Като една от добрите и конструктивни срещи, осъществявани между България

...
Като една от добрите и конструктивни срещи, осъществявани между България
Коментари Харесай

Какво каза Османи след разговорите с Генчовска

Като една от положителните и градивни срещи, реализирани сред България и Република Северна Македония, която за жалост е попаднала в сянката на случая в Битоля. Така оцени министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи извършените през уикенда диалози с българския министър на външните работи Теодора Генчовска и водената от нея делегацията в Скопие, съобщи Българска телеграфна агенция.

В изявление за македонската телевизия „ Сител ” Османи наново посочи, че по време на двудневните диалози през уикенда за пръв път са били обединени експертните екипи на двете външни министерства и „ политическото равнище на съдействие ”.

По думите му диалозите са били „ задоволителни, с цел да се продължи нататък, само че е рано да бъде очакван изходът от тях ”. „ Качеството не би трябвало да бъде жертва на времето, а то е малко. Ако има задоволително воля, има и задоволително благоприятни условия да се откри решение. Трябва да използваме останалото време до най-много, с цел да намерим стабилно решение ”, акцентира Османи.

Външният министър на Северна Македония увери, че няма съответно френско предложение, " само че има ангажимент освен от френското председателство, само че и персонално от президента Макрон, който демонстрира интерес ". По думите му страната договаря двустранно с България, само че той е в непрекъснат контакт и с френското председателство, като в това число през днешния ден е имал два диалога с Франция, без да посочи с кого. ”Правим оптималното от наша страна, само че не зависи единствено от нас. ”, уточни Османи.

Той оцени като нечиста сделка изказванието, че Франция дава гаранции, посредством включване в преговорната рамка на всички български претенции.

„ България упорства нейните претенции да влязат в преговорната рамка, ние (Република Северна Македония) считаме, че проблемите са двустранни и по този начин би трябвало да бъдат решени, има и португалско предложение. Франция тества разположението на страните от Европейски Съюз. Всекидневно осведомяваме френското председателство, не оставяме нищо на случайността. ”, посочи Османи.

Що се отнася до вписването на българите в Конституцията той разяснява, че диалозите узряват в вярна посока - човешки права и институционална гаранция на правата на по-малките етнически общности.

„ Без подозрение Северна Македония има неповторим модел на самостоятелни и групови права, само че това не включва исторически въпроси, които вменяват на жителите някакви усеща за еднаквост. Важно е да се сътвори доверие у жителите, у депутатите, посредством започване на процеса на договаряния, а по-късно посредством всички вероятни гаранции да стартираме да работим за нещо, за което демонстрираме политическа воля, че ще създадем ”, сподели Османи.

Що се отнася до предходното му изказване, че в случай че през юни Северна Македония не получи дата за начало на договарянията, тя ще обърне фокуса от договарянията с България към себе си, Османи сподели, че това е била неговата „ справедлива оценка ”, че прозорецът на опциите за старт на договаряния се затваря с френското председателство, което в България е разбрано неправилно като ултиматум.

" Това беше откровен апел да се ангажираме, тъй като като политици имаме отговорност към жителите, имаме отговорност към бъдещите генерации, да използваме този прозорец на благоприятни условия, с цел да не разрешаваме в годините напред жителите да култивират яд и ненавист между тях. Мисля, че беше откровен апел към България и Европейски Съюз и на този факт учредявам моя оптимизъм, че това е може би един от редките прозорци за опция и за това е и непрекъснатата ни работа до последно ", сподели Османи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР