Катедралата Нотр Дам в Париж ще бъде огласена от песен

...
Катедралата Нотр Дам в Париж ще бъде огласена от песен
Коментари Харесай

Коледен хор звучи в Нотр Дам - за пръв път след пожара

Катедралата " Нотр Дам " в Париж ще бъде огласена от ария в навечерието на Коледа. Там ще се организира първият хоров концерт след огромния пожар, който съвсем унищожи готическия шедьовър на 15 април 2019 година, заяви архиепископът на Париж Мишел Опети.

За случая ще бъде нает орган, защото величественият инструмент на Парижката Света Богородица беше демонтиран за разчистване и възобновяване след опустошителния пожар от предходната пролет. Оттогава в забележителната катедрала от 13-ти век са извършени единствено две събития - дребна литургия, отслужена през юни 2019-а, два месеца след пожара, и молитвена гала този април, за отбелязване на Свети петък.

По време на ремонта църквата остава затворена за обществеността. Двама солисти ще водят 20-членния хор - сопраното Жули Фукс и челистът Готие Капюсон. Концертът ще се проведе при строго съблюдаване на противоепидемичните ограничения и без аудитория, и ще бъде излъчен по радиото и малкия екран.

Миналата седмица реставрацията на " Нотр Дам " доближи основен стадий с премахването на последните елементи железни скелета на покрива, които се разтопиха при пожара и заплашваха да се срутят на пода.

Преди време президентът на Франция съобщи, че възобновяване на Парижката Света Богородица ще отнеме пет години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР