Казанлък. Читалище Пробуда в село Копринка, община Казанлък, спечели финансиране

...
Казанлък. Читалище Пробуда в село Копринка, община Казанлък, спечели финансиране
Коментари Харесай

Стара Загора: Читалището в село Копринка, община Казанлък, спечели финансиране, по проект „По стъпките на траките”

Казанлък. Читалище „ Пробуда ” в село Копринка, община Казанлък, завоюва финансиране по план „ По стъпките на траките ” в границите на четвъртото издание на програмата на една от българските телекомуникационни компании, сподели за Радио „ Фокус ” Мария Желева, библиотекар в читалището. Тя разясни, че цената н плана е 4 хиляди лв.. Той е ориентиран към децата на село Копринка на възраст сред 8 и 15 години, които ще проучат и показват историята и културното завещание на античните траки, населявали територията на днешната община Казанлък. „ Това ще се случи по един атрактивен и прелъстителен метод – посредством съчетаване на история, спорт, туризъм, творчество ”, разясни Мария Желева.
В рамките на плана се планува да бъдат проведени туристически походи с визити на исторически обекти. Наред с опознаването на историята, децата ще учат по какъв начин да се ориентират в природата и по какъв начин се строи бивак. Ще се проведат пленери и креативен работилници, в които ще рисуват, ще подготвят хляба на траките, ще създават одежди и предмети от техния обичай. Децата ще се срещнат и ще запишат мемоари на поданици на селото, взели участие в разкопките на античния тракийски град Севтополис, залят от водите на язовир „ Копринка ”. Предвижда се и издаването на фотоалбум – справочник с рисунки и фотоси, направени от участниците в плана. „ Чрез плана „ По стъпките на траките ” децата ще имат опцията да разширят мирогледа си и познавайки историята, да се гордеят със своя роден край ”, сподели Мария Желева.
Партньори на читалището при реализацията на плана ще бъдат Исторически музей „ Искра ”, Туристическо сдружение „ Орлово гнездо ”, Библиотека „ Искра ” и Читалище„ Светлина ” в Шипка,
„ По стъпките на траките ” бе един от 13 финалисти, отличени в Програматат от общо 259 подадени планови оферти.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР