Къщата е пребоядисана през 2017 г. © Анелия Николова Една

...
Къщата е пребоядисана през 2017 г. © Анелия Николова Една
Коментари Харесай

Къщата на архитект Фингов в центъра на София ще бъде възстановена

Къщата е пребоядисана през 2017 година

© Анелия Николова Една значима къща в центъра на София ще бъде избавена. В идващите месеци стартира реституция на къщата на арх. Георги Фингов на ул. " Шипка " 38. Това излиза наяве от влезнало в действие позволение за градеж, което планува реституция и реорганизация на постройката - монумент на културното завещание. Информацията беше доказана от " Капитал " от основния проектант на София Здравко Здравков и от създателя на плана - арх. Иван Бобев.

Къщата, която е изтъкнат представител на стила " сецесион " в българската архитектура и е била (по подигравка на съдбата) дом на Националния институт за паметниците на културата, щеше да бъде съборена, като единствено част от фасадата ѝ щеше да е непокътната от новите притежатели, а на мястото да се появи пететажна постройка. Последва остра социална реакция и в последна сметка планът беше върнат за преправка.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Историята

Първи притежател и създател на постройката на ъгъла на улиците " Шипка " и " Васил Априлов " е арх. Георги Фингов (1874 година - 1944 г.) - един от най-известните български архитекти, създател на редица публични, учебни и жилищни здания в София, Пловдив и други и ослепителен представител на стила Главата е дело на скулптора Андрей Николов

Фотограф: Надежда Чипева сецесион. Отличителна линия на къщата (освен интериора, който не е запазен) е скулптурата на женска глава на една от колоните откъм " Шипка " - дело на Андрей Николов – ученик на Антонен Мерсие в École des Beaux-Arts, Париж, след това член на управителния съвет на интернационалната асоциация на художниците в Рим .

През 1913 година къщата е продадена на Петко Теодоров – минен инженер, за малко кмет на София и брат на министър-председателя (1918–1919) Теодор Теодоров. След Втората международна война наследниците - Мария и Анка П. Теодорови, съумяват трудно да запазят целостта на постройката в изискванията на всеобщо одържавяване: таванският етаж остава за тях, а първите два етажа са употребявани поредно за детска градина и офиси на Националния институт за монументи на културата.

След 1989 година Мария Теодорова реституира къщата и завещава парцела на няколко физически и юридически лица: на сина на Симеон Сакскобургготски – Кубрат, на фондация " България ", ръководена от Яков Джераси, и на юриста по делото за реституцията. Условието в наследството е къщата да бъде реставрирана като архитектурен монумент на арх. Георги Фингов.

За няколко години там е офисът на фондация " България ", където по думите на Джераси се работи интензивно по връщането на Симеон Сакскобургготски в България. Самият цар назовава набелязаните тогава стъпки " Планът " Шипка ". " Казваше се по този начин, тъй като всички неща, свързани със завръщането на царя, се решаваха в къщата на ул. " Шипка ", споделя самият Джераси в изявление пред " Дневник " през 2003 година

Няколко години по-късно обаче историческата последователност внезапно се прекъсва. Надежда Теодорова, наследница по линия на Теодор Теодоров, оспорва наследството и печели делото в края на октомври 2007. Броени дни по-късно тя трансферира къщата на компанията " Бългериън кънстракшън хаус " за близо 4 млн. лева съгласно документи в Имотния указател.

Към днешна дата като крайни притежатели на сдружението са посочени Атанас Вангелов и Марта Лалова. Атанас Вангелов, който е правоприемник на притежателя, е шеф и на " Шипка резидънс " - компанията съществува от 2018 година и в нея е апортирана къщата на арх. Фингов. При апорта парцелът е оценен на 5.7 млн. лева

Обрат в проектите

Проектът за надграждане на къщата на арх. Фингов

През 2009 година, тъкмо при започване на огромния заможен срив, " Бългериън кънстракшън хаус " внася план за изменение на устройствения проект на къщата, който планува надстрояване и нов размер на пет етажа с първокласни жилища. Новината не е посрещната добре - компанията към този момент има опит с " надграждането " на монументи на културата и по-точно с така наречен Къща на Горгас на " Оборище " 10 (срещу посолството на Франция), проектирана още веднъж от арх. Фингов и арх. Маричков. В момента там се намира " Резиденция Оборище ", като концепцията беше част от истинската фасада да се " интегрира " в новата стъклена постройка, само че действително от достоверния тип на къщата не е непокътнато нищо.

Срещу надстрояването на къщата на Фингов потеглят петиции от няколко цивилен начинания и сдружения. Те упорстват Столичната община и Министерството на културата да влязат в пълномощията си и да защитят паметника на културното завещание, както го изисква законът.

В последна сметка планът е отдръпнат, Столичната община пробва да наложи санкции на притежателите за занемареност (обжалвани са), а къщата даже за малко се появява в публикация за продажба на организацията за парцели Unique Estates за 3.75 млн. евро.

През предходната година е показан проект за реституция, който планува опазване на къщата, възобновяване на съществувала едноетажна стопанска сграда и изродяване на отчасти подземно равнище, което ще служи за гараж. Проектът е координиран от НИНКН през октомври 2018 година и към този момент има влезнало в действие позволение за градеж.

През 2017 година притежателите възвърнаха разрушената мазилка и пребоядисаха външните стени. По думите на арх. Бобев те са приели разновидността да възстановят къщата в достоверния ѝ тип, а планът е минал всички стадии на координиране в Министерството на културата и Националния институт за монументи на културното завещание (НИНКН). Възстановената постройка ще е с жилищна функционалност, сподели арх. Бобев и изясни, че сега тече избор на реализатор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР