Казаха се хубави приказки, но нищо от обещаното не се

...
Казаха се хубави приказки, но нищо от обещаното не се
Коментари Харесай

Лозари скандират пред Президентството: Чуйте ни, чуйте ни! frognews.bg

" Казаха се хубави приказки, само че нищо от обещаното не се съблюдава. Апелирахме среща с Министерство на земеделието преди да бъде взето решение за систематизиране на спешните средства.

 

Пак сме най-прецакани спрямо всички други сектори с трайни насаждения. Не сме по-малко земеделци. Не разбираме по каква логичност се взимат решенията за систематизиране на средствата. Искаме ясни критерии при разпределението.

 

Получваме 40 лв. на декар. Държавата няма безкрайни благоприятни условия, само че за едни страната е мащеха, за други - майка. С максимален дефицит сме, само че получаваме минимум. Няма указател на овошките, нито на която и да е друга земеделска просвета ", съобщи пред публицисти един от протестиращите лозари.

 

Той означи още, че лозарският отрасъл обезпечава работни места целогодишно. " Искаме среща с президента. За нас ще бъде огромна част, в случай че той ни обърне внимание и ни предложения на среща. Депозирали сме писмо в Президентството и чакаме съответен отговор ", добави представителят на протестиращите.

 

Протестът е проведен от Национално съдружие на българските лозари (НСБЛ) на 31.03.2023 година и ще протече в следната времева поредност и маршрут: 

 

От сдружението насочат и следните претенции:

 

- Обективни и обществени критерии при разпределението на бюджетите за финансово подкрепяне по отношение на всички браншове в земеделието;

 

- Лозарския указател: обновен, цифровизиран и обществен. Обществено налични регистри за всички браншове в земеделието;

 

- Инвестиции/мерки за вложения в техника и нововъведения за лозарските стопанства. Работещи!;

 

- Предвиждане на годишен народен бюджет за подкрепяне на лозаро-винарския бранш и десертните лозя. (за най-малко 5 поредни години, като краткотрайна спешна мярка за възстановяване на положението на сектора). Алтернативно предугаждане на бюджет и даване на опция за премахване на лозови насаждения с оглед да сътвори опция да си преструктурираме бизнеса;

 

- Ефективно, умело и съответно работеща администрация в интерес на земеделските производители, която да е в непрекъсната връзка със земеделските браншове и да взема справедливи и способени решения след съвещания с тях, не самостоятелно; 

 

- Контрол на качеството на създаваното българско вино и надзор на продажбите на винено грозде. Контрол на качеството и вноса на винено грозде и вино от страните членки на Европейски Съюз и трети страни. Контрол на продажбите на десертно грозде създадено от други страни членове на Европейски Съюз на територията на страната;

 

- Компетентен изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по лозата и виното, който да се погрижи организацията да си извършва функционалностите, а точно надзор в лозаро-винарския бранш в директно взаимоотношение с Агенция митници и Национална организация за приходите, както и надзор на качеството на лозаро-винарски артикули на национално равнище.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР