Като стъпка в правилната посока определи премиерът Николай Денков позицията

...
Като стъпка в правилната посока определи премиерът Николай Денков позицията
Коментари Харесай

Денков: Позицията на Австрия за Шенген е стъпка в правилната посока

Като стъпка в вярната посока дефинира министър председателят Николай Денков позицията на Австрия, че е подготвена за разхлабване на ветото против влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, само че за въздушния трафик.    „ Разбира се, че е стъпка в вярната посока, тъй като до момента Австрия заемаше доста изрично мнение “, уточни Денков, представен от Българска телеграфна агенция. Той акцентира, че договарянията към момента не са завършили.    „ В момента продължаваме да настояваме, че договарянията би трябвало да продължат до последния вероятен миг. Има какво още да се предоговори. Срещите не престават “, сподели министър председателят. „ Днес е имало среща на някои от външните министри, на следващия ден или вдругиден аз ще се видя с канцлера на Австрия, тъй че договарянията на са завършили “, добави Николай Денков.  

  Министър-председателят разяснява, че към момента не знае какво тъкмо има поради министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който изрази позицията на страната си.   „ Ако става дума за това да се съблюдават общоевропейските правила, при които част от хората, които са хванати в Австрия, само че са регистрирани в България, би трябвало да се върнат тук, това и в този момент работи по този метод. Няма разлика. Разбира се, част от хората би трябвало да се върнат по техните страни на генезис. Трябва да разберем по-добре какво тъкмо се има поради “, уточни министър председателят за мигрантския поток и австрийската позиция.    „ Както и през вчерашния ден обясних доста ясно, някакви специфични условия за България ние няма да приемем. Ако става дума за по-добро съблюдаване на общите европейски правила, несъмнено, че ще ги съблюдаваме “, сподели още Николай Денков. 

  Попитан дали отлагането на таксите за транспорт на съветски газ ще повлияе на решението за стартирането ни в Шенгенското пространство, Николай Денков отговори:   „ Не мога да кажа. Това, което виждаме през последните седмици в диалозите с Европейската комисия е, че се търсят общоевропейски решения “.   Премиерът Денков уточни, че има известие на Европейската комисия, в което се показва, че всяка страна може да спре съветския газ, без да бъде осъдена за това. „ Търсим общоевропейска рамка, в която да влезе това решение за таксите “, разяснява още той. 

  Министър-председателят засегна и тематиката за разисквания в Народното събрание бюджет за 2024 година като уточни, че разногласията към него сред обособените политически сили са естествени.   „ Важно е да имаме уравновесен бюджет. Мисля, че това ще се случи “, сподели министър председателят.    Николай Денков направи коментара си преди своето присъединяване на провеждащата се в София „ Встъпителна конференция за кметовете и ръководители на общински препоръки за мандат 2023 – 2027 година “, проведена от Националното съдружие на общините в България.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР