Като един от най-рисковите сектори, строителството остава приоритет за проверките

...
Като един от най-рисковите сектори, строителството остава приоритет за проверките
Коментари Харесай

Увеличават се нарушенията по безопасност на труда в строителството в Русе

Като един от най-рисковите браншове, строителството остава приоритет за инспекциите на Инспекцията по труда. Въпреки затварянето на обектите и санкциите, в Русе нарушаванията не престават. Само при една инспекция трудовите инспектори откриват най-малко по 7 нередности.

Русе

Разрастването на строителството на жилищни здания в Русе води и до повече нарушавания в бранша. Само през предходната година са установени 800 нередности в строителните обекти, като множеството от тях са били по безвредни условия на труд.
Ирена Николаева, шеф на Областната ревизия по труда-Русе: Най-често нарушаванията, които откриваме, са необезопасени отвори, необезопасени скелета и надлежно необезопасени ровове. Много постоянно захранващи кабели са необезопасени и са по земята и биха могли да основат риск от проваляне от електрически ток.
По време на инспекциите са открити етажи и цели обекти, които заплашват сигурността на служащите.
Ирена Николаева: Там, където сме открили, стопираме обекта до неговото обезопасяване.
Така наложително са били прекъснати строително-монтажните работи в 4 обекта. От строителната камара в Русе разясниха, че техническите ръководители на градежите всекидневно правят инструктаж на служащите, само че от време на време има пропуски.
Красимир Атанасов, ръководител на Строителната камара в Русе: Имаме такава система, която да регистрира минусите и да се измислят ограничения за попречване на злополуки. Отговорността е на всеки до най-ниското равнище. Някои хора, за жалост, са си недобросъвестни.
За неосигуряване на безвредни условия на труд глобите за работодателите са от 1500 до 15 000 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР