Картината, нарисувана от Леонардо да Винчи, "Спасителят на света" (Salvator

...
Картината, нарисувана от Леонардо да Винчи, "Спасителят на света" (Salvator
Коментари Харесай

"Спасителят на света" на Леонардо да Винчи на търг за $ 100 млн.


Картината, нарисувана от Леонардо да Винчи, "Спасителят на света" (Salvator Mundi) ще бъде пусната на търг на аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк на 15 ноември.

"Картинатана Леонардо да Винчи се прави оценка на към 100 млн. долара", сподели представител на „ Кристис “. Преди това тази творба се намираше в сбирката на британския крал Чарлз I. Платното с размери 64,5 на 44,7 см ще бъде изложено като специфичен лот на търга "Поствоенно и модерно изкуство".

Както отбелязва в известие за пресата, публикувано от аукционната къща, Люк Сийсън - специалист по творчеството на Леонардо да Винчи, картината може да е била нарисувана за френското кралско семейство и да е попаднала в Англия след женитбата на Чарлз I за френската принцеса Хенриета-Мария през 1625 година.

Картината е била вписана в регистъра на кралската сбирка, формиран година след изтезанието на Чарлз I през 1649, а по-късно е била продадена на търг през 1651 година и през 1666 година се завръща в кралската сбирка при Чарлз II. След 1763 година следите на картината се губят, до момента в който не беше открита мощно развалена през 1900 година в частна сбирка. През 2007 година картината е деликатно възобновена в Института за изящни изкуства на Нюйоркския университет. През 2008 година група от интернационално приети специалисти по творбите на Леонардо да Винчи изследва платното в Националната изложба в Лондон и съпостави стила на изобразяване с друга известна творба на майстора "Мадоната на скалите".

Според група специалисти, картината "Спасителят на света" се отнася към края на миланския интервал в творчеството на Леонардо да Винчи през 90-те години на 15 век, когато е сътворил "Тайната вечеря". Друга група от специалисти, счита, че е рисувана малко по-късно, при започване на 16 век, по време на флорентинския му интервал. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР