Като стане въпрос за изчерпване на ресурсите, повечето хора се

...
Като стане въпрос за изчерпване на ресурсите, повечето хора се
Коментари Харесай

5 жизненоважни неща, които изчерпваме

Като стане въпрос за привършване на ресурсите, множеството хора се сещат за петрола. Но единствената причина петролът да е най-известният от изчерпаемите запаси, е, че усещаме покачването в цените, тъй като би трябвало постоянно да зареждаме колите си с бензин.

Други запаси, които са значими за естествения ни живот също се изчерпват бързо, само че доста по-тихо. Много скоро може да пуснете тв приемника си и да чуете за войни, които се водят за нещо неуместно като…

5. Хелий

Светът изчерпва хелия? Голяма работа! В най-лошия случай бъдещите деца няма да изпитат насладата от това да похарчат 10лв за балон, след което да го видят да отлита към космоса.

В реалност обаче, в случай че сте употребявали някаква технология, по-сложна от изострен камък вързан за пръчка, тя евентуално е направена благодарение на хелий. Хелият имат най-ниската точка на шупване от всички материали на Земята. Всяка високотехнологична промишленост в света употребява хелий – от охлаждането на магнити в ЯМР до произвеждането на фиброоптики за LCD екрани.

Мислете за хелия като за Батман – прочут е със занимателната си страна, която ви кара да говорите като че ли са ви ритнали сред краката, само че в действителност скрито е твърд супергерой, който поддържа света едно цяло. И също като с Батман, държавното управление не го схваща изцяло.

Все отново, в случай че това знамение се изчерпва, цените би трябвало да скочат, нали по този начин? Освен това не би трябвало да го вкарваме в балони!

Но съгласно носителя на Нобелова премия Робърт Ричардсън, казусът е, че държавните управления раздават хелий като топъл самун: колкото могат повече, колкото се може по-евтино. През 1996г Конгресът на Съединени американски щати приема закон, който задължава държавното управление да продаде запасите на страната до 2015г. Това е намалило цената на газа доста под това, което би трябвало да бъде, имайки поради какъв брой малко хелий е останал на планетата (Ричардсън твърди, че един балон с хелий би коствал $100, в случай че цената се определяше от пазара).

Съединени американски щати ръководи 80% от запасите на хелий, тъй че Ричардсън споделя, че тази ликвидация значи след 25 години газът да се изчерпа. За благополучие обаче има авариен проект: Ако хелият се изчерпа от естествените находища, постоянно можем да го извлечем от атмосферата. Това ще ни коства единствено 10 000 повече от в този момент.

4. Шоколад

Без да сме ревизирали статистиката, сигурни сме на 100%, че половината от продуктите в магазина съдържат шоколад. С толкоз огромно търсене на продукта, несъмнено има някаква комплицирана система, която да се твърди, че шоколадът в никакъв случай няма да свърши. Защото, в случай че да вземем за пример цялата шоколадена промишленост се базира напълно на къртския труд в страните от Третия свят и робските заплати, това би било причина за международна суматоха.

Всъщност по-голямата част от какаото идва от Западна Африка, където в плантациите работят наложително деца, само че има и нещо като „ щастливи “ какаови зърна, които са създадени „ Без рабски труд “ със документи и така нататък Проблемът е решен, нали? Не. Истината е, че култивирането на какаови зърна просто не си коства за средностатистическия африкански фермер.

Не единствено, че грижата за какаовите дървета изисква извънредно доста време (и са нужни 5 години за развъждането на нова реколта), само че и всичко би трябвало да се прави на ръка под непоносимото слънце. В края на деня фермерът може да чака облага от към 80 цента. Онова прелестно възприятие, че неговия артикул способства за наднорменото тегло на хората от развитите страни към този момент не е задоволително. Така след по-малко от 20 години шоколадът може да се трансформира в безценен разкош, също като черния хайвер. Кога за последно сте яли черен хайвер?

Какао може да се създава и на други места, само че единствено в границите на 10 градуса от екватора – зона, която може да разпознаете като общ брой от политически най-нестабилните райони на планетата. Това би обяснило за какво цените на шоколада са се удвоили през последните години и ще не престават да се качват.

3. Медицински изотопи

Медицинските изотопи са субстанции, които излъчват за малко радиация, след което се разпадат и стават безполезни. Използват се при медицинските скенери и всеки ден стотици хиляди души минават през процедури, в които се употребяват изотопи за разкриване на рак или нарушавания в бъбреците и мозъка. Ако тези радиоактивни неща стартират да се изчерпват – да вземем за пример в този момент – това би означавало, че в бъдеще ще плащаме повече за здравето си.

Около 80% от процедурите с медицински изотопи употребяват по този начин наречения технеций-99м. Този изотоп има живот към 12 часа, което значи, че не може да се складира и би трябвало непрекъснато да се създава. В Северна Америка да вземем за пример единствено една компания е произвеждала технеций-99м. Но тъй като тя не работи от 2009г, към този момент четири години има дефицит на медицински изотопи.

Компанията Chalk River Laboratories в действителност е произвеждала 1/3 от всички медицински изотопи в света, тъй че останалите компании просто не могат да се оправят с търсенето. Съединени американски щати и Канада бързат да построят нови нуклеарни реактори, които са нужни за безвредното произвеждане на технеций-99м, само че дотогава ще мине много време.

Междувременно заради дефицита, вашият доктор може да употребява радиоактивни изотопи, които учените назовават „ не толкоз идеални “. Това може да значи че не са толкоз ефикасни, че са по-радиоактивни и нестабилни.

2. Текила

Мексиканската пиячка от кактус има проблеми от няколко години, като огромното търсене и слабите реколти съществено заплашват запасите. Но пък може би някои ще видят нещо хубаво и позитивно в изгубването на една алкохолна напитка.

През 2006г администрацията на Буш в Съединени американски щати внася нови условия бензинът да се заменя с биогорива, направени от царевичен етанол, като концепцията е Америка да е по-малко подвластна от непознатия нефт.  Един от страничните резултати на тези регулации са били, че цените на етанола са скочили до небето, а това е принудило фермерите в Мексико да изоставят старите си посеви и да стартират да изнасят царевица за Съединени американски щати.

За злощастие по този метод отпътували и кактусите, от които се прави текилата – фермерите ги запалили, тъй като в Мексико работят по този начин.

Но какво толкоз, постоянно можем да засадим още кактуси, нали? Работата е там, че синьото агаве е нещо като китайската панда в света на растенията – то е доста изключително в метода си на размножаване. Уязвимо е към заболявания и пораства единствено при избрани климатични условия – на доста огромна височина и за предпочитане в алена вулканична почва. Това в общи линии го лимитира до мексиканския щат Халиско и близките региони. Това са единствените места в целия свят, където мексиканския закон разрешава производството на „ текила “ – име, за което Мексико държи изключителни права.

През 2007г мексиканските фермери са засадили 35% по-малко агаве от предходната година, което довело до забележителен спад в производството на текила.

Ето я и най-хубавата част: текилата се прави като се извлича фруктозата от сърцевината на растението, когато то стане на 12 години. Така, в случай че на следващия ден засадите още веднъж синьо агаве, от него ще получите малко текила през 2025г, в случай че растенията не измрат. С други думи, по-добре заменете текилата с нещо по-обикновено.

1. Фосфор

Може да не знаете какво е фосфора и защо се употребява, само че животът на всеки един човек на Земята зависи от него. От фосфора се прави тор, а без него няма никакъв метод да се създаде задоволително храна за популацията на планетата. Както може би сте предположили, бързо приближаваме дъното на фосфорния бунар и можем да го стигнем след по-малко от 30 години.

Учени от Австралия, Европа и Съединени американски щати са съгласни, че фокусирането на света върху производството на биогорива може безусловно да изчерпа всичкия фосфор от Земята. А когато учени от три континента са единомислещи, несъмнено са прави. Ситуацията става толкоз сериозна, че в Швеция към този момент вършат тоалетни, които извличат скъпия фосфор от урината.

Китай към този момент складира всички си разполагаем фосфор, което въобще не е помогнало на международния пазар. От 2007 до 2008г цената на фосфора се е покачила със 700%, а търсенето може да продължи да се повишава с 2.3% на година, имайки поради, че множеството народи не мислят да умират от апетит в близкото бъдеще. Останалият фосфор в света се намира най-вече в Русия и Африка, което значи, че техните ресурси един ден биха могли да им дадат ключовете за планетата.

Единствената опция е да се извлича фосфор от морското дъно, само че това би било непостижимо скъпо.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР