Като се замислите, Илон е най-великият PR на всички времена.

...
Като се замислите, Илон е най-великият PR на всички времена.
Коментари Харесай

Как Илон Мъск върна култовия образ на Марк Зъкърбърг

„ Като се замислите, Илон е най-великият PR на всички времена. Той ни накара да поддържаме Meta!?! ”   Това написа в Twitter Ашли Майер, съосновател на компанията за рисков капитал Coalition Operators, до момента в който предходната седмица десетки милиони хора се стичаха към алтернативата на Twitter – Threads.    Много от тях бяха толкоз изтощени от осемте месеца разтърсвания в платформата на Мъск, че подцениха нормалните опасения за поверителността, които идват с платформите на Meta, разяснява The Wall Street Journal.   В последните години тези опасения ненапълно трансфораха Марк Зъкърбърг в публичен зложелател. Потребителите на неговите обществени мрежи се борят с обстоятелството, че техните фотоси, изявления и реакции са гориво в по-голяма промишленост за данни, която го направи един от най-богатите хора в света.   Миналата сряда Зъкърбърг се възползва от момента, като пусна Threads на фона следващата смяна в политиката на Twitter, ограничаваща броя изявления, които потребителите могат да четат всеки ден – самодейност, оповестена ненадейно от Мъск преди седмица като част от декларираните от него старания да понижи опцията компании на трети страни да извличат потребителски данни от платформата.   Малко преди лансирането на Threads 52-годишният притежател на Twitter Илон Мъск и 39-годишният основен изпълнителен шеф на Meta Марк Зъкърбърг се споразумяха за борба в клетка, което беше последвано от настоящи вести за това кой какво има на терена на благосъстоянието.

В последна сметка обаче залозите в борбата сред Мъск и Зъкърбърг може би имат повече общо с въздействието, в сравнение с с доларите. 
Потребителската база на Twitter е доста по-малка, като годишните му доходи в своя пик са били по-малко от 5% от продажбите в платформите на Meta.   Силата на Twitter обаче е в това да притегля авторитетни публицисти, политици и звезди, оформящи международния дневен ред, разяснява WSJ.   При стартирането на Threads Марк Зъкърбърг от своя страна приветства тези, които търсят по-малко гневни диалози и формулира новото си предложение като „ отворено и приятелско обществено пространство “.    Въпреки известията за срив при импортирането на сметки от Instagram в Threads, стартът на новата мрежа на като цяло изглеждаше сполучливо, защото на всеки час той актуализираше скока в броя на хората, които се записват.    Сутринта след старта Зъкърбърг разгласи 30 милиона консуматори. В събота CNBC заяви за 70 милиона регистрации и 95 милиона изявления.

В първите постове потребителите си правеха неуместни смешки за това, че са на ново място, което припомня на Twitter. Други насочиха предизвикателни мнения против Мъск, който сподели, че е придобил Twitter в края на октомври, с цел да отбрани имиджа му на обществен площад за независимост на словото.   „ Twitter несъмнено не е безстопанствен обществен площад. Вече не “, написа в Threads Крис Месина, на който се приписва изобретяването на концепцията за хаштаг. „ Това е частната детска площадка на Илон Мъск, където той се кани да таксува всички, освен поземлените благородници, за вход и достъп. “     В продължение на години Илон Мъск печелеше похвали за своите лудости, рискувайки персоналното си благосъстояние, с цел да донесе на света електрическите коли и да направи допустимо пътуването в космоса. Амбициите му го трансфораха в най-богатия човек в света.   Той излизаше с холивудски звезди и си правеше смешки на тематика секс и опиати в Twitter, където натрупа повече от 145 милиона почитатели, говорейки с достоверност, която му завоюва доста почитатели.   Зъкърбърг в това време бе обсъждан като пример за Great Tech Backlash (формулировка, отнасяща се до рецензията към огромните софтуерни компании, подхранвана от опасенията за сигурността на данните и монополната власт). Това беше мъчително проваляне за детето знамение, съосновал Фейсбук в стаята си в общежитието на Харвардския университет.   Преди години идването му в Силициевата котловина донесе нов метод на правене на нещата и нов тип пъчене. На визитната му картичка в миналото пишеше: “I’m CEO…bitch ”, а непокътнатата му марка тениски и суитчъри се трансфораха в общоприети униформи за цяло едно потомство програмисти. 

След това се появи Snapchat, а след това TikTok, които привлякоха по-младото потомство. Зъкърбърг беше представян в мемета като обществено роботизиран, изправен пред Конгреса, с цел да свидетелства за хипотетични антитръстови тактики, и претърпя неприятно медийно внимание, в това число следствието на The Wall Street Journal, което откри, че неговите платформи са изпълнени с дефекти, токсични за младежите.   Марк Зъкърбърг беше подложен на критика поради няколко абсурда, измежду които този с Cambridge Analytica, и осмиван за необикновените му персонални занимания – като каране на ръб с хидрофойл, до момента в който държи американското знаме.     Компанията му също по този начин беше подложена на критика за потъналите вложения в по този начин наречената метавселена и означи спад в продажбите на реклами на фона на новите промени в поверителността, въведени от iPhone на Apple.

Миналото лято в подкаст Зъкъбърг разказа възприятието около всичко това като да се събуждаш съвсем всеки ден сякаш си ударен в стомаха.
Оттогава нещата като че ли наподобяват по-добре за основния изпълнителен шеф на Meta, даже и не постоянно да му е елементарно. Той редуцира хиляди работни места като част от по този начин наречената си „ година на успеваемост “, като в същото време се похвали с усъвършенствания в рекламния бизнес, отчитайки през април първото нарастване на приходите от съвсем година. Инвеститорите възнаградиха Meta: акциите на компанията се покачиха повече от три пъти по отношение на дъното от предходната година.

С Threads Зъкърбърг наподобява върна част от самонадеяността си като обществено лице на внедряването на платформата. 
„ Нека създадем това “, беше първата му обява в сряда. В часовете и дните, които последваха, той продължи да се ангажира с потребителите, до момента в който те наводняваха платформата, и персонално посрещаше някои, като да вземем за пример поп групата Backstreet Boys.
Неговите оптимистични и безобидни изявления бяха в контрастност на туитовете на Мъск, изключително откакто противникът милиардер упрекна Meta, че копира неговата платформа.

„ Най-добрият обществен имидж за Зък отдавна “, написа в Threads Ерик Нюкомър, създател на известен бюлетин за започващи компании. „ Врагът на моя зложелател е мой другар. “
Когато консуматор сподели на Зъкърбърг, че би трябвало „ интензивно да разгласява нелепости “ в Threads, с цел да изпревари Twitter, той възрази, че не в негов жанр, „ само че съм сигурен, че тук ще има доста занимателно съдържание… “
Междувременно той наподобява признава, че милиони консуматори няма да са задоволителни за крайния триумф.
„ Ще отнеме известно време, само че мисля, че би трябвало да имаме приложение за обществен диалог с над 1 милиард потребителите “, съобщи Зъкърбърг предходната седмица. „ Twitter имаше опция да направи това, само че не съумя. Надяваме се, че ние ще го създадем. ”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР