Кашкавалът скача двойно от мандрата до щанда, 80% скок в

...
Кашкавалът скача двойно от мандрата до щанда, 80% скок в
Коментари Харесай

Кашкавалът скача двойно от мандрата до щанда, 80% скок в цената на млечните продукти

Кашкавалът скача двойно от мандрата до щанда, 80% скок в цената на млечните артикули.  Млекопроизводителите се оплакват от изкупна цена под 1 лев за литър.

Това сподели в студиото на на Bulgaria ON AIR ръководителят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов. На този декор цените на тези артикули в магазините се усилват без ясна аргументация за какво, добави той. По думите му множеството фермери са получили предизвестие да търсят
други способи за реализация на продукцията си.
„ Изглежда има импорт от друго място, който е на доста по-атрактивна цена “, сподели Стоянов. Той даде образец с цената на кашкавала у нас.

„ Кашкавалът излиза от мандрата на 16-17 лева, само че на доста малко места можем да забележим към този момент цена под 30 лева в магазинната мрежа “, изясни Стоянов и акцентира, че цените при производителите рално понижават, а повишаването се случва
по веригата сред преработвателите и търговците.
80% скок в цената на млечните артикули. В търсене на провинен за високите цени на храните у нас, страната впрегна всички свои контролни органи да дирят спекуланти. Масови инспекции се правят в комерсиалните обекти в цялата страна. Например, в дребните хранителни магазини в Добрич декларират, че виновността за повишаването, не е у тях.
Но и търговци, и клиенти са уверени, че далавера има.
Според Николай Маринов, шеф на единствената държавна млекопреработвателна компания в България, след производството и логистиката се стига до таксите на огромните търговски вериги. Това съобщи той в студиото на „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.

„ Таксите на огромните вериги включват отстъпки за тях, които ние като производител им даваме,
с цел да продават нашите артикули.
Има „ Такса вход ” в комерсиалната верига – „ Търговска отстъпка от цената ”, такса „ Логистика ” на самата верига, такса „ Маркетинг ”, такса „ Промоции ”, такси „ Каталози ” – те се заплащат от производителя, с цел да може да се продава в комерсиалната верига ”, сподели Маринов.

„ Продаваме им стока, примерно, за 1 лева, те си поставят всички тези такси с 15-20%. Отделно от това
те поставят и своя надценка, с цел да печелят.
Всички теза такси те ги оправдават като техни разноски. Има случаи, когато продаваме нашите артикули на загуба “, сподели шефът на единствената държавна млекопреработвателна компания в България.

„ Реално неправда няма, само че различен е въпросът колко е морално ”, заключи той. „ Вие виждате по какъв начин в една и съща комерсиална верига
един и същи артикул в Германия е доста
по-евтин в сравнение с в България “, сподели Маринов. „ Сигурен съм, че в Германия има орган и страна, които наблюдават за тези надценки “, добави той.

От Сдружението за съвременна търговия изпратиха известие, че нямат право да разясняват търговски
връзки сред обособени снабдители и търговци.
Проверка на репортера ни в Добрич откри, че Дияна Кателиева, собственик на хранителен магазан, която е в бизнеса с млечни артикули от 17 години, в никакъв случай не е следила такова фрапантно нарастване на цените със 100 %. По думите й цените са почнали да се повишават внезапно от предходната зима – непрекъснато с по 20 – 30%. „ Постоянно идваха с по 1,2,3 лв. разлика на кутия, на кг ”, сподели Кателиева.
„ Сиренето тук е на цени от 12 до 18 лв.,
според от производителя ”, изясни магазинерът.

„ При сирената по БДС-стандарт, които са вакуумирани, цената доближава до 17 – 18 лв. на кг. И кашкавалите започнаха м.г. от 12 лева, стигнаха до 22 – 24 лева при нас, само че в този момент сега има наклонност за понижение на цените ”, сподели Невена Петрова, която е търговски служащ.

В момента пада цената на кашкавала, само че на млеката и сирената се подвига. На кашкавала с 2 лв. са паднали цените. Най-масовите сирена са тези, с най-ниска цена, споделя Петрова и побяснява, че сиренето идва на 10 лв.
и с надценка от 20% се продава на 12,50 лева
По думите на Дияна Кателиева дребните магазини не са отговорни за спекулата в България. Отговорност за спекулата би трябвало да се търси в огромните търговски вериги. Колежката й подозира, че има и други фактори. Според Невена Петрова повода е по-скоро при тържищата. „ От производителя знам, че евтино се купуват нещата, а след това към този момент надценката си несъмнено двойна, тройна, не знам ”, изясни тя.
Хората понижават потреблението,
регистрира притежателят на дребен хранителен магазин.

Самите клиенти признават, че мъчно балансират сред цена и качество. По думите на Стоян Монов е много скъпо. „ Все гледаме хубави артикули да вземаме. Бях взел кашкавал неотдавна, той се разтопи – като олио, а пък хубавият е 25 – 26 лв.., сподели той. Хората считат, че инфлацията не оправдава високите цени – „ Горивото пада, цените отново се подвигат – може би спекулации, това е което на първо четене човек може да си намерения ”, сподели Стоян Монов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР