Казусът с отменянето на машинния вот до голяма степен се

...
Казусът с отменянето на машинния вот до голяма степен се
Коментари Харесай

Фарсът с машините: или постановка, или глупост, или и двете

Казусът с отменянето на машинния избор значително се разплете в понеделник, откакто набеденият за хакер заместник-министър на електронното ръководство Михаил Стойнов първо разгласява просторно пояснение за случилото се, а по-късно даде и конференция, на която отговори на въпроси на публицисти. Публичните показания на Стойнов, в които той назовава информацията в справката на ДАНС като " скандално погрешна ", в допълнение ускориха подозренията, че става дума за класическо " интензивно мероприятие ", в съгласие сред службите и партии в Народното събрание.

Целият случай стартира от информация на ДАНС (представена като доклад), оповестена от депутата от " ИТН " Тошко Йорданов. Според документа, написан от заместник-председателя на ДАНС Деньо Денев, Стойнов е снимал машина за гласоподаване и също така е свалял информация от нея посредством флаш памет. Днес Стойнов изясни, че цялото деяние е било тестово гласоподаване, освен това направено в компанията на други публични лица, което не допуска интрига. Допълнително, по това време към този момент изходният код за изборите е бил построен, като това деяние се прави от ЦИК.

Тези елементи обаче прикриват цялата картина. Ако не става дума за режисура, за да се даде опция за фалшификации на изборните резултати, то става дума за извънредно високо равнище на непросветеност измежду депутатите, ДАНС и ЦИК. И до момента в който първите две са заинтригувани страни, третата би трябвало да е наясно, че " хакване " на машините е невероятно. Не единствено заради механически аргументи, само че и заради техническата причина, че по-голямата част от процеса по настройване на машините е в полето на ЦИК, която има и първата, и последната дума по тях.

Машинното гласоподаване - даже и в сегашният сакат вид, в който на хартия се отпечатва резултатът от всяко гласоподаване и след това се брои ръчно, на предните избори понижи доста броя на недействителните бюлетини. На изборите в този момент, в някои региони те са над 20%, което основава съществени подозрения в легитимността им, без значение дали повода е неприятна организация, или фалшификации.
Реклама Дай една ключова дума за машината...
В справката на ДАНС, която изтече в медиите още в събота, се споделя, че на 25.10 " е било разпоредено от зам.-министър Стойнов да се организира още веднъж процедурата по създаване от първоначален код на софтуера на машините за гласоподаване " в зала на Министерството на електронното ръководство (МЕУ). Според ДАНС тази процедура към този момент е била осъществена пет дни по-рано, а след това партиите са могли да се срещнат с кода.

Днес Стойнов изясни, че нито той, нито който и да било от МЕУ може да подреди ново създаване на първоначален код, тъй като това може да бъде направено единствено от ЦИК - освен нареждането, само че и построяването. Софтуерът, който се употребява в машините за гласоподаване, е търговски артикул, чийто лиценз е благосъстоятелност на ЦИК, а не на МЕУ. Това, което Стойнов твърди, че е било осъществено, освен това с наличието на представители от ДАНС, е тестово гласоподаване на отключена машина, каквито има за задачите на тестване. Тези машини не са със същия хеш код, който е на машините за публично гласоподаване и надлежно гласовете от тях не биха се брояли.

Хеш кодът е неповторим криптографски код, който удостоверява, че всяка машина е настроена като другите. Този код се конфигурира пред всички политически партии, поискали да следят процеса, точно с цел да са сигурни, че всички машини са идентични и нулирани. Хеш кодът е обществен и е принтиран върху всяка записка от гласоподаване, т.е. тя може да се ревизира и от самите гласоподаватели.

Допълнително, съгласно настоящия Изборен кодекс, машинното гласоподаване е сведено до потреблението на машините за таблет и принтер, тъй като в последна сметка се броят разписките. Дори при този случай обаче криптографирането и целият прелиминарен развой имат значение, тъй като хеш кодът е върху всяка квитанция.
Реклама
Процедурите по машинния избор - създаване на код, узаконяване, генериране на хеш е разграничен на функционалности сред ЦИК, МЕУ и институти към Българска академия на науките, тъй че не може единствено една страна да го промени. ЦИК обаче има най-голяма роля.

В това отношение политическите водачи демонстрираха забележителна неначетеност. Тошко Йорданов и Бойко Борисов да вземем за пример заговориха за " пароли ", които заместник-министърът е снимал и изтеглил с флашка, за да хакне машините. Те обаче не се заключват като телефон или имейл. И Йорданов, и Борисов би трябвало да знаят това, тъй като техните партии писаха главните текстове в последните две огромни промени на Изборния кодекс (ИК).

Именно тъй като този разказ не устоя, ЦИК взе формалното решение да не се гласоподава с машини в неделя не на база отчета на ДАНС или политическите претенции, а тъй като Стойнов или титуляра Александър Йоловски не са подписали финалното узаконяване на машините. ЦИК взе това решение преди да е изминал периода за удостоверяването, и когато то пристигна в петък, решението на комисията бе посочено за нелегално от адвокати и партии, които подадоха тъжби.
Защо не могат да бъдат хакнати избори
Извън съответния случай, който в допълнение нарани така и така дребното останало доверие в изборния развой в България, е нужно да се уточни, че хакване на избори е на практика невероятно да се случи. За да се компрометира даже единствено една машина са нужни освен хакери, само че и съдействие от всички хора в процеса - СИК, РИК/ОИК, ЦИК, политически партии, държавното управление, полицията и вероятно съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР