Картината Произходът на света“ на Гюстав Курбе стана обект на

...
Картината Произходът на света“ на Гюстав Курбе стана обект на
Коментари Харесай

Акция на феминистко движение в Мец: Произходът на света стана обект на вандалска проява

К артината „ Произходът на света “ на Гюстав Курбе стана обект на вандалска демонстрация в музея „ Център Помпиду-Мец “ във френския град Мец , съобщи Франс прес.

Творбата на Курбе е била обаче предпазена от защитно стъкло, посочи управата на музея. Две дами са надраскали по стъклото „ Аз също “, мотото на едноименното феминистко придвижване, разкрило случаи на похищения в шоубизнес промишлеността. Със същия надпис са били надраскани още пет произведения в музея.

Акцията е била проведена от Дебора де Робертис, която е от френски и люксембургски генезис и която е известна с сходни прояви и в предишното.

В известие управата на музея споделя, че в този момент специалисти ревизират какви са вредите по творбите. А директорката на музея Киара Паризи съобщи, че е потресена от вандализирането на творби на изкуството.

Дебора де Робертис споделя, че посредством акцията е желала да напомни, че дамите са произходът на света.

Заради вандалската изява бяха арестувани две дами, родени през 1986 година и 1993 година, които не са имали предходни противообществени прояви, разясниха от прокуратурата на Мец.

Картината „ Произходът на света “ е нарисувана през 1866 година и става част от сбирката на парижкия музей Орсе през 1995 година Произведението е световноизвестно и в предишното неведнъж е сменяло притежателите си. Последният му частен притежател е бил френският психиатър Жак Лакан. Музеят Орсе преотстъпва творбата за експозиции в други музеи.

През 2018 година Дебора де Робертис, която се показва за създател, се разголи пред пещерата на светилището в Лурд и беше санкционирана за това. Подобни разголени акции тя е провела и пред „ Джокондата “ в Лувъра. Преди към 10 години тя се разголи точно пред картината „ Произходът на света “ в музея Орсе.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР