Къщата-музей на Васил Левски в село Батулци, община Ябланица, от

...
Къщата-музей на Васил Левски в село Батулци, община Ябланица, от
Коментари Харесай

Срам! Къща на Левски се руши, държавата нехае

Къщата-музей на Васил Левски в село Батулци, община Ябланица, от години тъне в давност и съсипия, има заплаха да се заличи парченце от историята ни, притесняват се локалните. Те упорстват незабавно да бъде реставрирана и ремонтирана къщата на Георги Диков – Кекевето, в която Апостола основава локалния революционен комитет през 1871 година

Сградата е със статут на историческа недвижима културна полезност с локално значение. Първият етаж на къщата е бил ханче. Имало е пекарна за самун, непокътната до през днешния ден, както и скришен излаз, от който Левски да излезе от втория етаж през стълбата и да се отдръпна към планината. През 1966 година в къщата е открита музейна колекция, която е била отворена за гости доникъде на 90-те години на предишния век. Част от експонатите са непокътнати в локалното читалище и черква, а други са в неопределеност, описа за Българска телеграфна агенция кметският наместник на село Батулци Георги Братанов.

За спасението на къщата музей през 2018 година родолюбиви българи основават в селото предприемчив комитет. Почетен ръководител е Христина Богданова, родственица на Апостола. 

„ Това е една светиня, която ни е завещал Левски. Многократно е посещавал Батулци, има непокътнати негови преписи от писма до комитета, който е бил с турско име, за неразкриването му. Местни родолюбци доста са помагали за активността му “, съобщи за Българска телеграфна агенция Тодор Тодоров от инициативния комитет. 



Той добави, че музейната колекция е съдържала много скъпи неща, които не е ясно къде се намират. „ В клетвената стая е имало револвер, кама, евангелие, което е взето без да има документи. Всичко това е едно безхаберие от страната, което е обвързвано със запазването на историческата ни памет “, уточни Тодоров.

По думите му къщата е пред цялостна съсипия. Има потребност от главен ремонт, би трябвало да се направи улицата, водеща към нея, както и 50-метровата каменна ограда. „ Който дойдеше тук и видеше тази къща, не можеше да повярва, че тук е бил Апостола. Тази къща беше пред цялостна съсипия. Ако тук не се стартира ремонт от 6 до 10 месеца, ще се наложи да дойдете и да снимате къщата паднала “, добави Тодоров.

От инициативния комитет са разкрили банкова сметка за събиране на средства. Възнамеряват да закупят оръжейната колекция – револвер, кама и пушка, и да я дарят на Регионалния исторически музей в Ловеч, с цел да бъде записана по законов ред. Така след реституция и ремонт, къщата ще може още веднъж да стане музей.

Към идеята на локалните се причисляват и Община Ябланица и Областна администрация -  Ловеч.

„ През годините се водеше един неправилен правосъден спор по повод собствеността на къщата, защото по всички документи тя има акт за държавна благосъстоятелност. Общината е правила опити да я придобие като общинска благосъстоятелност, само че не е имало регистриране в актовите книги и тя си е останала държавна благосъстоятелност. Общината постави старания най-малко да възвърне покрива и кандидатства пред Министерството на културата за към 20 хиляди лв. преди 6-7 години. Покривът беше възобновен и предпазихме къщата да не се събори “, уточни за Българска телеграфна агенция секретарят на Община Ябланица Ивелин Йошев. Според него цялостният ремонт на къщата ще коства към 400 хиляди лв..

Три години подред Областна администрация – Ловеч кандидатства пред Министерството на културата за финансиране на направата на капиталов план за реституция и консервация на постройката. След два несполучливи опита, тази година със заповед на министъра на културата има утвърждение за реализация на действия, свързани с планиране на строително-ремонтни действия, заяви за Българска телеграфна агенция Нели Митева, шеф на профилираната администрация в Областна администрация – Ловеч.



Срокът за правене на плановата документи е до 15 ноември, а обещаните средства са близо 16 хиляди лв..

„ Къщата е в предаварийно положение. Надявам се, че в околните седмици ще получим финансиране от Министерството на културата, тъй като към момента нямаме подписан контракт, макар че има заповед на министъра още от юни ", сподели Митева.

По думите й къщата може да се употребява за развиване на туризма в Община Ябланица. „ Общите старания с поддръжката на локалните хора могат да доведат до това тази постройка да възвърне своя добър тип, да се трансформира в едно оживено място, където хората да се допрян до делото на Левски. Ще създадем всичко, което можем. Ние нямаме опциите на общините за финансиране по оперативните и националните стратегии “, добави Нели Митева.

Тя се надява в края на тази година в осъществяване на плана, който е утвърден, да има готова планова документи, посредством която да се знае какви типове действия би трябвало да бъдат направени и по какъв метод, тъй че това, което институциите и локалните хора желаят, да стане факт.

По думите на Митева, откакто стане ясно какъв брой ще коства ремонтът и реставрацията, още веднъж ще се кандидатства за финансиране.

Институциите и локалните поданици са уверени, че с общи старания къщата ще бъде възобновена и още веднъж ще притегля родолюбиви българи. Тогава обаче ще възникне въпросът за стопанисването на този обект. Повечето разчитат това да бъде Община Ябланица, което също е обвързвано с тромави и дълготрайни процедури. 

„ Не виждам различен метод за ръководство на къщата с изключение на общината “, сподели Йошев, а Нели Митева е уверена, че в случай че хората работят дружно, сигурно ще има добър резултат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР