Катар може да застане зад плана на Турция да засели

...
Катар може да застане зад плана на Турция да засели
Коментари Харесай

Катар подкрепя Турция за заселването на бежанци в Сирия, обяви Ердоган

Катар може да застане зад проекта на Турция да засели над милион (или повече) души от Сирия в северната част на страната, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ".

На връщане от аудиенция в Доха, след която той разяснява и въпроси на защитата и финансите, президентът съобщи, че при диалога с емира Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани са изложени проектите на Анкара, поради които бе стартирана и интервенция " Извор на мира " против кюрдските бойци. " Г-н Тамим хареса плановете ни, " сподели Ердоган. Катар, страна, с която Турция се сближава в последните години, стана и първата арабска, която той посещава, откогато стартира последната сирийска атака предишния месец.

Президентът към този момент е заявявал, че желае Турция да построи град (или градове) за бежанци, в които сред 1 и 2 млн. сирийци могат да се заселят. Той е допускал, че в случай че в Сирия има " безвредна зона ", стигаща до град Ракка на р. Ефрат, броят може да нарасне до 3 млн. Формално сирийците в страната му са 3.6 млн., въпреки че това е броят отпреди няколко години. Критици предизвестяват, че концепцията му може да е рискова, като промени етническия състав на популации от араби, кюрди и туркмени регион.

Катарското сдружение на аления кръст съобщи предходната седмица, че дружно с турска организация стартира план покрай северния сирийски град Ал Баб, отвоюван от " Ислямска страна " в първата турска интервенция преди повече от две години. Днес, запитан дали Доха ще финансира турските проекти, Ердоган съобщи, че катарците са на мнение, че " можем да създадем тези старания дружно ": " Наистина няма различен метод. "

Собствен аероплан до 5-6 години

Турция възнамерява да сътвори личен изтребител в околните 5-6 години, добави още Ердоган. Коментарът му пристигна в миг, когато продължава разногласието със Съединени американски щати за съветските комплекси С-400. Покупката им докара до изключването на Анкара от програмата за изтребителите F-35, в която турската страна е и производител на части, и клиент.

" Процесът (на разговори) ще продължи до април, " съобщи Ердоган. " Трябва да забележим до каква степен ще стигнем с напъните. " Турският държавен глава бе в Белия дом в средата на месеца и тогава американски представители обявиха, че е нужно страната му да се откаже от С-400 - нещо, което нейното управление изключват като концепция.

" Откажете се от $, да се обърнем към лирата "

Ердоган също така прикани турците да се откажат от непознатата валута - изключително " да изоставят $ " - и да обменят активите, които имат в него, в лири. " Оставете $ и останалото. Да се обърнем към своите пари, турската лира. Турската лира към този момент не губи стойност. Да покажем по този начин патриотизма си, " съобщи той.

Турският президент даде обещание, че инфлацията и лихвените проценти скоро ще са в " едноцифрено " изражение. Миналата година в страната му се развихри финансова и валутна рецесия, при която лирата загуби над една четвърт (за малко - до 40%) от цената си.

Властите в Турция твърдят, че рецесията отминава, въпреки доста специалисти и поданици да не споделят тази оценка. Сега за справяне с инфлацията Ердоган съобщи, че още веднъж ще е нужна " помощ " от централната банка - по думите му тя би трябвало да смъкне лихвите за следващ път, откакто от юли тя я понижи с 10 пункта (от 24 на 14% за по-малко от 4 месеца).

Намесата на Ердоган в работата на централната банка напоследък не бе най-голямата паника на вложителите, макар че той уволни шефа ѝ Мурат Четинкая, защото не понижавал задоволително лихвите. Европейската централна банка предизвести неотдавна, че Анкара би трябвало да внимава с паричната политика в бъдеще, с цел да не се върне инфлацията (до която, съгласно считаните за нетрадиционни стопански възгледи на Ердоган, водят високите, а не ниските лихви).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР