Къща-паметник на културата в Пловдив, в която през 1833 г.

...
Къща-паметник на културата в Пловдив, в която през 1833 г.
Коментари Харесай

Франция подава ръка за реставрацията на къща-паметник на културата в Пловдив

Къща-паметник на културата в Пловдив, в която през 1833 година е отседнал поетът Алфонс дьо Ламартин, ще бъде реставрирана със средства от България и Франция. Къщата е една от най-големите в Стария град, само че от години стои затворена поради неприятното й положение. Предвижда се след възобновяване тя да бъде отворена за туристи.

Пловдив

Старинната къща е била издигната преди повече от 190 години по поръчка на богатия търговец Георги Мавриди. В нея той е поканил френския стихотворец Ламартин при гостуването му в Пловдив. Днес постройката е благосъстоятелност на страната, а от 2017 година се ръководи от Община Пловдив. Реставрацията на къщата е наложителна.
Георги Стаменов- кмет на регион " Централен " - Пловдив: Имахме опцията през предходната година да съгласуваме задание за планиране, възобновяване и реституция на тази постройка с Министерството на културата, респективно НИНКН и да стартираме процедура за избор на реализатор.
36 000 лева са обезпечени от българската страна за план за реституция. Водени са договаряния Франция да подкрепи финансово осъществяването на самите действия.
Георги Стаменов- кмет на регион " Централен " - Пловдив: От страна на Френския културен институт, имахме диалози, за тях съставлява извънреден интерес да оказват помощ за възобновяване на постройката. Kакто извън, по този начин и вътре се постанова възобновяване на стенописите, възобновяване на стенните покрития, с цел да може те да бъдат експонирани в първичния им тип.
Къщата последно е реставрирана през 1970 година, като структурата е била отчасти сменена. Сградата е асиметрична, а във детайлите във вътрешността й доминират геометричните форми.
Петя Пейчева- Общински институт " Старинен Пловдив ": От тази страна къщата наподобява двуетажна, от другата страна триетажна, на двата етажа има объл хайет и от двете страни по две симетрични стаи. Има прелестни алафранги, в арките сред стълбищата, таваните са изключителни, те съставляват един доста добър образец за характерните пловдивски тавани.
Къщата на Ламартин е притегателна за френските туристи, които посещават Пловдив.
Петя Пейчева- Общински институт " Старинен Пловдив ": И всички техни гидове имат доста подробна информация за къща Ламартин, така че, те желаят да я посещават и в случай че стане допустимо това ще ускори туризма съответно с френската ни аудитория.
Очаква се откакто обектът бъде реставриран, да бъде отворен за визити.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР