Казахските власти са конфискували имуществото на основния руски оператор на

...
Казахските власти са конфискували имуществото на основния руски оператор на
Коментари Харесай

Казахстан конфискува имущество на Роскосмос в космодрума Байконур

Казахските управляващи са конфискували имуществото на главния съветски оператор на площадки за изстрелване на галактически кораби в Байконур, заяви радио „ Свободна Европа “.

Службата на правосъдните реализатори на Казахстан забрани на съветския Център за галактическа инфраструктура да трансферира активите и имуществото си отвън страната и подреди на ръководителя на структурата да остане в Казахстан, заяви на 14 март вестник „ Москау таймс “.

Според медията решението е взето поради дълг на съветската държавна компания в размер на 13,5 милиарда тенге (29,7 млн. долара) към казахстанско-руското взаимно дружество " Байтерек " за работа, обвързвана с оценка на екологичните вреди, породени от ракетите " Союз-5 ".

Байтерек е основана през 2005 година, с цел да обезпечи последователното прекосяване към екологично безвредни ракети, като в същото време се отстранен ракетите " Протон ", които употребяват мощно токсично хептил гориво.

Ходът на Казахстан да конфискува имуществото на галактическата компания пристигна дни откакто ръководителят на съветската галактическа организация „ Роскосмос “ Юрий Борисов обществено разкритикува казахстанския министър на връзките Багдат Мусин за решението на екипа му да отсрочи построяването на нова площадка за изстрелване на галактически кораби в Байконур.

Мусин назова рецензията на Борисов " дипломатическа неточност ".

Космическият комплекс Байконур е издигнат през 50-те години на предишния век като полигон за тествания на първата междуконтинентална балистична ракета на Съветския съюз - Р-7.

Впоследствие полигонът е трансформиран в космодрум, като на 4 октомври 1957 година от него е изстрелян първият в света неестествен сателит - " Спутник ".

На 12 април 1961 година от Байконур е изстрелян първият в света пилотиран галактически полет на Юрий Гагарин.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Русия продължава да употребява галактическия комплекс " Байконур ", като от 1994 година го наема от Казахстан.

Опитвайки се да понижи зависимостта си от космодрума Байконур за изстрелване на пилотирани ракети, през 2012 година Русия стартира построяването на космодрума „ Восточний “ в далекоизточната Амурска област, покрай китайската граница.

Този план обаче е придружен от сигнали за корупция, а през последните години десетки хора, взели участие в планирането и построяването на оборудването, са задържани по обвинявания в заграбване и машинация, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР