Каталунската криза може да има отрицателни последици за икономиката на

...
Каталунската криза може да има отрицателни последици за икономиката на
Коментари Харесай

Каталунската криза може да струва на Испания 12 милиарда евро


Каталунската рецесия може да има негативни последствия за стопанската система на Испания и да докара до загуба на 12 милиарда евро от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната следващата година, оповестява в. " Паис ".

Според информация на Независимия орган за бюджетна отговорност през 2018 година Брутният вътрешен продукт може да се свие с 0,4-1,2 процентни пункта, което е равно на към 4 милиарда до 12 милиарда евро според от това какъв брой дълго ще продължи спорът. Отбелязва се също, че на Каталуния се падат 20 % от испанския Брутният вътрешен продукт, по тази причина всичко, което се случва в района, оказва значително въздействие върху обстановката в страната. Предишната прогноза за растежа за следващата година бе 2,7 на 100.

На 1 октомври в Каталуня бе създаден неразрешен от централните управляващи референдум за излизане на испанската самостоятелна област от Испания. Над 90 % от участвалите в допитването 2,28 милиона от общо 5,31 милиона каталунски гласоподаватели се оповестиха за самостоятелност.

Мадрид изиска от каталунското управление до 10 часа локално време на 19 октомври, да отговори ясно дали е оповестена самостоятелност на региона. Ако това не стане, Мадрид има право да употребява член 155 от конституцията, който разрешава да се ограничи автономията на региона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР