Като отговор на противоречиви мнения от такива за запазване на

...
Като отговор на противоречиви мнения от такива за запазване на
Коментари Харесай

Здравноосигурителната реформа възбуди стари критики и нови съмнения

Като отговор на спорни отзиви от такива за опазване на сегашната здравноосигурителна система до противоположните - за плъна смяна, здравният министър Кирил Ананиев показа в границите на национална кръгла маса вижданията си бъдещето на опазването на здравето в България и за необходимие промени в здравноосигурителния модел.
Презентацията му възбуди остарели рецензии и породи нови подозрения. Основният проблем, компрометиращ модела, изтъкван още веднъж от разнообразни направления е неналичието на база – неизвършеното към момента остойносатяване на медицинските действия и на труда на медиците. Грешен метод – първо споразумяване на финансирането, след това решение на проблемите видяха синдикатите и дефинираха предлагания от здравнияминистър модел опиат за народа.
Предложението
„ Здравеопазването е право и полезност, в което се преплитат публично-частни ползи, а ползите на пациентите са над всичко, което прави тази система още по-трудна за администриране и промяна “, застрахова се в задатък министър Ананиев, преди да очертае „ новият път на опазването на здравето “. Той напомни препоръчаните от него предходната година два разновидността за промени, предвиждащи: три-стълбова система, главен пакет в НЗОК, в допълнение наложително обезпечаване и непринудено обезпечаване, конкуренция на застрахователи за главния пакет в допълнение непринудено обезпечаване. Според Ананиев уместно е да бъде определен солидарният модел, само че модел, който дава право на пациента за избор кой да ръководи здравните му вноски, къде да се лекува при най-хубави условия на територията на цялата страна. Освен това моделът да обезпечава на пациента цялостна осведоменост за обсега и цената на медицинските и денталните услуги и медикаментите също да обезпечава надзор върху качеството на услугите и подсигурява равнопоставен достъп до тези услуги, модел,който е финансово резистентен. Моделът би трябвало и да е синхронизиран с европейските регламенти и наставления, означи Ананиев и уточни, че авансово е изследван опита в Германия, Холандия, Израел.
Здравният министър разгласи заложените цели във връзка с здравноосигурените лица – „ да имат достъп до незабавна здравна помощ, за което в последните месеци е стартират проект; да имат достъп до планова здравна и дентална помощ, както и до медикаменти на територията на цялата страна; да имат право на избор кой да ръководи здравните им вноски; да имат право на избор на типа и обсега на услугите, които ще получат, както и право на избор на лечебно заведение и на обезпечена качествена здравна помощ “.
След като на първата кръгла маса предходната година Ааниев показа единия вид за промяна, в този момент очерта втория и акцентира, че е по-лесно изпълним, защото няма да има повтаряне на действия и взаимно финансиране на действия от разнообразни фондове за едно и също. „ Считам, че конкуренцията ще докара до по-ефективно ръководство и надзор върху здравните услуги и върху финансите в системата “, съобщи Ананиев. Според него множеството здравни фондове ще дадат право за по-голям избор на пациента за опциите, които му предлага здравната система.
Участниците в системата
В системата ще вземат участие здравни фондове, които подлежат на регулация, според европейското законодателство за упражняването на застрахователна и презастрахователна активност. НЗОК и частните фондове ще дават отговор на всички условия за кредитоспособност и финансова резистентност, според нормативната уредба. Дружествата ще се конкурират равнопоставено. Министерството на здравеопазването, взаимно със съсловните организации ще дефинира главния пакет действия, които ще се покриват от наложителната здравна вноска от 8%. Министерство на здравеопазването, според с пациентските организации, локалните управляващи, съсловните организации, синдикати, работодатели ще подхващат дейности за усъвършенстване и преструктуриране на здравната система, с оглед демографски условия, потребности от медицински действия и съществуване на фрагменти и ще дефинира параметрите на националната здравна карта. Министерство на здравеопазването ще извършва актуалните си пълномощия по вписване и лицензиране на лечебните заведения и образуване на лекарствената политика. Министерство на здравеопазването ще организира централизирани публични поръчки за медикаменти и медицински произведения в лечебните заведения. Министерство на здравеопазването ще дефинира медицинските стандарти, контролът върху медицинските действия и тяхното качество посредством основаната изпълнителна организация „ Медицински контрол “, ще координира и политиката по специализациите и образованието на фрагментите. Съсловните организации ще изготвят разпоредбите за добра здравна процедура и продължаващото образование, планува новият модел.
Цените
Цените на дейностите в главния пакет ще подлежат на договаряне сред фондовете и изпълнителите на здравна и дентална помощ. Отстъпките за медикаменти и медицински произведения ще се договарят по формулите. За някои действия Министерство на здравеопазването може да дефинира пределни цени, в съгласие със съсловните организации. Лечебните заведения ще образуват цени за дейностите отвън главния пакет, като същите ще се покриват от доброволното здравно обезпечаване или посредством заплащания в брой от пациентите. Фондовете ще се конкурират за типа и обсега на тези действия и пациентите ще могат да избират фондове въз основата на подписани от тях контракти с изпълнителите на услуги. Министерство на здравеопазването ще построи и поддържа национална здравна осведомителна система, ще дефинира общите правила за отчетност и за поддържане на база данни. „ Ние започнахме да осъществяваме този важен план за национална здравна осведомителна система, схвана се имаме проблеми от позиция на обжалването, само че считаме, че ще приключим сполучливо и ще създадем мечтаното електронно опазване на здравето “, означи Ананиев. Той сподели още, че ще се вършат планове за минималния брой лица, който ще е към 500 000 души и ще има синхронизиране с наредбите на Европейски Съюз. Административните разноски на фондовете щели да бъдат в общ размера до 3% от общия размер на здравните доходи, т..е. еднакъв на административните разноски на сегашната система на наложителното здравно обезпечаване или разноските за прехрана на системата няма да се мултиплицират, увери той.
Фондовете със лични средства ще обезпечат първични и настоящи капиталови разноски. Ще се поддържа и действен запас от фондовете за идните здравни заплащания на всеки фонд фонд, което ще е също в размер на до 3% от приходите, аналогично на оперативния размер на НЗОК., планува моделът на здравния министър.
„ Печалбата на фонда, в случай че има такава, ще се разпределя, по този начин, че средствата да останат в здравната система като редът и разпределението ще бъдат известни на лицата записали се в съответния фонд “, разясни още Ананиев. Според разясненията му Национална агенция за приходите ще събира вноските на всички здравноосигурени лица и ще резервира актуалните си функционалности правомощия; резервира се размерът на наложителната здравна вноска от 8%.
Какво предначертава новия модел
Лицата непринудено до избрана дата избират в кой фонд да се запишат – НЗОК или различен. Тези, които в границите на избрания интервал не изберат имат два разновидността – или ще останат в НЗОК, или ще бъдат служебно разпределени, с цел да има равнопоставеност на всички фондове. Моделът ще започва от избрана начална дата на съответната финансова година през която се е лицензирал първият фонд, който дава отговор на условията за този тип активност. Няма да се позволява фондовете да вършат асортимент на лица по избрана симптом или здравен статус. Записването ще е изцяло непринудено, в това число за лицата, обезпечавани от страната. Лицата ще могат да сменят фонда не по-често от един път годишно. Средствата от здравни вноски ежемесечно ще се разпределят към здравните фондове от Национална агенция за приходите. Размерът на средствата ще е еднакъв на броя записани във всеки фонд лица, умножен по усреднения размер на здравната вноска за всички здравноосигурени лица. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка е обезпечено лицето. Всеки ще получи идентичен усреднен размер средства за едно лице. Разликата ще е само в броя на записаните лица. Преводите от Национална агенция за приходите се правят непосредстевено след постъпване на вноските на месечна база. По този метод ръководството на ресурса се трансферира върху фондовете. Средствата ще се употребяват за здравноосигурителни заплащания.
Ще работи и гаранционен фонд, според Кодекса за застраховането – задачата е да се преодолее изпадане в неплатежоспособност на фондове, в такива случаи да се подсигуряват заплащанията в тримесечен интервал от време. При изпадане в неплатежоспособност на фонд лицата ще се презаписват незабавно в различен фонд по техен избор. Всеки фонд ще отделя средства за гарантиране на здравното обслужване за избран интервал от време при изпадане в неплатежоспособност като редът и метода за набиране насредствата ще се дефинира, според Кодекса за обезпечаване.
Очакванията на министър Ананиев
До края на годината да бъде финализиран моделът, съгласно упованията на министър Ананиев. „ Това не значи, че няма да продължим да работим по средата, в която действа сегашният модел “, акцентира пред публицисти той и посочи, че сега се работи по стандартите и разпоредбите за добра здравна процедура, по логаритмите на клиничните пътеки, националната осведомителна система, незабавната помощ, верификацията и следенето на медикаментите....
„ Работим по остойностяването на клиничните пътеки и считаме, че процесът ще го приключим до края на годината “, съобщи Ананиев и посочи, че ще бъде остойностен главният пакет, който ще е в границите на 8-те % наложителна здравна осигуровка и че няма да има спомагателен пакет . По думите му това, което остане отвън главния пакет, ще бъде по линията на доброволното здравно обезпечаване или надлежно за кешово заплащане, само че ще е легално. Той посочи, че лечебните заведения би трябвало да изготвят описи с съответните услуги, които се дават и съответните цени, с цел да знае българският жител, че отвън главния пакет е хубаво да се застрахова. „ Ако не се застрахова, ще се наложи да прави кешови заплащания “, добави Ананиев.
Дефинирането на обсега на услугите в границите на главния пакет за 8-проценатовата осигуровка е едно от главните провокации, призна здравният министър. Другите, откроени от него са усъвършенстването на здравната система, на условията към работата на договорните сътрудници и оценката на потребностите на територията на цялата страна, както и използването на медицинските стандарти и разпоредбите за добра здравна практита.
Като предстоящи прерогативи на модела Ананиев уточни " правото на избор на пациента за фонд и лечебни заведения; конкуренция измежду осигурителите; по-добро качество на дейностите и реализиран резултат от лечението; по-добър надзор върху системата. Според упованията на Ананиев, моделът ще докара до възстановяване на качеството на диагностиката, лекуването и ефективаността на самото лечение; елиминиране на непрозрачно и нерегламентирано възнаграждение на медицински услуги.
Критики и опасения
Нигяр Джафер от Движение за права и свободи изрази подозрения в коментар пред публицисти, изтъквайки, че би трябвало да се изравни размерът на вноските, които внася страната за всички обществени групи и предизвести, че в противоположен случай се губи финансов запас, което ще е проблем. „ Ще повдигнем въпросът дали МФ и Министерство на здравеопазването са склонни да покачат размера на вноските, тъй че пациентите да бъдат равнопоставени и страната да внася толкоз, колкото останалите внасят “, съобщи тя и акцентира, че страната би трябвало да заплаща най-малкото, колкото заплащат осигуряващите се работещи. " Държавата в случай че реши да ползва този модел би трябвало да го направи в този момент, преди да вкара модела “, безапелационна е Джафер.
„ Остойностяване на дейностите няма, няма и остойностяване на дейностите на медицинските експерти, т.е. каквото и да приказваме за дофинансиране на системата, ние не знаем към какво обръщаме финансирането “ , разяснява проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия. Той напомни, че левицата доста пъти предлага да се направи междунституционална група от специалисти, политици и да се сътвори народен модел. Той е безапелационен, че за брутния вътрешен артикул, който има страната, обществените разноски за опазване на здравето не са задоволителни.
„ 4.7 млрд лева не са задоволителни за съществуването на съвременно опазване на здравето, още повече, че в клиничната медицина навлизат извънредно съвременни, само че скъпи средства “, посочи той и предизвести, че „ повишението на обществените разноски на население, което е на границата на бедността може да докара до обществен гърмеж “ . Според него би трябвало доста съществено да бъде преценено от страната от кое място да се вземат нужните средства за нарастване на разноските в опазването на здравето – дали от увеличена здравна осигуровка или от други пера на бюджета.
„ Ако нашата страна и нашите държавници считат да трансферират отговорността към застрахвателни или осигурителни сдружения и считат страната да се разтовари, това е погрешен метод “ - по този начин разяснява предлагания модел Мими Виткова, ръководител на лицензираните сдружения за здравно обезпечаване и изпълнителен шеф на здравен фонд „ Доверие “. Тя изрази това безпокойство във връзка неяснотите към главния пакет. „ Доколкото разбрах занапред щели сме да си изясняваме главния пакет. Тази вноска от 8% в този момент напълно влиза в системата, а при новата система от нея ще влизат по-малко пари в системата, тъй като би трябвало да се заделят средства, които няма да се харчат, да вземем за пример в народен гаранционен фонд, с цел да се покриват възможни банкрути ", разясни тя. Виткова е безапелационна, че би трябвало ръководещите да са наясно, че в системата ще влизат по-малко пари и че също така ще трябват и средства за техническите запаси, които всяко сдружение държи, в това число и в този момент.
" Както се презентират нещата, НЗОК става едно от осигурителните сдружения и би трябвало да бъде подчинена на същата логичност ", означи още Виткова.  Според нея най-големият проблем би бил в случай че се нагнетят упования, че нещата ще се случат доста добре. " Виждайки авансово рисковете, които към този момент не са премислени, разочарованието би било най-неприятното нещо. Когато сменихме системата на бюджетно финансиране с осигурителна бяха същите упования и виждаме, че пазарът натрупа нови проблеми, без да решим доста от фундаменталните ", разясни опасението си тя и акцентира, че по принцип би трябвало сериозна нормативна база, в това число законодателна, с цел да могат да се случат нещата.
Омбудсманът Мая Манолова насочи забележката, че още веднъж, както при разискването на предния модел нещата се сервират в последния миг, без опция на страните да се срещнат авансово. „ Оставам с усещането, че това е обща рамка и дори няма ясни очертания, няма конкретика и доста въпроси остават без отговор “, разяснява тя. Омбудсманът изрази единодушие, че здравноосигурителната ни система има потребност от модел, осигуряващ по-добър достъп, надзор, профилактика, предварителна защита, само че изрази подозрения по какъв начин тези цели ще бъдат реализирани с предлагания модел. Манолова е безапелационна, че новият модел ще оскъпи системата . „ Със основаването на повече фондове ще има повече администрация, ще са нужни финансови средства за лицензиране, ще има Национален гаранционен фонд, който да защищава от банкрути и ще натрупа запас, ще има изравнителен фонд, който да убира рисковете... ясно е, че тези частни фондове ще образуват облага. Всичко това ще оскъпи системата “, съобщи Манолова.
Тя изиска уточнения дали всеки фонд ще образува собствен личен пакет и свои лични цени. „ Чу се че ще има национални цени по някои от дейностите, а останалите... “, попита още Маноловиа и продължи с въпросите:„ Не стана ясно по какъв начин демонополизацията ще реши казуса с районните диспропорции; по какъв начин предлаганият модел ще реши проблемите с настояванията на медицинските експерти, с изискванията на труд....и изрази опасения да не би концепцията да е да бъде трансферирана топката на фондовете. „ Не е ясно по какъв начин ще се усъвършенства достъпът на пациентите до модерни лекарствени средства. Определянето на цените и договарянето на отстъпките ще се прави от обособените фондове – значи ли това, че всеки фонд ще има собствен положителен лист? България е страната в Европа с най-високо доплащане. По какъв метод новият модел ще промени това? По скоро ще докара до свободно ценообразуване, което значи оскъпяване, т.е. увеличение на доплащането от пациентите “, добави Манолова. Тя изиска и повече изясненост за ролята на съсловните организации и изрази подозрения дали ще има въобще рамково договаряне, в случай, че ще има свободно ценообразуване... наподобява отпада трипартитния модел на договаряне... “, обърна внимание още омбудсманът.
От пациентска организация се опълчиха на разделянето на пакетите на главен и спомагателен и подчертаха, че държат на повсеместен достъп и пакет, тъй като разделянето сигурно ще докара до повишение на разноските в опазването на здравето. В този модел няма развиване на следващи съпътстващи действия като профилактика, акцентираха още специалисти. „ Липсата на остойностяване на дейностите в медицината е огромен проблем, също използването нат.нар. клинични пътеки – постоянно лекарите са принудени да ползват клинични пътеки, а не да ни лекуват “, акцентираха още веднъж остарелия проблем от пациентската организация.
Професионалистите по здравни грижи настояха да се регламентират женски и детски съвещания, Центрове за продължаващи грижи и съсловната организация да договаря изискванията и тяхното финансиране.
Като опиат за народа дефинира предлагания модел ръководителят на КТ „ Подкрепа “Димитър Манолов. „ Да осигурим обезпечен бизнес и облага на избрани хора и да свалим политическата отговорност от политиците – горе долу за това става дума. Да разделим риска и доходността – рискът да остане при обезпечените лица, доходността – при тези, които ще оперират под предлога да има конкуренция. Нямата кова нещо. Това е опиат за народа. Целта на занятието е да осигурим положително крепко прехранване на избран кръг хора “, разяснява Манолов. Той акцентира, че „ когато управляваш обществен запас който изземваш от жителите и го прехвърляш на частни обекти, които оперират с него за облага е надълбоко неправилно “ и настоя да се подходи по противоположния метод - първо проблемите, след това финансирането, а не да се урежда първо финансирането, след това действието.
„ Клиничните пътеки фалшифицират медицината – като влезеш в една болница на теб гледат като на торба с пари какви пътеки да ти напишат, че да просъществува болничното заведение...., а не да те излекуват “, уточни още Манолов. Според него „ това, което ще се случи, е че ще пострада достъпът до опазването на здравето и качеството му, идващото нещо, което ще пострада е възнаграждението на работещите “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР