Като грешка, довела до престъпление. Така президентът на Република Сръбска

...
Като грешка, довела до престъпление. Така президентът на Република Сръбска
Коментари Харесай

Грешка, довела до престъпление. Лидерът на босненските сърби отрече клането в Сребреница да е геноцид

Като " неточност, довела до закононарушение ". Така президентът на Република Сръбска Милорад Додик дефинира избиването на хиляди мюсюлмани в Сребреница в четвъртък пред свои поддръжници. Той обаче отхвърли да става дума за геноцид, макар ясното решение на интернационалните съдилища.

През юли 1995 година повече от 8 хиляди мюсюлмански мъже и момчета са убити от босненските сръбски войски в Сребреница. Международният съд в Хага публично признава това като геноцид, а офицери от босненската сръбска войска и от съдии на Организация на обединените нации.

Изказването на Додик в този момент идва, откакто босненският сръбски парламент одобри, че в Сребреница не е имало геноцид. Това се случва преди предстоящата резолюция на Организация на обединените нации, с която 11 юли ще се разгласи за Международен ден в памет на клането в босненския град.

Додик е босненски проруски политик, който е глобен от Съединени американски щати и Англия поради корупция и опити да дестабилизиран Босна и Херцеговина. Той от години омаловажава закононарушенията в Сребреница, като отхвърля те да са представлявали геноцид.

" Искам да изразя специфичното си почитание към всички жертви и съболезнованията си към техните фамилии. Това беше закононарушение ", сподели в този момент Додик на своите поддръжници. Той обаче отхвърли да е геноцид.

Додик заяви, че държавното управление на Република Сръбска ще прекара през целия ден в Сребреница в деня, в който Организация на обединените нации разисква резолюцията за геноцида. Той провежда митинга в Баня Лука, с цел да изрази несъгласието си с документа.

Проекторезолюцията, забелязана от Радио Свободна Европа, приканва за наказание на всяко отказване на геноцида в Сребреница и предизвиква членовете на Организация на обединените нации да основат просветителни стратегии за попречване на бъдещи прояви на геноцид.

Сръбският народ, както и груповата отговорност, не се загатват директно в този документ, иницииран от Германия и Руанда . Очаква се всички 193 страни - членки на Организация на обединените нации, да се произнесат по резолюцията в Общото заседание на Организация на обединените нации при започване на идващия месец.

Още предходната седмица Додик заплаши, че в случай че резолюцията бъде призната, " Република Сръбска ще се отдръпна от процеса на взимане на решения в Босна ".

На митинга в Баня Лука участваха и представители на държавното управление в Сърбия, измежду които Ана Бърнабич , председателка на сръбския парламент, както и Никола Селакович , изпълняващ длъжността министър на труда, заетостта, ветераните и обществените въпроси.

Бърнабич сподели, че Сърбия поддържа спазването на Дейтънското съглашение, подписано през 1995 година, с което се поставя завършек на войната в Босна и Херцеговина.

Хората, присъстващи на митинга, носеха знамената на Република Сръбска и Сърбия. Някои държаха и плакати с облика на съветския президент Владимир Путин. На един от плакатите беше изобразен и Ратко Младич , военният пълководец на босненските сърби, който беше наказан на пожизнен затвор за ролята си в геноцида.

Стотици хора, които участваха на митинга, бяха докарани с рейсове от Сърбия.

През 2007 година Международният съд в Хага заключи, че в Сребреница е осъществен геноцид. Трибуналът в Хага осъди 16 души за закононарушения в предпазената зона на Организация на обединените нации, седем от които за закононарушението геноцид. Досега наказаните за закононарушението са над 50 души.

Сред тях са , първият президент на босненската област Република Сръбска , който беше наказан в Хага на пожизнен затвор, както - Ратко Младич.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР