Като един от най-вълнуващите градове в света по отношение на

...
Като един от най-вълнуващите градове в света по отношение на
Коментари Харесай

Какво е кокореч? Топ 10 на най-популярните улични храни в Истанбул

Като един от най-вълнуващите градове в света във връзка с география, просвета и история, Истанбул е прочут и със своята вкусна и разнообразна улична храна. Богатото завещание на Истанбул – съжителството и въздействието на разнообразни култури през вековете – е основата, върху която се гради кулинарното благосъстояние на града. Тази надълбоко вкоренена просвета се демонстрира красиво в наградените заведения за хранене на града, където турски готвачи показват брилянтни интерпретации на обичайни и съвременни ястия. Истанбул в допълнение акцентира заслужената си известност в региона на кулинарията с избирането на града за 38-та интернационална дестинация в Ръководството на Мишлен. Космополитните кулинарни оферти на Истанбул се простират оттатък стените на неговите отлични заведения за хранене: всяка улица на този многолюден мегаполис предглага друго премеждие по отношение на храненето. Пригответе се да тръгнете на обиколка за вкусните улични храни, които ще ви накарат да се връщате в Истанбул отново…

Представяме ви 10-те най-популярни улични храни – засищащи, здравословни и налични! “Afiyet Olsun ” (bon Aparetit) Пожелаваме ви „ Добър Апетит “ от в този момент, написа Travelnews!
-->
Дьонер

 Къде да намерите най-хубавия кебап от донер в Истанбул - Турция 2022

Основна храна на днешните времена в международен мащаб, " döner " безспорно е най-известната улична храна в града. По-скоро главно ядене, в сравнение с леко ядене, дьонерът е сандвич, представляващ свеж или безквасен самун, цялостен със зеленчуци, домати, лук и месо на скара. Най-вкусните образци за дьонер кебап, предлагани и в заведенията за хранене като главно ядене, сервирано с ориз, се намират в историческите квартали като Султанахмет, Еминьоню, Бешикташ и Юскюдар в Истанбул. Дьонерът се прави с агнешко, телешко или пилешко – или от време на време примес от агнешко и телешко месо.

Симит 

 Симид със сусам

Топъл, хрупкав и веган... Вездесъщият „ симит “ се среща на всички места в Истанбул и има причина за това! Според Оксфордския британски речник симитът е „ тип пръстеновидно хлебче с генезис от Турция, нормално покрито с меласа и поръсено със сусамово семе преди изпичане “. Незаменим детайл в фамозната турска закуска, симитите се продават в пекарни и заведения за хранене – както и от яркочервени колички на всеки ъгъл. Тези вкусни хлебчета, покрити със сусам, ухаят с прелестен мирис и са желани от жителите на Истанбул като налична и засищаща закуска. Симитите са обичани и от животните в Истанбул, и от хората в града: Когато плавате по Босфора с ферибот или различен кораб, постоянно срещан обред е да хвърляте части симит на чайките.

Пълнени миди (Midye Dolma)

 Миди с ориз

„ Пълнените миди “ са извънредно известни в Истанбул и във всеки град по крайбрежието на Турция. Плънката се сервира върху мидена черупка и се употребява с ръце. Това вкусно предястие включва заряд от миди, ориз, лук, сол и доста подправки, гарнирани с лимонен дресинг. Пълнените миди могат да бъдат поръчани в заведенията за хранене, само че най-често се предлагат от специфични търговци на обичайни подноси. Продават се на порции, като една порция нормално е една мида – само че сигурно ще желаете да изядете повече от една! Този неудържим усет се среща съвсем на всички места в града, изключително в известните квартали на Истанбул, като Бейоглу, Каракьой, Кадъкьой и Юскюдар.

Кокореч

 Най-вкусните адреси в Истанбул | Жената през днешния ден

Уникалният турски деликатес „ kokoreç “ е улична храна, която се предлага в обилие на сергиите в Истанбул. Обичан от жителите на Истанбул, кокореча е сандвич, подготвен с подправени овчи вътрешности, които се пекат на скара на мощен огън. Някои майстори на кокореч го оферират и без подправки! Което и да изберете, не си тръгвайте от Истанбул без да сте пробвали това ядене.

Кестени (Kestane)

„ Печени кестени “, те припомнят за началото на есента по улиците на Истанбул. Щом във въздуха се усети студ, по улиците на града стартира да се носи благоухание от прелестен мирис на кестени, приготвени на парещ огън. Здравословни и вкусни, тези хапки стоплят и ръцете, и стомаха. Типичните за Истанбул търговци на кестени могат да бъдат открити до почти всяка постройка, намираща се на оживените улици като Истиклял, Багдат и Бахарие и на съвсем всеки ъгъл в целия град.

Печен картоф (Kumpir)

Творческата кулинарна просвета на Истанбул се разкрива даже в скромния картоф. Кумпирът (огромен картоф), се пече в жарава и се сервира с разнообразни гарнитури, определени от клиента. Тези гарнитури включват масло и кашкавал, салами, варена царевица, маслини, кисели краставички. Разядката предлага съвсем безкрайна композиция от усети. Въпреки че щандовете за кумпир са съвсем на всички места в Истанбул, едно от най-хубавите места да ги опитате е в квартал Ортакьой.

Рибен сандвич (Balık Ekmek)

Семпъл, само че приемлив, „ balık ekmek “ е обичана – и историческа – улична храна в жанр Истанбул. Топъл сандвич от риба на скара, пресни зеленчуци и лук върху свеж хрупкав самун, рибеният сандвич сигурно ще се трансформира в едно от обичаните ви ястия по време на визитата ви в Истанбул. Въпреки че се предлага в доста региони на Истанбул, най-добре е да се насладите на този типичен турски деликатес по крайбрежието.

Баница (Börek)

Едно от най-популярните ястия в турската кухня, „ бьорек “, е тестено произведение от ръчно приготвени точени кори, с плънка от сирене, спанак, мляно месо или картофи. Както множеството турски ястия, всеки район на страната има своя лична интерпретация и специалитет. В Истанбул кварталът Саръйер е изключително прочут със своя бьорек. Независимо дали се сервира елементарен, с кайма, сирене, картофи или спанак, този бьорек винаги впечатлява.

Пиле и ориз (Tavuklu Pilav)

Това щедро ядене с пиле и ориз е друга обичана улична храна за разхождащите се. Обикновено може да го намерите на преносими колички за храна. Това ядене включва елементарен ориз или ориз с нахут, затрупан с резени варено пиле. Можете да го консумирате на място или да го опаковате за у дома. Обикновено се добавя от кисели краставички или айрян - обичайната турска напитка от кисело мляко, цялостна с пробиотици.

Сок от туршия (Turşu Suyu)

Сокът от туршия е несъмнено най-здравословната напитка, която може да се откри по улиците на Истанбул. Остър и солен сок от кисели краставички се сервира със ситно нарязани кисели краставички в дребни чаши. Напитката продължава вековната традиция на туршията в града. С безчет пробиотици, сокът от туршия безспорно ще добави здравословен акцент към вашето пътешестване. Можете елементарно да си купите сок от туршия от мобилни колички и на базарите и пазарите в Истанбул.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР