Като бивш шеф на НС тя е освободена по закон

...
Като бивш шеф на НС тя е освободена по закон
Коментари Харесай

Каква пенсия ще получава Цецка Цачева

Като някогашен началник на Народно събрание тя е освободена по закон от таван на пенсията, което значи, че получава цялостния размер, който ѝ се поставя съгласно трудовия ѝ стаж

Официално в гилдията на пенсионерите е към този момент Цецка Цачева. Бившата правосъдна министърка и ексшефка на Народното събрание на 24 май ще отпразнува 65-ия си рожден ден, а процедурата по пенсионирането си задействала още преди близо 3 години. Макар да продължава да се води настоящ юрист, с пенсията, която Цачева получавала, можела да си разреши и да не работи, написа Ретро.

Като някогашен началник на Народно събрание тя е освободена по закон от таван на пенсията, което значи, че получава цялостния размер, който ѝ се поставя съгласно трудовия ѝ стаж. По Кодекса за обществено обезпечаване оптималният размер не важи за лицата, които са били президент и вицепрезидент на България, ръководител на Народното събрание, министър-председател или арбитър в Конституционния съд. Това значи, че всички, заемали тези длъжности през годините, могат да вземат месечно пенсии в размер на над 3400 лв..

Цачева получаваше най-високо заплащане точно в последните години трудов стаж преди пенсионирането си, което по предписание се отразява най-сериозно на размера на пенсията. Тя бе ръководител на Народно събрание два мандата – от юли 2009 до март 2013 година, а след това и от октомври 2014 до януари 2017 година След това бе назначена за министър на правораздаването, само че две години по-късно подаде оставка и напусна политическия живот на страната. Оттогава обществените ѝ изяви са нищожни, а телевизионните изявленията с нейно присъединяване изцяло липсват.

През предходната година пък право на пенсия получи и брачният партньор на Цачева – проектант Румен Данговски. Той бе назначен на работа в Държавно дружество „ Ръководство на въздушното придвижване “ още през 2015 година, а любопитна детайлност е, че чиновници на РВД се употребяват с привилегията да получават големи бонуси точно във връзка пенсионирането си. Те възлизат на 245 хиляди лв. за ръководителите на полети и по към 105 хиляди лв. за инженерно-техническия състав. Длъжността, която арх. Данговски зае, до момента в който жена му към момента бе отпред на Народно събрание, бе на специалист в бранш „ Инвеститорски надзор “, отдел „ Управление на собствеността “ към Дирекция „ Управление на собствеността и публичните поръчки “.

При всички положения Цачева и брачният партньор ѝ нямат потребност от финансова поддръжка от своя единствен наследник Румен, тъй като той прави по-шеметна интернационална кариера от тези на родителите си. Данговски-младши е част от екипа на фамозен професор в Масачузетския софтуерен институт в Щатите, с който работят дружно върху създаването на изкуствения разсъдък. Името му се подрежда до тези на велики изобретатели и учени, част от които с Нобелови награди, които също са правили открития в елитния университет. Заради кариерата си в науката обаче Румен е изоставил персоналния си живот на назад във времето и към момента няма брачна половинка и наследници.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР