Каталунският сепаратистки лидер, Карлес Пучдемон, заяви, че испанската държава е

...
Каталунският сепаратистки лидер, Карлес Пучдемон, заяви, че испанската държава е
Коментари Харесай

Пучдемон приветства от Белгия победата над Испания

Каталунският сепаратистки водач, Карлес Пучдемон, съобщи, че испанската страна е победена в предварителните районни избори , оповестява БиБиСи. Говорейки в Брюксел, той приветства резултата като победа за " каталунската република ".

Сепаратистките партии ще имат малко болшинство в новият парламент. Партията, която желае Каталуния да остане полуавтономна част на Испания, е най-голямата партия. В резултат на това не е ясно кой ще направи държавно управление.

Испанското държавно управление наложи непосредствено ръководство на Каталуния и разгласи избори след противозаконния референдум за самостоятелност през октомври. Министър-председателят Мариано Рахой се надяваше, че изборите ще възстановят стабилността, само че вместо това политическите разтърсвания в Испания ще продължат. Консервативната национална партия (ПП) на Рахой означи най-лошия си резултат през вчерашния ден.

" Това е резултат, който никой не може да оспори ", разяснява Пучдемон в телевизионна тирада от Белгия.

 Каталуния отново избра независимостта Обновена
Каталуния отново избра независимостта

Това не е изненада

" Република Каталуния завоюва... испанската страна бе победена, Рахой и съдружниците му изгубиха " , изясни Пучдемон пред приветстващи го поддръжници.

Европейската комисия съобщи, че позицията ѝ във връзка с Каталуния остава същата, без значение от резултатите от вчерашните избори . Европейска комисия разяснява, че събитията в Каталуния са вътрешен проблем за Испания.

" Нашата позиция по въпроса за Каталуния е добре известна и постоянно се преповтаря на всички равнища. Няма да се промени " , изяснява представителят на комисията Александър Уинтерщайн пред Агенция Франс Прес. " Във връзка с районните избори нямаме коментар ", добавя той.

Испанското държавно управление към момента не е коментирало резултатите. Според анализатори, триумфът на сепаратистките партии значи, че топката се връща в съда на испанското държавно управление. Антонио Барозу от основана в Лондон изследователска компания разяснява, че казусът за Мадрид остава " и придвижването за разединение няма просто по този начин да изчезне ".

Все още не е ясно дали Пучдемон ще бъде президент и в случай че това се случи, дали ще се завърне от Белгия. Към момента, той към момента би трябвало да бъде задържан, в случай че влезе в Испания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР