Категорично няма да изпращаме войски в Украйна. Интерпретациите на промените

...
Категорично няма да изпращаме войски в Украйна. Интерпретациите на промените
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Eврокомисар Бретон поиска увеличаване на военното ни производство

" Категорично няма да изпращаме войски в Украйна. Интерпретациите на измененията в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България бяха извънредно неудачни в една комплицирана предизборна обстановка. " Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че нова военна помощ за Украйна без решение на НС не може да се реализира, а " неконтролираното даване на въоръжение може да докара до отнемане на българската войска от избрани качества ".

„ Целта на визитата на европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон беше само и единствено да оцени опцията за увеличение на индустриалния потенциал на нашата отбранителна промишленост с оглед нуждата от производството на муниции за попълване на запасите на страните-членки на Европейски Съюз и НАТО “.

" Всеки спор и даването на съответните муниции води до изчерпването на складовите наличия. Това постанова и тяхното навреме попълване. Всяка една страна членка на НАТО е задължена да съхранява избрани ресурси от муниции. Основната задача е увеличение на производството и попълване на съответните ресурси. Конкретно става въпрос за 155-милиметрови снаряди. Българската войска към момента не употребява такива снаряди, само че с модернизацията на армията ще бъде изменен и калибърът. Предложението на еврокомисаря е и с друго значение – откриването на нови работни места и надлежно налозите от производството да останат в България... Не е директно обвързвано с даване на въоръжение за Украйна ", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в студиото на  " Брюксел 1 ".

„ Предложението на еврокомисаря е и с друго значение – откриването на нови работни места и надлежно налозите от производството да останат в България “, добави той.

Министърът на защитата обясни, че с цел да се попълнят запасите от муниции, би трябвало да се усили производството главно на 155- милиметрови снаряди. „ Българската войска към момента не употребява такива снаряди, само че с нейната рационализация ще бъде изменен и калибърът на употребяваните муниции. Ние сме бъдещи консуматори и подготовката на такова произвеждане би помогнало армията да сътвори нужните си ресурси от муниции “, уточни министър Стоянов.

„ До края на януари България даде на украинската страна въоръжението и боеприпасите по съглашението с Украйна, утвърдено от Народното събрание. Това, което беше предоставено е в топ три от настояванията на Украйна “, напомни министър Стоянов. Министерството на защитата е предоставило и филантропична помощ в границите на 7 милиона лв., 50-60% от които следва да бъдат възобновени от фонд на Европейския съюз. „ Допълнително съглашение за изпращане на въоръжение в Украйна няма, служебният кабинет прецизно извършва решенията на Народното събрание “, уточни той.

„ Средствата за Българската войска не би трябвало да бъдат орязвани “, безапелационен беше министърът на защитата по тематиката за бюджета. „ България има народен проект за 2% от Брутният вътрешен продукт за защита през 2024 година През 2023 година този % е 1,85%. Националният проект е показан и пред нашите съдружници в НАТО и се надявам да бъде изпълнен “, сподели той и още веднъж уточни, че 2% от Брутният вътрешен продукт няма да бъдат задоволителни за модернизацията на Българската войска. „ Нашите съдружници към този момент разясняват, че 2% би трябвало да бъде най-ниското равнище. Трябва да се стремим да гледаме в вероятност за увеличение на разноските за защита. Не може да се стопира модернизацията на Българската войска “, съобщи той.

По друга настояща тематика – защитата на държавната граница, Димитър Стоянов заяви, че сега над 400 военнослужещи вземат участие в помощ на своите сътрудници от Министерство на вътрешните работи. Българската войска оказва подпомагане и с превоз, и с спомагателни средства за логистика. Ремонтирани са 110 км от оградното оборудване по държавната граница и дейностите по възобновяване на редовността не престават. Министърът на защитата уточни, че се чака усилване на мигрантските потоци и помощта, която Българската войска оказва по защитата на държавната граница ще продължи и след април.

„ Натискът върху границата ни е забележителен. Необходими са механически средства, които би трябвало да бъдат ситуирани по границата – системи за видеонаблюдение, сензори и така нататък “, уточни министър Стоянов. „ Шансовете за даване на финансови средства от Европейски Съюз за дооборудване на българската граница са извънредно огромни. Над 100 км. от границата не са предпазени от механически средства, а за тях трябват финансови запаси. Не би трябвало да се не помни фактът, че тази граница не е единствено българска, тя е външна граница и на Европейски Съюз и разноските за поддръжка би трябвало да бъдат споделени “, означи той.

 

Източници: bgonair.bg, " 24 часа "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР