Казусът представя схемата за влияние по високите нива на прокуратурата

...
Казусът представя схемата за влияние по високите нива на прокуратурата
Коментари Харесай

Николай Стайков за Осемте джуджета: Роднини на действащи магистрати влияят на съдебната система и прокуратурата

Казусът показва схемата за въздействие по високите равнища на прокуратурата и по-специално профилираната такава. Така Николай Стайков, проверяващ публицист, член на Антикорупционния фонд дефинира историята, известна като Осемте джуджета, чиито създател е той, в диалог с българи от групата Брюксел за България.
Припомняме, че следствието касае случая, в който бизнесът на шефа на най-големия асансьорен цех в България Изамет, Илия Златанов, е конфискуван от групата към някогашния магистрат Петьо Петров.

Николай Стайков показа извънредно, че по време на следствието доста от хората, влияещи в правосъдната система и прокуратурата, са се оказали братя, дъщери и синове на настоящи магистрати на високо равнище. От позиция на етиката в публицистиката обаче при обявяване на случая екипът се е водил от правилото, че всеки дава отговор за личните си дейности. Следователно и тези лица, до които следствието е достигнало, не са обществено осветени.

Историята по доста забавен метод осветява проведените през 2015 година контрапротести против предлагането на тогавашния министър на правораздаването Христо Иванов за промяна в правосъдната система, съобщи Николай Стайков. Припомняме, че тогава се появи проведена група стачкуващи, които не бяха в положение да обосноват наличието си там. Единствен представител на тази група беше Любена Петрова (по това време Любена Павлова). По-късно тя се оказва брачна половинка на някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров, прочут с прякора си Петьо Еврото. Двамата са и основни настоящи лица в следствието Осемте джуджета. Петьо Петров в предишното е и някогашен шеф на Делян Пеевски, в качеството му на следовател. Именно Любена Петрова се оказва и най-големият финансов бенефициент от историята Осемте джуджета.

Според Николай Стайков Осемте джуджета е показателна история за това по какъв начин се работи поръчково и изборно. Един от редките случаи, в които се вижда документиране на цената на корупционната услуга, а точно документът, с който се задължава предприемача Илия Златанов на Любена Петрова, сподели журналистът.

Аналитични материали на Антикорупционния фонд по този и други проблеми за представени в Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, който беше оповестен през септември 2020 година Западни медии също са показали интерес по случая. Въпреки сериозният интернационален отзив обаче, не съм съм оптимист във връзка с българската институционална реакция, като най-важната досега липсва, а точно тази на прокуратурата, добави Николай Стайков.

На въпрос по отношение на неналичието на действителни дейности от страна на прокуратурата по това и други следствия Николай Стайков съобщи, че вижда главните проблеми в правосъдната система в нейната нереформираност след измененията през 1989 година както и отрицателната вътрешна селекция. Съдебната система беше оставена самостоятелна, без да бъде прочистена. Хората вътре в нея вземат решение личното си бъдеще, което на процедура бетонира избрани персони, съобщи Стайков. Негативната селекция той разказа в резюме като издигане на хора не поради професионалните им качества и достижения, а поради преданост към избрани хора и поради това, което не са свършили.

Разследващият публицист описа и за офанзивите против него и фамилията му, които стартират в седмицата преди да излезе обявата за Осемте джуджета. Обажданията на тематика погребални организации и бели ковчези за деца, обсипването на жилищата на Николай Стайков и на родителите на брачната половинка му с яйца той дефинира като съществено и добре проведено предизвестие. Обажданията завършват сега, в който информацията е отразена от бТВ. Това, което ме тормози е, че тези хора се усещат задоволително арогантни и в това време предпазени, с цел да извършат такава офанзива, сподели Николай Стайков. Сериозни реакции е имало и от интернационалните организации и институции. Подобни неща не ни отблъскват нагоре от 111-тото място по независимост на словото, а единствено надолу, безапелационен беше той. Припомняме, че полицейско принуждение над публицисти имаше и по време на митингите в София предходната година, както и обособени други случаи на репресии и закани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР