Казанлък. розовите градини на казанлъшкото село Розово пред чуждестранни и

...
Казанлък. розовите градини на казанлъшкото село Розово пред чуждестранни и
Коментари Харесай

В розовите градини на казанлъшкото село Розово пред чуждестранни и български туристи бе представен ритуал, свързани с розопроизводството и поминъка на местните жители – розобер

Казанлък. розовите градини на казанлъшкото село Розово пред задгранични и български туристи бе показан един от двата присъщи ритуала, свързани с розопроизводството и поминъка на локалните поданици – розобер, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . В рамките на Фестивала на розата това е едно от обичайните събития, което годишно притегля вниманието на посетителите и гостите на Празника. Ритуалът, който показват самодейци от локалното читалище в село Розово е „ Избор на най – персонална мома по розобер ”. „ Това е традиция, която се е запазила през годините. Момите се събират сутринта в блока от рози и стартират да берат. Набраните рози се теглят и тази, която е набрала най – доста розов цвят, е най – персоналната розоберачка. Тя е и избраничката да се омъжи за чорбаджийския наследник. Наесен се стяга чиизът на булката, да идващия розобер, когато е и сватбата по време на розобер ”, разясни кметът на Розово Теодоря Георгиева и акцентира, че това са традициите, които са спазвани от локалните през годините и не престават и до ден – сегашен в Розово.
В дните на обичайния Фестивал на розата в обитаемоте места край Казанлък са проведени осем демонстрации на ритуала „ Розобер ” - в селата Ръжена, Копринка и Ясеново, а в самата кулминационна точка на Празника на розата на 2 юни и в розовите градини край Казанлък.
Розопроизводителите от района са безапелационни, че тази година акцията ще бъде къса и недобра като добив и качество на розовия цвят.
Близо 45 хиляди декара в България са засадени с рози, а половината от тях са в региона на Казанлък.
От предходната година има непродадени близо 300 кг розово масло.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР