Като президент досега не съм получил нищо в писмена форма

...
Като президент досега не съм получил нищо в писмена форма
Коментари Харесай

Пендаровски: Ако не влезем като македонци, които говорят македонски, нямаме нужда от ЕС

" Като президент до момента не съм получил нищо в писмена форма или получавал джука информация, че на срещата в София на Османи е предаден набор от претенции, както настояват медиите “. Това споделя президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, представен от МИА, съобщи " Актуално ".

В изявление за „ Топ Тема “ на телевизия Телма той удостовери, че през последните три месеца е осъществена интензивна двустранна работа със София за превъзмогване на недоразуменията и че Северна Македония употребява благоразположението на Германия като ръководител на Европейски Съюз, който има стратегически интерес от европейска интеграция и осъществяване на първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания.

„ До този миг, даже на словесно равнище, никой от българска страна не е желал промени в Конституцията. По отношение на тълкуването на двустранното съглашение, не за първи път някой от София желае политическа декларация или изказване, което да изяснява някои неща в Споразумението от 2017 година Има изказване на президента Радев с искане за анекс към това съглашение, което се твърди, че не е спазено или на процедура ново съглашение, споделя Пендаровски. Той прибавя, че и по някои други мотиви има оферти от София да се направи политическо изказване или декларация, че и двете страни ще се ангажират с комисия, формирана от историци, която да работи по-бързо, само че няма времева рамка за нейната работа.

„ Уверявам ви, че нашата комисия, формирана от това съглашение, формирана от историци от двете страни, работи напълно устойчиво. През последната година тя въобще не работеше поради пандемията и поради изборите, които отложихме. По това време имаше джентълменско съглашение за това. Комисията не може да работи онлайн. Освен тази година, когато нямаше срещи, мога да ви уверя, че комисията работи с много добър резултат. И настоявам, че няма нито една историческа комисия от този формат в никоя европейска страна, която през последните 100 години да е работила по-добре и по-бързо от нашата, споделя Пендаровски за работата на Съвместната македонско-българска комисия по исторически въпроси, която на следващия ден и вдругиден в Скопие би трябвало организира десетото си съвещание.

По отношение на натиска от страна на България за преразглеждане на Споразумението от 2017 година, можем да предложим да потвърдим единствено с някаква политическа декларация, че в действителност сме имали поради под някои точки от съглашението, в случай че те се нуждаят или да убедят членовете на Европейски Съюз, само че в параметрите от това съглашение, а не за ново съглашение, сподели Пендаровски. „ Не е допустимо е да се разисква каквато и да е смяна в Конституцията или приложения и допълнения към съглашението, не е належащо “, добави Пендаровски.

Той прецизира, че недоволството в София се дължи на хипотетичното занемаряване от страна на Северна Македония на Споразумението от 2017 година в полза на това от Преспа. Предвид разликите в правния смисъл на тези съглашения, едното е двустранно, а другото интернационално и двете съглашения в политически смисъл са еднообразно значими за страната, защото и двете отварят огромни порти за европейска интеграция. „ Можем да подпишем декларация, която би удостоверила полезностите, на които се основава Споразумението за добросъседство “, безапелационен е президента.

По отношение на рамката за договаряния, той означи, че в Европейски Съюз се водят вътрешни диалози за хармонизиране на нейното наличие. „ И нашата дипломация, индиректно и двустранно се пробва да обясни вижданията ни по оспорваните реплики на България, приложени към обяснителния меморандум, който тя изпрати до Европейски Съюз и страните членки - оспорвайки етногенезата, македонския народ и македонския език като диалектна форма. на български и с формалното им изменение на преговорната рамка е, че би трябвало да се употребява единствено „ формалният език “, без да се загатва „ македонски “, което няма смисъл. Практически неща, за които не може да се договаря, тъй като македонският език от дълго време е езиков факт. Той повтори изказването си, в което изрича твърда държавна позиция, че „ в случай че не влезем като македонци, които приказват македонски, нямаме потребност от подобен Европейски Съюз “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР