Каутилия (350–283 г.пр.н.е.) – съветник и първи министър на император

...
Каутилия (350–283 г.пр.н.е.) – съветник и първи министър на император
Коментари Харесай

Докато тялото ти е здраво и смъртта е далечна, опитай да съхраниш душата си - КАУТИЛИЯ

Каутилия (350–283 г.пр.н.е.) – консултант и първи министър на император Чандрагупта. Наричан „ индийския Макиавели ”, Каутилия е създател на политическия етюд „ Артхашастра ”, в който са изложени основите на държавното ръководство, включително и воденето на военни дейности.

Преди да се заловиш с нещо, постоянно си задавай три въпроса: „ Какво върша? ”, „ Какъв ще бъде резултатът? ” и „ Ще съумея ли в начинанието си? ” Едва когато обмислиш нещата добре и намериш приемливи отговори на тези въпроси, пристъпи към деяние.

– Моят преподавател споделя, че от въодушевлението и силата въодушевлението е по-важно: един деятелен, самоуверен, здрав и умел с оръжията цар е кадърен с не толкоз мощната си войска да победи различен всесилен цар. Армията, въпреки и дребна, когато е водена от него, ще може да реализира всичко. А царят, който е лишен от възторг, ще погине, въпреки и да има мощна войска.
– Не – споделя Каутилия, – царят, който има силата, ще вземе превъзходство над оня, който е просто вдъхновен. След като завоюва или купи поддръжката на различен въодушевен цар и смелите му бойци, той ще може да сътвори въодушевена войска от коне, слонове и колесници и гладко да настъпи, където пожелае. Могъщите владетели – било то дами, младежи, хроми или слепи – постоянно са властвали над земята, печелейки или купувайки помощта на други въодушевени хора.

– Моят преподавател споделя, че от властта (пари и армия) и умеенето да плетеш интриги, властта е по-важна, тъй като един цар, въпреки да е движимост в интригите, си остава човек с ялов разум, в случай че няма власт. Онзи, който няма власт, губи царството си, също както младите издънки остават без сок по време на суша.
– Не – споделя Каутилия, – тъй като умеенето да плетеш интриги е по-добро. Онзи, който има око за знанието и познава науката на ръководството, може без изпитание да впрегне умеенето си да плете интриги и да реализира триумфи със средствата на помиряването, тактиката, шпионите и разнообразни химически съставки, взимайки превъзходство над тези царе, които имат властта и въодушевлението. Така, в случай че съпоставим въодушевлението, силата и умеенето да плетеш интриги, оня, който има третото качество, сигурно ще вземе връх.

Когато завоюва нова територия, положителният цар би трябвало да парира пороците на врага със своите добродетели и също по този начин да удвои личните си добродетели посредством прецизно спазване на дълга си, посредством положителни каузи, хонорари, облекчение на налозите и разпределяне на почести. Той би трябвало да следва приятелите и водачите на народа. Трябва да съблюдава обещанията си и да награждава дезертьорите, които са се стекли при него. Трябва да се отплаща на всички, които му оказват поддръжка. Защото оня, който не извършва обещанията си, става обезсърчителен както за свои, по този начин и за непознати. Онзи, който работи срещу волята на хората, също става обезсърчителен. Завоевателят би трябвало да схване същия метод на живот, същото облекло, език и традиции като тези на локалното население. Той би трябвало да следва хората в тяхната религия и да взе участие в техните национални, религиозни и общностни празници и увеселения.

Ако царят е благодетелен, и поданиците му са добродетелни. Ако царят е циничен, и поданиците му стават порочни. Ако е несъвършен, и поданиците му са посредствени. Поданиците следват образеца на своя цар. Накратко, какъвто е царят, такива са и поданиците му.

Не бъди прекомерно принципен в дейностите си, тъй като в случай че отидеш в гората, ще видиш, че вършиме дървета ги секат, а кривите ги оставят да си порастват.

Змията, царят, тигърът, жилещата оса, дребното дете, непознатото куче и простакът: тези седем неща не би трябвало да бъдат будени от сън.

Не би трябвало да се терзаем за предишното, нито пък би трябвало да се тревожим за бъдещето. Прозорливите хора се занимават единствено с сегашното.

Най-хубавото нещо, което може да бъде научено от лъва, е, че в случай че човек има намерение да направи нещо, той би трябвало да го прави ревниво и с цялото си сърце.

Не разкривай какво смяташ да правиш, а вместо това умно пази в загадка това, което си решен да извършиш.

По-добре е да умреш, вместо да запазиш живота си, навличайки си непочтеност. Смъртта предизвиква единствено къса тъга, а безчестието ще те терзае до края на дните ти.

Докато тялото ти е крепко, мощно и гибелта е далечна, пробвай да съхраниш душата си. А когато гибелта надвисне над теб, какво можеш да сториш?

Онзи, който изгуби парите си, го изоставят другари, жена, прислужници и близки. Но в случай че възвърне благосъстоянието си, скоро всички се връщат при него. Затова благосъстоянието е най-хубавият другар.

Способните хора ще завоюват благосъстояние, било то и след хиляда опита.

Онзи, който бяга от естествени бедствия, непознати нашествия, апетит и другарство с неприятни хора, ще бъде в сигурност.

От негодника и змията змията е по-доброто нещо, тъй като тя хапе единствено когато желае да убие, до момента в който от негодника си патиш на всяка крачка.

Онзи, който е квалифициран за бъдещето, и оня, който подхожда рационално към всяка обстановка, са щастливи хора, само че фаталистът, който напълно се оставя на шанса си, е приключен.

Когато започнеш да работиш по нещо, не се опасявай от неуспех и не го изоставяй. Хората, които работят със сърце, са най-щастливи.

Едно нещо е ужасно, до момента в който те стигне. Но когато въпреки всичко пристигна, отърви се от него без съмнение.

Както златото се тества посредством триене, рязане, нагряване и коване, по този начин и индивидът би трябвало да бъде изпитан посредством четири неща: неговото мъжество, държание, персонални качества и дейности.

Планината може да бъде разцепена от мълния. Значи ли това, че гръмотевицата е толкоз огромна, колкото планината? Не, всесилен е оня, чиято мощ взима връх, а масата е без значение.

Печели благоразположението на мощния с послушание, на неприятния – със опозиция, и на равния по мощ – с вежливост или битка.

Можеш да си върнеш благосъстояние, другар, жена или царство; само че в случай че изгубиш здравето си, може в никакъв случай да не успееш да го възстановиш.

Човек е популярен с делата си, а не с произхода си.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР