Кайро. Съперничещите си палестински фракции Хамас“ и Фатах“ подписаха споразумение

...
Кайро. Съперничещите си палестински фракции Хамас“ и Фатах“ подписаха споразумение
Коментари Харесай

Daily Star Lebanon: Палестинските „Хамас“ и „Фатах“ подписаха споразумение за помирение

Кайро. Съперничещите си палестински фракции „ Хамас “ и „ Фатах “ подписаха съглашение за преустановяване на десетилетното разединение между тях, по време на договаряния извършени в Кайро, с медиатор Египет. Президентът на Палестинската Автономия и водач на „ Фатах “ Махмуд Аббас го назова „ дефинитивно “ единодушие, написа ливанското издание Daily Star Lebanon .
Според съглашението, основаната на Западния Бряг Палестинска Автономия ще поеме контрола върху Ивицата Газа след 1 декември, разбираме от известие на египетската разследваща работа, която е участвала на договарянията.
Аббас приветства постигнатата договорка и я дефинира като „ последното съглашение, което ще постави завършек на разделянето “, макар че остават доста елементи за изясняване, както и използването им, което не се случи при предходни опити за помиряване сред двете страни.
Подписите си върху договорката от Кайро поставиха заместник-председателят на „ Хамас “ Салах ал Арури и ръководителят на делегацията за договарянията от „ Фатах “ Азам ал Ахмад.
Следва провеждането на нови договаряния в Кайро, на 21 ноември, за образуването на единно държавно управление, в което ще бъдат поканени разнообразни палестински политически придвижвания.
Махмуд Аббас съобщи, че представител на придвижването „ Фатах “ би трябвало скоро да пътува за Ивицата Газа за пръв път от десетилетие, като проява на постигнатото единение.
Санкциите въведени от палестинския президент против Ивицата Газа би трябвало да бъдат отстранени в най-скоро време, съгласно представител на „ Фатах “.
В договорката се планува три хиляди служители на реда от основаната на Западния Бряг „ Фатах “ да бъдат преместени в Газа, съгласно член на екипа водил договарянията от страна на „ Фатах “, съобщил тази информация при условия да остане неизвестен.
Друг от договарящите е съобщил, че съглашението планува, че елементи на граничната полиция на Палестинската Автономия би трябвало да поемат контрола върху граничния пункт Рафа, сред Газа и Египет.
В съглашението не е обсъждана ориста на военното крило на „ Хамас “ и то не е взело участие в договарянията.
Предишните опити за помиряване се провалиха и анализаторите се отнасят с нараснало внимание към постигнатата през днешния ден договорка, изчаквайки да видят дали ще настъпят действителни промени на място.
Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР