маркиране на данни за усъвършенстване на системите за изкуствен интелект притегля вниманието на десетки компании, които желаят да подобрят своите автоматизирани процеси за аудио транскрипция, различаване на изображения и събиране на документи. Докато данните нормално се употребяват в графики и таблици за подкрепяне на вземането на решения, софтуерът, създаден от Уанг, може да трансформира куп цифри в скъпи прозрения за корпорациите във всяка промишленост.

Scale AI е най-новият „ еднорог “ от Силиконовата котловина – компании, които реализират оценка от 1 милиард $, преди да станат обществени. Известни колоси като Uber, Airbnb, Toyota, PayPal и General Motors са измежду впечатляващата корпоративна клиентела на Уанг, а американската войска употребява софтуера на Scale AI, с цел да дефинира количествено вредите, породени от съветските бомбардировки в Украйна, наред с още други цели. Компанията е подписала военни контракти на стойност 350 млн. $, а бордът на шефовете й включва някогашни ръководители на Amazon и Майкъл Крациос, основен софтуерен шеф на Съединените щати в администрацията на някогашния президент Тръмп.

Идеята за основаването на Scale Al идва на Уанг по време на късото му време като студент в Масачузетския софтуерен институт (MIT), приет за един от най-хубавите университети в света. Уанг бил уверен, че един от съквартирантите му краде храната му, по тази причина решил да конфигурира камера в хладилника, с цел да хване хипотетичния апаш и да събере информация, която да му помогне да предвижда по кое време би трябвало да пазари хранителни артикули. Младежът по този начин и не съумява да удостовери съмненията си, само че опитът засажда семето, което прераства в софтуера на Scale AI, който в този момент разрешава на организациите да отключат цялостния капацитет на своите съхранени данни. Същото лято той основава Scale AI и си обезпечава финансиране от Y Combinator - софтуерния стартъп акселератор, който е оказал помощ възхода на други световноизвестни стартъпи като Dropbox, Twitch и Airbnb. Няколко години по-късно Уанг е в листата на най-богатите хора под 30 години в света.

Уанг демонстрира своя гений с числата още от дете, като се състезава в олимпиади по математика и надпревари по програмиране в Съединени американски щати. Родителите му са работили като физици по американски военни планове, а Уанг израства покрай Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико - секретно държавно оборудване, където е основано първото нуклеарно оръжие. „ Поради типа на работата, която вършеха, родителите ми оказаха огромно въздействие върху мирогледа ми. Ето за какво взех решение да стана програмист – желаех да трансформирам света “, споделя Уанг в скорошна тирада на TED конгрес. Без никакъв стаж и трудов опит в автобиграфията си, той си стяга багажа и на 17 години се насочва към Силициевата котловина, където получава работа като програмист в уеб страницата Q&A Quora. Там той се среща с Луси Гуо, която по-късно дружно с него става съосновател на Scale AI. Самата Гуо, като се изключи че е приета за софтуерните си умения, е и известна световна персона, съседка на звезди като Дейвид Бекъм, и е наречена от „ Ню Йорк Поуст “ „ №1 празненство момиче на Маями “.

Въпреки че не е прочут от светските празненства като Гуо, Уанг интензивно употребява обществените медии, с цел да разпространява публичния си имидж. Подобно на множеството млади мъже, той употребява Twitter, с цел да показа вижданията си за новия филм за Спайдърмен със своите 20 000 почитатели и има блог, в който написа за тайните на своя триумф и предлага препоръки за бъдещи бизнесмени. Някои от изявленията му в блога споделят, че оптимистичното отношение е от главно значение за постигането на задачите, а най-простата формула за триумф е да се наемат чиновници, които се грижат за компанията и нейните цели. Изглежда, че последният съвет работи за Уанг: Scale Al събра 325 млн. $ в последния си кръг от финансиране и сега се прави оценка на повече от 7 милиарда $.
Текстът е част от бр. 109 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР