Като първата банка, осъществила незабавно плащане, как успяхте да внедрите

...
Като първата банка, осъществила незабавно плащане, как успяхте да внедрите
Коментари Харесай

Незабавните плащания в левове ще забързат колелото на всички услуги в живота ни

Като първата банка, осъществила неотложно заплащане, по какъв начин успяхте да внедрите този нов за банковия бранш платежен способ?
Ключов на първо място беше опитът, който придобихме, когато още през 2020 година станахме първата (и към момента единствена) банка в Югоизточна Европа, която се причисли към схемата за незабавни заплащания в евро - SEPA Instant. Приложихме насъбраното ноу-хау, когато настъпи моментът за въвеждането на незабавни заплащания в лв. посредством програмата Blink на Националната картова и платежна скица (НКПС), част от БОРИКА АД. Много от провокациите, с които към този момент се бяхме сблъсквали в предходния план, към този момент бяха преодолени - по този начин имахме подготвени решения, които дружно с нашите сътрудници от БОРИКА успяхме да споделим както с сътрудниците в целия банков бранш, по този начин и с Българската национална банка (БНБ).
Какво e смисъла на незабавните заплащания за пазара - а и за вас в TBI Bank?
- Вярвам, че помагайки на бранша една толкоз нужна и значима услуга да стане по-добра и налична, съумяваме взаимно да подобрим потребителското прекарване и да отговорим на потребностите на клиентите. А за нас в TBI Bank първото неотложно заплащане в левове в България е още едно доказателство, че непрекъснато предлагаме нови и нови артикули за всекидневно банкиране от последващо потомство.
Кои бяха най-големите провокации, които срещнахте?
- Основните провокации, които срещнахме при въвеждането на незабавните заплащания в левове, бяха свързани с това, че не навлизаме в един подготвен пазар с контролирани и ясни правила. Трябваше и към момента се постанова да се учим в придвижване. В самия ход на реализация се запознавахме с опциите на сътрудниците от другите банки, като в същото време изграждахме обединен метод и развой, който да бъде елементарен и адаптивен за всички ни. От една страна, беше забавен опит и предизвикателство, от друга - имаше значително компликации, идващи на първо място от обстоятелството, че целият бранш би трябвало да бъде подготвен и квалифициран, с цел да стане услугата допустима.
Предвид финтех фирмите, които оферират такова решение в България от няколко години, закъсняха ли банките с въвеждането на незабавните заплащания?
- Не бих споделила, че са закъснели и бих желала да вметна едно конкретизиране, което постоянно се пропуща - финтех фирмите оферират по-скоро усъвършенствано потребителско прекарване за клиентите си посредством мобилно приложение, през което можем да правим тези услуги. Можем да кажем, че банките започнаха с малко по-тромави онлайн канали, само че действително заплащанията, които финтех фирмите оферират, са от естеството на вътрешнобанковите преводи, където преводът почва и приключва в същата институция. Докато в този момент приказваме за самобитна гражданска война - заплащания в границите на 10 секунди от банка до банка, т.е. от един контролиран снабдител на платежни услуги до различен контролиран снабдител на платежни услуги. Става дума към този момент за услуга от доста по-високо равнище. Така че бих споделила, че банките влизат в точното време, като се сплотяваме в името на това да предложим на клиентите още по-голяма еластичност и сигурност.
Реклама Какви са главните преимущества на незабавните заплащания за крайния клиент?
- На един онлайн семинар го бях описала по следния метод - до момента в който си говорите на кафе с бизнес сътрудници, сключвате договорка и сега, в който си стискате ръцете, осъществявате и заплащането. Така, до момента в който единият си отпива от кафето, другият към този момент е наредил сумата и тя е получена в съответната сметка. Друг сюжет - другар или родственик има потребност незабавно от пари назаем и както споделят от Blink - до момента в който мигне с очи, и сумата към този момент е в сметката. Незабавните заплащания забързват колелото на всички услуги във всички сфери на нашия живот както за физическите, по този начин и за юридическите лица. Досега фактор бе и несигурността - изпращаме едни пари, само че не знаем по кое време ще стигнат. Докато към този момент посредством Blink на НКПС клиентът може да види незабавно резултата от неговото заплащане - парите са по сметката на бенефициента или прехвърлянето е отхвърлен незабавно заради съответна причина, която става ясна на момента. По този метод се икономисва време и на двете страни.
Тъй като към този момент имате опит с незабавните заплащания в евро посредством SEPA Instant, какви трендове за този вид услуги наблюдавате при вашите клиенти?
- Удовлетворението от това, че в този момент и незабавно могат да правят своите заплащания. Разликата сред евровите незабавни заплащания и левовите е, че SEPA Instant дава опция за преводи само от и до банки, които са част от схемата, до момента в който при Blink на НКПС БОРИКА планува до две години всички снабдители на платежни услуги на българския пазар наложително да могат да посрещат незабавни заплащания. Това значи, че до две години действително ние ще можем да покрием целия български пазар с незабавни заплащания, които да се случват в границите на 10 секунди, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. На Коледа сте решили да извършите превод - и това става безпроблемно, без да се постанова, както досега, да изчакате да минат почивните дни.
Какви ще бъдат идващите ви стъпки в тази посока?
- Както нашият екип обича да споделя - детето се роди, време е да стартираме да го учим да върви, да се изправи, да стане убеден в себе си юноша. Извън метафората - концепцията е да създадем услугата още по-атрактивна и налична, да я внедрим и в други артикули, да я предложим в разнообразни пакети за всекидневно банкиране, с цел да може всеки да избере това, което дава отговор на неговите потребности и разбирания. Освен това, защото услугата сега е налична единствено във физическите ни офиси, работим върху това да я предложим на клиентите си и в цифровите си канали в първото полугодие на 2022.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР