Като са се хванали британците да създават исторически прецеденти, та

...
Като са се хванали британците да създават исторически прецеденти, та
Коментари Харесай

Саджид Джавид – Министър-прецедент

Като са се хванали британците да основават исторически прецеденти, та дим се подвига! Най-новото попадение в листата е подмяната на министъра на вътрешните работи в кабинета на Тереза Мей Амбър Ръд с досегашния й сътрудник по въпросите на благоустройството Саджид Джавид.

Който към този момент е първият цветнокож британец в историята на Обединеното кралство, заемал една от четирите най-важните позиции в ръководството на страната. Като прибавим и че роденият в фамилията на пакистански имигранти Саджид Джавид е от мюсюлманско изповедание и член на партията на консерваторите, обичайно по-враждебно настроените по приемните въпроси островни политици, и прецедентът към този момент би трябвало да е явен.

Контекстът, в който господин Джавид заема поста, също е от голяма важност. Предшественикът му Амбър Ръд се хвърли върху меча си, откакто не съумя да отрази скандал, обвързван с депортирането на имащи право да обитават във Англия хора, около заложените още от времето на Тереза Мей като вътрешен министър квоти за редовно прогонване на незаконно пребиваващи от територията на страната. Без съд и присъда, а на общо съображение. Г-жа Ръд се смота по време на чуването си пред комисия на английския парламент, излизайки не добре готова да посрещне въпросите на сътрудниците си, и в последна сметка им даде погрешна информация. Което в изискванията на действителна народна власт постоянно коства скалпа на даден министър.
Тук би трябвало да прибавим, че намерено враждебната към чужденците политика, стартирана от премиера Дейвид Камерън и неговия вътрешен министър Тереза Мей още през 2012 година, с наближаването на референдума за Брекзит през 2016 година, послужи за основа на акцията за излизане от Европейски Съюз. И почтено казано, огромна част от британците по провинцията си мислеха че гласоподават на референдум за изпъждане на имигрантите от страната – било то поляци или пакистанци, хеле пък българи. Последното, към този момент потвърдено неведнъж с разнообразни допитвания, само че какво да се прави! В навечерието на референдума британците към този момент над четири години бяха редовно облъчвани от екрани, билбордове и брандирани транспортни средства да алармират за всеки, който им се стори незаконно пребиваващ в страната. Особено ориентирана тази акция беше към хората с частни практики – лекари, зъболекари, хазяи, фризьори и т. н. – да оповестяват на органите и даже да отхвърлят обслужване на хора, които нямат документи за законен престой във Англия.

Коварно, а?!

И както около изблиците на всеобщо национално неодобрение против педофилски закононарушения на Острова, постоянно пламват най-малко двама педиатри, по този начин и около тази акция го отнесли и доста почтени хора. Включително измежду представителите на така наречен потомство “Уиндръш ”, на името на кораба, пренесъл до Англия първите наемни служащи от някогашните колонии в Карибско море през 1948 година, пристигнали, с цел да оказват помощ за възобновяване на страната след Втората международна война. След тях се стичат хора и от други краища на света, с цел да работят във фабриките и по градежите. И всички те, дружно с потомците си, на доктрина имат напълно законно правото да обитават в страната. Но не постоянно имат документите, с цел да го потвърдят.
Или както самичък сподели новият вътрешен министър на Англия на сътрудниците си в Народното събрание предходната седмица (когато още не очакваше да заеме поста) по адрес на непозволено депортираните: при други условия това можеше да е майка ми, брат ми, чичо ми или аз. Но не е той. И пред Саджид Джавид първоначално стои доста виновна имиджова задача – след целия скандал с непозволените депортирания, за два дни да избави най-малко част от така и така рехавото доверие на цветнокожите гласоподаватели в консерваторите, в навечерието на локалните избори на Острова на следващия ден, на 3 май. Резултатите от които, при неуспех на торите, напълно ще размътят водата на Тереза Мей и преговорния развой по Брекзит.

Но да не избързваме и да се върнем на новия английски министър на вътрешните работи. Саджид Джавид е роден на 5 декември 1969 година в градчето Рокдейл, като едно от петте деца на пакистански имигранти. Завършва междинното си обучение в държавно учебно заведение в Бристол, а оттова продължава висшето си по стопанска система и политика в университета на Ексетър до 1991 година Там става и член на консервативната партия на Англия. Първата работа на Джавид след университета е в банката “Чейс Манхатън ” в Ню Йорк, където на 25-годишна възраст към този момент е вицепрезидент за Латинска Америка. През 1997 година се завръща в Лондон и стартира работа като шеф в “Дойче банк ” до 2000 година, а оттова се трансферира на висок пост в банката в Сингапур. През 2010 година Саджид Джавид става член на Народното събрание на Англия от партията на консерваторите. Досега е бил министър по въпросите на равенството, културата и медиите, бизнеса и нововъведенията, и благоустройството.

От на никое място и единствено нагоре

Сам Саджид Джавид споделя по какъв начин татко му е дошъл във Англия на 17-годишна възраст с една лира в джоба и почнал работа като водач на рейс. Впоследствие взел магазин чартърен в Бристол, а в двустайния апартамент над него със брачната половинка му отгледали петте си деца – и като оставим Саджид настрани, един от братята му, Бас Джавид е шеф на полицията в графство Уест Мидландс, а различен, Атиф, е вложител в недвижимо имущество и бизнесмен в Бристол.

ЗА НЕГО

Ще има
своя визия
за нещата

Саджид Джавид е изконно честен, достигнал е високо, без да не помни от къде е тръгнал. И ще има своята лична визия за министерството на вътрешните работи. По един или различен метод назначението му опонира на интуициите, само че в същото време е и извънредно значим знак поради произхода му, скромното му родословие и фактът че е първият мохамеданин, министър на вътрешните работи.
Робърт Халфън,
английски реакционер и непосредствен другар на Джавид

Може да е
съвършен компромис

Той (б.р. – Саджид Джавид) е буканиер, привлекателен към Брекзит труженик за свободен пазар – който с принуда гласоподава за оставане по време на референдума за участието в Европейски Съюз през 2016 година На хартия това може би го прави идеалният компромисен избор, до момента в който Лондон наближава тежкия конфликт в натегнатите договаряния към това какво ще се случи с границата сред Северна Ирландия и Ейре след Брекзит.
Том Мактейг,
публицист, “Политико ”

История
за образец

Трябва да отбележим за него (б.р. – Саджид Джавид), както и той самият обича да се майтапи с горделивост, че по себе си съставлява една сполучлива история за консерваторите, обвързвана с желанието и тежкия труд. Момче от семейство на имигранти, което е работило крепко и е имало портрет на Маргарет Тачър на стената в стаята си. За него провокациите напред са доста. Но опциите също не са малко.
Лора Кенсберг,
публицист, Би Би Си
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР