Къщата на художника проф. Симеон Велков на софийската ул. Мизия

...
Къщата на художника проф. Симеон Велков на софийската ул. Мизия
Коментари Харесай

Сграда - образец на ранния модернизъм, ще се надстроява с два етажа

Къщата на художника проф. Симеон Велков на софийската ул. " Мизия " 9 ще се надстрои с два етажа, въпреки да е приета за недвижима културна полезност като необичаен пример на ранния модернизъм в българската архитектура, заяви " Капитал ".

Вече е публикуван план за изменение на устройствения проект, който планува жилищна постройка с спомагателни два етажа и обединение на къщата със прилежащата постройка. Той е оповестен на уеб страницата на регион " Средец " на 13 март и провокира недоволството на хора от квартала и жители в обществените мрежи.

От съпътстващите го скици излиза наяве, че планът за строителство е координиран с Министерството на културата през август, макар че къщата е заявена като културна полезност от локално значение.

Това е следващият случай, в който има проект за заличаването на скъпа архитектура, припомнят от фондация " Български архитектурен модернизъм ". Миналото лято сходни планове имаше къщата на проектант Фингов в центъра на столицата, само че след това вложителят се отхвърли от желанията си и реши да я реставрира.

Проф. Велков е роден в Панагюрище през 1885 година, възпитаник е на Иван Мърквичка и е измежду най-изтъкнатите художници на батална живопис. Той самичък е проектирал къщата през 1931 година в стилистиката на европейския модернизъм като образец за свободно стояща в двор жилищна постройка в София. Повече детайлности в " Капитал ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (219)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР