Като се върнал оттам, той продължавал усърдно да се занимава

...
Като се върнал оттам, той продължавал усърдно да се занимава
Коментари Харесай

В Деня На Св. Евстатий Казваме От Сърце Честито На Тези Седем Прекрасни Имена!

Като се върнал оттова, той продължавал старателно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и почитан от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

След гибелта на император Константин Велики (†337 г.) наследник му Констанций станал цар на източната част на Римската империя. Той покровителствал арианите, които придобили над него такова въздействие, че самовластно преследвали и угнетявали всички ония, които държали същинското обучение на вярата. Много от арианските епископи сами подписали на Никейския събор православното вероизповедание на вярата, само че по-късно се отрекли от него и настоятелно желали това и от другите епископи.

Ония, които не се съгласявали с тях, били лишавани от ранг, пращани на изгнание и подлагани на непрекъснати гонения. Така те свалили Цариградския свещеник Павел и го изгонили; създали старания да погубят и Атанасий Александрийски. Някои от тях, отивайки в Йерусалим за освещението на храма " Свето Възкресение ", пристигнали и в Антиохия с скрито желание да смъкват Евстатий.

Епископът, който не подозирал техните зли планове, ги приел с най-голяма наслада. Веднага те разкрили събор, на който почнали да преглеждат делата и вярата на Евстатий. Всичко към този момент било от тях авансово уредено и решено. Измислили клюка срещу благочестивия свещеник, като го обвинили в порочен живот и разкол, съобщили решенито си на императора, възбудили в Антиохия национално неспокойствие и по-късно свалили св. Евстатий и го пратили на изгнание в Тракия дружно с някои презвитери и дякони, които не желали да се разделят с него. И там страдалецът доста претърпял от злобата на враговете. Свети Евстатий починал във Филипи в 360 година. Той оставил бележити съчинения.

2. Св. деятел Тимотей от Седемдесетте апостоли († ок. 96-97 г.)

3. Св. преподобни Тимотей Олимпийски, пустинник от Символи († 795 г.)

4. Св. Георги, свещеник Амастридски (нач. IX век)

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Евстати, Евстатий, Евстатия, Стати, Статко, Тимо, Тимотей
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР