Като амбициозен определи Бюджет 2020 председателят на АИКБ Васил Велев.Пред

...
Като амбициозен определи Бюджет 2020 председателят на АИКБ Васил Велев.Пред
Коментари Харесай

Бюджет 2020 - амбициозен за АИКБ, консервативен за КНСБ

Като упорит дефинира Бюджет 2020 ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Пред Българска национална телевизия той съобщи, че бюджетът е " малко по-щедър в сравнение с би трябвало в разноските " и по негови думи се основава на реалистично-оптимистична макроекономическа прогноза.

От своя страна ръководителят на КНСБ Пламен Димитров уточни, че съгласно синдиката този бюджет е закостенял и по-лош от миналогодишния. Той оцени позитивно, че е заложена предвидимост откъм доходи и разноски, само че акцентира, че Бюджет 2020 ще разпределя по-малко в сравнение с тази година.

" Нарастването на общите доходи е по-малко като динамичност и безусловно число по отношение на тазгодишното. През 2017 година и 2019 година това е число е растяло с повече от 4 милиарда Сега се залагат допълнително към 3,300 милиарда доходи при възходящ Брутният вътрешен продукт ", разясни Димитров.

Той уточни, че съгласно КНСБ има запаси в битката със сивата стопанска система. По негови калкулации има към 28 милиарда лв., които " се въртят на сиво ". Димитров посочи, че в случай че тези цифри също бъдат обложени с налози, могат да се адресират големи благоприятни условия и да бъдат събрани спомагателни до 700 млн. доходи с разумност и премереност.

Той означи, че продължава наклонността по-голямата част от косвените налози да се дават от по-ниско доходните групи в обществото, до момента в който в директните налози бизнесът заплаща съвсем два пъти по-малко в сравнение с хората.

Бизнесът ще заплати по-малък налог, ще има по-малки облаги, тъй като е платил по-високи заплати, изясни от своя страна Велев. По негови думи растежът на възнагражденията изпреварва два пъти растежа на продуктивността, т.е. приходите порастват доста по-бързо от производството, което е част от свръхамбицията на бюджета.

Той уточни, че макроикономическата прогноза на Европейски Съюз планува 3% растеж. Имаме амбициозна прогноза за следващата година при 1,4% растеж на европейската стопанска система, акцентира той, добавяйки, че България е петата страна по растеж, който се планува за следващата година, на фона на забавянето на международната и европейската стопанска система.

Димитров посочи, че за поредна година предлагането на КНСБ за въвеждане на необлагаем най-малко липсва като мярка в приходната част, което по негови думи не е добър метод.

Той бе безапелационен, че макар нарастването на заплатите с близо 1 милиарда общ разход, в няколко бранша то няма да бъде усетено. Няма пари за заплати в учебното и детското опазване на здравето - там нарастването ще е 10%, възнагражденията няма да стигат и 900 лева, предвижда той.

От своя страна Велев разясни, че АИКБ не е подкрепила бюджета за опазване на здравето, тъй като е бил несъразмерен, давайки 4 пъти повече за лечебните заведения в ущърб на средствата за предварителна защита и профилактика. Системата е направена по този начин, че се печели, когато хората са заболели, означи той.

Велев уточни и че се планува 11% растеж на разноските за болнични. Според АИКБ всеки трети болничен е нереален и там има голям запас от повишение на приходите.

Относно спомагателните 2,2 милиарда повече за заплати, които се плануват в Бюджет 2020, Димитров съобщи, че няма да стигнат, само че въпреки всичко са добра вест. Той посочи, че задължението към учителите се резервира въпреки и със забавящ се ритъм, тъй че през 2021 година ще бъде доближат 1 милиарда 225 млн. за педагогическия личен състав.

В други браншове обаче заплатите по негови думи се подценявали и като образец уточни музикално-сценичния отрасъл, където ситуацията било " трагично " и се очаквали митинги.

Димитров уточни и че в областта на общественото подкрепяне има дупка в бюджета, защото няма протекция, в случай че бъде въведено нарастване на цената на електрическата енергия от 1 юли следващата година, а също липсвали контрактуваните 50 млн. лв. за водни помощи.

Като позитивна вест Велев регистрира, че са заложени и 100 млн. лв. за нов преносим състав на БДЖ. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР