Казва ни се, че няма алтернатива, защото поръчката е да

...
Казва ни се, че няма алтернатива, защото поръчката е да
Коментари Харесай

Георги Ганев, ДБ: Поръчката е да се обвържем с „Газпром“, а алтернативи има


„ Казва ни се, че няма опция, тъй като поръчката е да се обвържем с „ Газпром “. Поръчката е от назначилия държавното управление. Според мен има политика за обвързване на България с „ Газпром “ и с кремълския режим. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Георги Ганев от „ Демократична България “ във връзка позицията на обединението против възобновяване на договарянията с „ Газпром “.

 

Ето какво още сподели той:

 

Според мен служебният кабинет лъже. Със сигурност газ оттатък септември има, физически най-малкото тъй като в случай че безусловно отникъде не влиза газ в България, няма по какъв начин „ Чирен “ да е към този момент на половина цялостен.

 

Алтернативи има доста. Първата е допустимо най-бързо да се пусне интерконектора с Гърция, откъдето с изключение на контрактуваните към този момент количества, би могло да се договорят и спомагателни с Азербайджан. Разбира се, тези количества над подписания контракт най-вероятно ще са на много по-висока цена, с оглед настоящата обстановка.

 

Друга опция е допустимо най-бързото довеждане докрай на междусистемното свързване на българската газопреносна система с турската. Това е нещо, което би трябвало да стане единствено на равнище договаряне, то съществува като физическа действителност – има компресорни станции, самите тръби си съществуват, единственото е да се посочи в контракта по какъв начин тъкмо ще става свръзката и взаимното подаване при другите съответни конюнктури.

 

Трета опция са танкерите. Ние в този момент изпуснахме шест относително евтини танкера, непокътнати при една цена, която с оглед какво се случва на газовата борса в Нидерландия, в този момент наподобяват много привлекателни. Това, че няма къде да бъдат разтоварени, не е причина да не ги купиш на 300 лв. и да ги продадеш на 600 през декември.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР