Кайро иска от САЩ финансиране в случай на израелска операция

...
Кайро иска от САЩ финансиране в случай на израелска операция
Коментари Харесай

Politico: Кайро иска от САЩ финансиране в случай на израелска операция в Рафа

Кайро желае от Съединени американски щати финансиране при положение на израелска интервенция в Рафа. Египетските управляващи, по време на договарянията за обстановката в линията Газа, желаеха финансиране и съоръжение за сигурност от Съединените щати при положение на широкомащабна сухопътна интервенция на Израел в град Рафа в южната част на анклава. Това заяви в четвъртък вестник „ Политико “, базирайки се на американски, египетски и израелски публични лица.

Според тях неотдавна Кайро се е обърнал към Съединените щати с молба за спомагателни траншове от финансиране, както и за даване на известно съоръжение, в това число системи за сигурност и радари, за отбрана на границата с Ивицата Газа. Египетската страна счита, че това ще й помогне да се оправи с напора от бежанци от анклава. Това стана на фона на възходящото доверие измежду американски и египетски публични лица, че Израел ще стартира интервенция в Рафа.

„ За да може Израел в действителност да продължи с офанзивата против Рафах, е належащо египетско утвърждение “, сподели израелски чиновник пред изданието. „ Те се тормозят за границата си. Те не желаят да одобряват всички поданици на Газа от Рафах. “

Както означиха събеседниците на вестника, позицията на Кайро в действителност усложни процеса на тристранни договаряния сред Египет, Съединени американски щати и Израел за обстановката в Газа.

Представител на американската администрация сподели пред Politico, че Вашингтон е засилил договарянията с египетската страна по граничния въпрос през последните седмици. Въпреки това, както отбелязва изданието, Египет в последна сметка може да получи желаната помощ от трета страна, евентуално от арабски страни.

По-рано израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че страната му продължава да се приготвя за интервенцията в Рафа. Според държавния началник той към този момент е показал на вниманието на Съединени американски щати позицията на еврейската страна, която е, че е невероятно да се победи Хамас без сухопътна интервенция в линията Газа и да се реализира дефинитивна победа над радикали, без да изпраща войски в Рафа. На 17 март Нетаняху разгласи, че Израел възнамерява да извърши интервенция в Рафах след няколко седмици. Той удостовери, че проектите за деяние за този град към този момент са утвърдени. Междувременно Съединените щати упорстват Израел да стартира огромни интервенции в Рафа едвам откакто популацията бъде евакуирано и бъде предоставена цялата следваща помощ.

Източник – Politico/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР