Казват, че Темида е сляпа, за да може да бъде

...
Казват, че Темида е сляпа, за да може да бъде
Коментари Харесай

Джоузеф ДиАнджело – отровата на щата Калифорния и най-дълго властващият сериен убиец

Казват, че Темида е сляпа, с цел да може да бъде обективна. За страдание, когато изпрати представителите на закона, които да поддържат мира и справедливостта, няма по какъв начин да има вяра, че са безгрешни. Ако може да съществува връх за преследването на серийни убийци, едно име сигурно ще влезе в челните позиции – Джоузеф Джеймс ДиАнджело. Той стана прочут през предходната година, а мнозина още не могат да не помнят терорът му.

Семейство Хардуик споделя в детайли по какъв начин напролет на 1978 година е събудено от светлината на фенер в очите им. Малката им къща в Стоктън била посетена точно от по този начин наречения Голдън Стейт убиец. В ранните часове Боб и Гай не осъзнават, че против тях стои чужд въоръжен мъж. Принудени да се подчиняват, Боб е завързан на леглото в спалнята си, оставени са чинии върху гърба му, в случай че реши да се изправи, с цел да сигнализира нападателя. Гай е заведена в хола, където ще бъде изнасилвана с часове.

След този случай, доста американци ще стартират да заключват домовете си, ДиАнджело ще се трансформира в повода толкоз доста охранителни организации да имат работа. Докато е в дома на семейство Хардуик, мъжът ще закуси, ще изпие някоя друга бира и ще продължи своето развлечение. Всеки път, когато минава около Боб му припомня, че е подготвен по всяко едно време да го убие.

Макар и двойката да не го осъзнава, това към този момент се е случило на дузина други дами, девойки и фамилии в цяла Калифорния. Кошмарът се повтаря неведнъж, разкривайки злокобната тъмна страна на човечеството. Безгрижието се заменя със боязън, доверието в квартала е прогонено, с цел да пристигна подозрението. След 42 години ще могат най-сетне да погледнат индивида, който е съумял да преобърне живота им, да изкара душите им с хастара на открито и остави единствено боязън. Всеки може да си показа кошмарите, които следват по-късно. Не би трябвало обаче да забравяме, че историята продължава.

 Joseph_DeAngelo_mugshot

 

Снимка: By Sacramento Sheriff – https://twitter.com/sacsheriff/status/989228190001328128, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91222481

Защо е належащо толкоз доста време? Първоначално полицията мисли, че се занимава с няколко случая, а не с един единствен човек. Пресата също оказва помощ за тази специфична задача. Във времето излиза информация за изнасилвача от източните квартали, нощният преследвач и още доста други. Необходими са 13 убийства и към 50 изнасилвания, преди да се стигне до заключението, че причинителите не са многочислени, нужен е единствено един. И през 2018 година излиза наяве, че същинското име на килъра е точно Джоузеф Джейсм ДиАнджело.

След 40 години в гонене, след присъединяване на 11 града, полицията най-сетне стига до заключението, че причинителят е служител на реда. Униформеният употребявал всичко научено от полицията, с цел да го приложи за облекчаване на всички садистични апетити. Цялото западно крайбрежие от дълго време се славило като място за развъждането на серийни убийци. Тук стартира да върлува зодиакалния палач, тук Тед Бънди стартира да отвлича хора.

По това време Джоузеф работи като служител на реда, който проверява случаите за влизане с щурм, патрулира и следи за спазването на реда в Централна Калифорния. Като служител на реда не може да се счита за изключително сполучлив. Уволнен е през 1979 година при опит да открадне чук от магазин, както и спрей за отбиване на кучета. Никой не се замислил  защо са му тези две движимости и за какво просто не ги е закупил. Отговорът е обикновен, в този миг всяко деяние може да възбуди недоверчивост, само че униформените не вадят око на различен.

През 70-те години на предишния век, Джоузеф предпочитал да влиза в домовете на хората, не се интересувал от пари и скъпоценности, неговото внимание било ориентирано към мръсното долни дрехи на домакините. Не спирал да краде тъкмо това. През 1976 година се мести на 340 километра северно от своя регион – Василия. Изведнъж обирите на юг завършват и понижават доста, само че в същото време сътрудниците от север към този момент са почнали да получават обезпокоително доста сигнали за нови случаи на офанзива над домовете, както и полови набези. Атаките в Северна Калифорния не престават да повтарят един и същи сюжет.

Странни позвънявания по телефона, тежко дишане в слушалката, дни, от време на време седмици и месеци. До някаква степен Джоузеф се изморява или възбужда задоволително, с цел да поеме идната стъпка. Извергът постоянно избира първо дамите, които живеят сами. След известно време насочва вниманието си към двойки, тъй като доста желае да се възползва от заниманието, което доставят точно те.

 Visalia_Ransacker

 

Снимка: By Visalia Police Department. – http://www.fresnobee.com/news/local/news-columns-blogs/lewis-griswold/article136364438.html, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=55440122

Все отново някой би трябвало да следи цялото извращение. Както по-късно самия Боб Хардуик ще съобщи, че е лежал с купища чинии по гърба си, по този начин и всички останали ще признаят същото. Самата офанзива продължава с часове, служителят на реда ще прави паузи, с цел да се нахрани и да пие, а по-късно ще продължи да преглежда и движимостите им. Накрая си потегля безшумно, с цел да накара жертвите да си мислят, че са към момента под контрола му и едно неверно придвижване може да докара до гибелта им. Понеже няма дълго време резултат, ДиАнджело ще стартира да се подиграва и на полицията. Ще им звъни по телефона, ще им споделя, че е набелязал идната си жертва и още доста други. До 1978 година ситуацията ще ескалира до неописуеми величини. Много скоро изнасилванията към този момент не били задоволителни и пристигнал ред на убийствата.

До 1979 година Сакраменто може да си отдъхне, тъй като килърът се насочил назад към Южна Калифорния и там убийствата стартират да се повишват. В началото на идващото десетилетие, получава и нов прякор – нощният преследвач. Необходимо е доста време, преди двете полицейски ръководства да схванат, че работят в преследването на двама души. Единият е ДиАнджело, а другият е Ричард Рамирез. За интервала от 1979 до 1981 година причинителят признава, че е умъртвил към 9 души при нахлуване в домовете им. В последните 5 години от този интервал, всичко замръзва. Разследващите стартират да се чудят дали причинителят просто не е починал. През 1986 година се прави и последното закононарушение.

18-годишната Джанел Круз е открита удушена в личния си дом. След това към този момент няма убийства, най-малко не толкоз известни. Пол Холс – един от проверяващите – публично стартира да си мисли, че нещо се е случило с причинителя. Истината е, че Джоузеф просто е стар и няма силите да продължи. Тогава се оказва, че е на 41 години и към този момент не е толкоз мощен, с цел да се изправя против по-младите мъже. Защо е належащо толкоз време, с цел да бъде хванат причинителят? Според жертвите, през 70-те години на предишния век, полицията не приемала изнасилванията за толкоз съществено нарушение.

Едва откакто стартира ДНК тестването в Калифорния, полицията осъзнава, че преследва един и същи човек. Убийствата на източния изнасилвач, нощния преследвач и Василия се оказват с едно и също ДНК. През 2018 година полицията взема решение да вземе фрапантни ограничения и стартира да събира всички събрани доказателства от дейния интервал на Джоузеф. Събраните данни се изпращат в уебсайт наименуван GEDmatch, където екип от експерти може да прегледа фамилното дърво и да даде тъкмо изложение на рода.

Психопатът не е подозирал, че към 20 от неговите родственици към този момент са употребявали своя уебсайт и са дали своето ДНК. След като се прави по-сериозен разбор, специалистите откриват цялата фамилия и осъзнават, че има един човек, който разказва доста съществено данните на килъра. Изведнъж мнозина почнали да осъзнават, че най-хубавият обвинен може да се окаже точно служител на реда, който  се мести от град в град. Последното, което остава е да се вземе ДНК от обвинения. Властите прекарват няколко седмици в наблюдаване на дома, до момента в който най-сетне не намират нужното – употребена носна забрадка от Дианджело.

След като управляващите декларират, че са заловили килъра, мнозина считат, че това следствие е изключително скандално. ДНК пробите са отлежавали с години в архивите, с цел да има цялостна гаранция, че хванатият 72-годишен пенсионер е отговорен. Веднъж арестуван, Джоузеф е склонен да се признае за отговорен, с цел да избегне смъртната присъда. По обвиняването за 13 убийства, както и за 13 случая на похищение, Джоузеф декларира, че е отговорен.

 ONS_composites

Снимка: By California's law enforcement agencies – https://www.coldcase-earons.com/library.php, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63126065

Признава и за дузина изнасилвания, както и влизания с щурм. Делото става изключително елементарно по-късно, килърът е наказан на 11 поредни доживотни присъди, без правото на опрощение. Един от най-търсените серийни убийци прекарва времето си в чуване на всички истории, които жертвите, най-малко оживелите такива, споделят пред съда. Когато идва време за последните думи, които той може да показа, преди да отиде и да гние зад решетките:

„ Изслушах всяка една от вашите истории, всяка една, и откровено скърбя, че съм наранил всеки един от вас. “

Убиецът декларира, че е бил следен от друга персона в себе си – Джери:

„ Нямах силите да го изгоня. Той ме накара. Той идваше с мен, част от мен е. Опитах се да поема надзор и най-после живеех щастливо. Направих всичко това и унищожих доста други животи по пътя. Сега ще би трябвало да платя цената. “  

Заглавна фотография: By Santa Barbara County Sheriff’s Office – https://www.pedestrian.tv/news/golden-state-killer-murder-squad/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92097190

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР