Като чиста проба спекулации определи министърът на енергетиката Александър Николов

...
Като чиста проба спекулации определи министърът на енергетиката Александър Николов
Коментари Харесай

Енергийният министър бесен на разкритие за доставките на газ

Като чиста проба спекулации дефинира министърът на енергетиката Александър Николов появилите се " медийни тълкования, включващи енергийна политика, изключително такава в областта на търговия, пренос и доставки на природен газ ", които съпровождат желанието му да подаде оставка.

Преди малко в изказване, публикувано от ведомството му, Николов удостовери, че в осъществяване на решението на „ ИТН “ (ИТН) ще подаде оставката си в понеделник.

В същото време като принципал на министерството на енергетиката, министър Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да пояснява по свое убеждение връзките ни с „ Газпром “, написа в известието. Както неведнъж е подчертавано „ Булгаргаз “ е в деен, действителен контракт с „ Газпромекспорт “. Същият е в едностранно несъблюдение, до момента в който българската страна съблюдава всички търговски, правни и регулационни условия.

Министерство на енергетиката категорично акцентира, че след този интервал напъните на целия екип, както на „ Български енергиен холдинг “ и прилежащите сдружения, са да се извършват прецизно газовите поръчки, на база дълготрайни, предвидими и устойчиви партньорски връзки. В унисон с водената политика на държавно равнище са извършени голям брой срещи, за дейно осъществяване на диверсификация и доста понижаване на зависимостта от който и да е съответен снабдител на горива.

Няма решение на партия Има Такъв Народ в противоположна посока и дейностите и напъните са били напълно в синхрон с политиката на държавното управление. Цялостната политика на партия Има Такъв Народ в енергийната сфера е за опазване на публичен интерес, ясна стратегическа евроатлантическа посока и минимизиране в оптимален мащаб рисковете и отрицателните резултати по време на тежък геополитически спор.

*

По-рано заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов, който също е от квотата на Има Такъв Народ, разкри, че измежду аргументите за разрива в връзките сред кабинета и министерството, е препоръчаното партията на Слави Трифонов продължение на контракта с “Газпром “, до момента в който бъде открит сигурен източник на доставки на газ.

Данаилов за първи път заяви, че Има Такъв Народ са били срещу решението на кабинета да не се заплаща в рубли на " Газпром ", което докара до едностранното прекъсване на доставките на природен газ в края на април. По думите му тяхната концепция срещнала отвод от страна на вицепремиера Асен Василев.

" Решението " Булгаргаз " да спре да заплаща на " Газпром " беше на Министерския съвет и Министерство на енергетиката се съобрази. Нашето схващане в министерството е по-умерено, несъмнено, не е добре да си подвластен от един снабдител, само че първо би трябвало да мислим за българската промишленост. Тогава не казахме, че Министерството на енергетиката е на друго мнение, пробвайки се да запазим единно говорене ", изясни Данаилов.

България би трябвало " да изпрати покана до " Газпром " да се продължат доставките на природен газ " и да се проучат изискванията на съветската страна, счита той.

Пламен Данаилов се оплака, че Асен Василев доста се месил в работата на екипа в енергийното ведомство. " Министър Василев праща всякакви хора да управляват сдруженията под шапката на Българския енергиен холдинг. Праща ги не с нарочна заповед, а просто с командировъчно. Те са, несъмнено, добре пристигнали, само че като не е ясно какво вършат и за какво го вършат... ", сподели заместник-министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР