Като парламентарна група подкрепихме въвеждането на извънредно положение, защото разбираме

...
Като парламентарна група подкрепихме въвеждането на извънредно положение, защото разбираме
Коментари Харесай

БСП поиска отчет на досегашните мерки, не подкрепи промените в Закона за здравето


Като парламентарна група подкрепихме въвеждането на изключително състояние, тъй като разбираме сериозността и отговорността пред всички политици в подобен сериозен миг. Нещо повече- направихме оферти, които усъвършенстваха решението на Народното събрание. По гледище на „ Българска социалистическа партия за България” то беше лимитирано със период и регистрира съществени конституционни условия за отбрана правата на българските жители. Сега, когато пристъпваме към анулация на изключителното състояние, само че оставане на ограниченията, в действителност, мисля, че диалогът трябваше да протече по различен метод. Все още имаме време да го проведем по различен метод, обърна се към депутатите водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя разгласи, че от левицата няма да поддържат измененията в Закона за здравето на първо четене, само че има и положителни оферти, които биха подкрепили при второто гласоподаване.

Ние считаме, че днесправителството трябваше да направи доклад на досегашните ограничения - какво е въздействието им най-малко в три аспекта.В здравния аспект: по какъв начин досегашните ограничения се отразиха на преодоляване на рецесията, на избавяне на човешки живот, на ограничение на разпространяването на болестта. Освен това обаче, доклад за положението на здравната система, за модела на финансиране на лечебните заведения в България, както и за заплащането, основаването и развиването на фрагментите в здравната система, разяснява Нинова.

От Българска социалистическа партия упорстват да има разбор и доклад по какъв начин досегашните ограничения са се отразили в стопански и финансов аспект. Какви са спадовете в стопанската система, какво се чака в приходите на бюджета? Защото объркването във връзка с финансите на България става цялостно. През февруари министър Горанов разгласи, че сме на остатък. През март господин министър председателят - че сме на недостиг от 3.5 милиарда Оказва се, по формалните доклади, че за първото тримесечие въпреки всичко сме на остатък. Въпреки това ръководещите одобриха актуализация на бюджета с опция за заеми до 10 милиарда лв., подсети Нинова.

Съмнявам се дали някой в страната знае какво е действителното финансово положение на страната и бюджета. Сега, когато одобряваме идващите стъпки, този доклад и разбор е нужен, тъй като той ще нидаде базата, на която да се вземат последващи решения. Няма го и този финансов и стопански разбор на държавното управление, добави водачът на Българска социалистическа партия.

Третото, което през днешния ден би трябвало да чуем, преди да взимаме решение по какъв начин да действаме оттук насетне, е обществения аспект на рецесията. Брой нови безработни, равнище на приходи, обедняване, растеж на цените, който е забележим в последните седмици. Необходим разбор, с цел да се вземат решения за стопански и обществени ограничения оттук насетне, прикани Нинова. Тя изиска държавното управление да показа явен проект какво вършим напред. Такъв проект няма, има просто предложение да се анулира думата изключително състояние, само че да продължат ограниченията. Такъв проект трябваше да почива на сериозен разбор на прогнозите, които дава Световна банка, Международния валутен фонд, Европейската централна банка, европейските сътрудници и опциите на българския бюджет, считат от Българска социалистическа партия. Според социалистите би трябвало да се създадат прогнози в два разновидността, да се каже какво се чака в идващите месеци в стопанската система и в обществената сфера.

В претекстовете на Закона написа, че той е Закон за превъзмогване на последствията от разпространяването и болестта с COVID- 19. Преодоляване на последствията, написа в претекстовете, в заглавието, само че в наличието няма нищо сходно. Няма нито една нова мярка. Не единствено че няма разбор, няма прогнози, няма явен проект оттук насетне по какъв начин това ще се прави, със периоди, с задължения. Не. Няма мярка за превъзмогване на последствията, акцентира Нинова.

От Българска социалистическа партия оферират алтернативенясен проект за превъзмогване на последствията и излизане от рецесията. Тук бих желала да се обърна от трибуната на българското Народно заседание към българските експерти, икономисти и финансисти, които сега са забравени. Имаме прелестни български експерти, продължи Корнелия Нинова. В Българска академия на науките, в разнообразни Институти, в НПО-та - елате, предложете и да решим какво да се прави с България оттук насетне в стопански, във финансов и в обществен проект. Очевидно е, че държавното управление няма потенциал да реши този въпрос. Чухме го от самия министър-председател, тук, от трибуната, който сподели: „ Нямаме проект, ще действаме проба-грешка и както се случи ". Призовавам експертите на България да не остават самона политиците да вземаме тези решения, а да се включат професионално и умело към тази полемика, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

Предлагаме този проект дасъдържа освен стопански разбор, а да обгръща обществената сфера, помощта за общините и развиването на земеделието и промените, които рецесията сподели, че са нужни. Ние от " Българска социалистическа партия за България " настояваме за тези промени от години. Не са признати от вас, отхвърляте ги, само че това е наша поредна и твърда политика. Сигурна съм, че сте уверени, че е нужна промяна в здравната промяна. Че е нужен различен стопански модел на развиване на България.Това се постанова от обективните обстоятелства, че веригите на доставки на артикули, свързаността на стопанските системи пострада по този начин, че накара света, Европа, уповавам се и България, да се вгледа в това що е национално произвеждане, що е помощ на страната за развиване на лична стопанска система, какво етова роля на страната в опазването на здравето и образованието, какво е роля на страната за обезпечаване на храната на личния си народ, когато имаш дадености за това. Големи държавнически въпроси, които уви и през днешния ден няма да се слагат. Ще приемете, че тази алинея анулира друга алинея, на открито хората въобще няма да схванат какво сте приели през днешния ден, а огромните въпроси ще останат и ще се натрупат от ден на ден и повече негатива за това, акцентира Нинова.

Искам да слага още един въпрос - този за харченето на парите на българските жители и въпроса за прозрачността, продължи водачът на опозицията. През времето на изключително състояние отрекохте парламентаризма и парламентарния надзор. Вярвам, че ще се възвърне. Но защото знаем по какъв начин се прави парламентарният надзор, какъв брой постоянно министър-председателят идва и изпълнявафункциите си по Конституция, предлагам да се сътвори краткотрайна комисия от всички парламентарни групи, която да откри по какъв начин се разходват средствата на всички българи по отношение на разноските за преодоляване на рецесията и последствията от нея. Тази комисия да извиква министри на свои съвещания и да дават доклади, даобобщава информацията, да я прави обществена. Предлагаме да се оглавява от опозицията, както е в целия либерален свят. Ако желаеме да има същински надзор върху прозрачността и харченето на пари. Днес внасяме в деловодството на Народното събрание това предложение и разчитаме рационално и аргументирано да го обсъдим и да решим ще има ли действителен надзор върху харченето на парите, или ще научавамеот медиите, че те са отишли в колекторски компании и казина в миг на изключителна компликация за България и българския народ, прикани Нинова.

Тя разгласи, че Българска социалистическа партия ще се въздържи по този закон, тъй като има текстове, коитоса положителни и могат да бъдат подкрепени, и на второ четене ще ги поддържа, изключително обществените текстове, с които облекчаваме и даваме помощ на хората. Има текстове, които не утвърждаваме и на второ четене ще кажем изрично нашите оферти като опция, на тези, които вие внасяте., обърна се Нинова към болшинството. Факт, е че държавното управление до ден сегашен не регистрира и не направианализ на личните сидействия – къде сгреши и до какви последствия докара това, къде бяхте прави и до какво докара това. Факт е, че нямате явен проект за деяние оттук насетне, което е извънредно рисково за развиването на България в идващите години. Факт е, че до ден сегашен не чухте нито едно градивно предложение от страна на опозицията. Ще продължим по този метод: там, където грешите, ще срещнете опозиция, там където сте прави, най-много с грижа за народа, ще срещнете поддръжка. Но ще продължим да настояваме за оферти, които внасяме, които са рационални и аргументирани, които са опция на ръководството. Надявам се Народното събрание да проработи като място, където този разговор ще се състои, където ще се сблъскат причини и хрумвания, и където ще се взиматрешенията за бъдещето на България и за добруването на българския народ, приключи Нинова.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР