Казанлък. Дневният център на Дома за медико-социални грижи в село

...
Казанлък. Дневният център на Дома за медико-социални грижи в село
Коментари Харесай

Д-р Ивелина Панова, директор на Дома за медико – социални грижи в Бузовград: Дневният ни център е много качествена услуга, търсена в региона

Казанлък. Дневният център на Дома за медико-социални грижи в село Бузовград, община Казанлък, е една доста качествена услуга, която е доста търсена в района, сподели за Радио „ Фокус ” шефът на дома доктор Ивелина Панова. Тя разясни, че родителите чакат, с цел да устроят децата си на дневна грижа в центъра. „ Затова считам, че има бъдеще, може би по-различно от това, което е било досега, само че считам, че има бъдеще ”, уточни доктор Панова.
На резидентна грижа в дома има 22 деца – доста тежко заболели. В Бузовград е може би единственият Дом за медико-социални грижи, в който от тези 22 деца, 10 са на над 18-годишни, само че имат детски тип и потребностите на деца, извънредно тежко заболели, напълно подвластни от здравна грижа. „ Няма друго заведение сега, което да подсигури тези им потребности ”, разясни доктор Панова.
В Дневния център към дома има две групи от по 10 деца, само че към този момент се записват и консуматори над потенциала, като се контролира тяхвата посещаемост. При потенциал 30 деца, с които се работи почасово – физиотерапия, работа с психолог, с логопед, Монтесори-терапия, канис терапия (работа със особено подготвено куче), през месец януари от услугите на Центъра са се употребили 60 деца.
Д-р Панова разясни още, че към Центъра се обръщат родители на деца с проблеми от целия набор на патологията – от най-тежките форми на аутизъм до хиперактивни деца. „ Като че ли, при нас идват деца расли по шаблон, с едни и същи проблеми. Това са деца, които са с недостиг на вниманието, с неспособност за експресивна тирада, от време на време с неспособност за схващане, деца които са израстнали около родителите си с телефоните и таблетите, които са най-безплатните им бавачки. Деца, които са сложни и проблематични за родителите, и ще стават още по-трудни и проблематични, в случай че не се работи с тях ”, съобщи тя.
Екипът на Центъра работи и с доста кърмачета и по-големи дечица, които са родени в риск, които имат потребност от рехабилитация, от лечебна физкултура, с цел да не образуват в по-късни стадии от развиването си детска церебрална парализа. „ Освен в нашия дом, на никое място другаде в района не се работи с дребни бебета. Това е специфича, трудоемка работа и изисква доста време. Нещо, което хората, които работят по клинични пътеки нямат. Затова мисля, че сме може би единственият център, който работи с дребни деца ”, сподели доктор Панова.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР