Картата, на която е отбелязано съкровището. Снимка:БТАСтара карта, на която

...
Картата, на която е отбелязано съкровището. Снимка:БТАСтара карта, на която
Коментари Харесай

Златна треска в Нидерландия! Търсят нацистко съкровище за милиони евро

Картата, на която е маркирано съкровището. Снимка:БТА
Стара карта, на която е маркирано мястото, където нацистки бойци са скрили съкровища на стойност милиони евро по време на Втората международна война, възпламени въображението на десетки фенове иманяри в Нидерландия тази седмица, съобщи Ройтерс.

Националният списък на Нидерландия разгласил картата във вторник. Веднага по-късно тълпи от иманяри с металотърсачи и лопати се втурнали да копаят в нивите към селцето Омерен в източната част на страната.

Според архивите картата демонстрира къде нацистите са скрили четири огромни сандъка, цялостни с диаманти, рубини, злато, сребро и всевъзможни бижута. Богатствата били ограбени след детонация в банка през август 1944 година

Картата е конфискувана малко след войната от немски боец от специфичен институт, претрупан със задачата да наблюдава немските капитали в Нидерландия, откакто страната е освободена от нацистката окупация през 1945 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

Картата е оповестена откакто публично е изминал срокът на засекретеност от 75 години.

Въпреки че съществуването на съкровището в никакъв случай не е било изцяло доказано, институтът подхванал няколко несполучливи опити да го открие през 1947 година, споделя говорителката на Националния списък Ан-Марике Самсон.

„ Не знаем сигурно дали съкровището е съществувало. Но институтът направи доста инспекции и откри, че историята е надеждна “, разяснява Самсон. Тя прибавя, че в никакъв случай не са съумели да го открият и евентуално към този момент е било изкопано.

Но даже минималният късмет да намерят някакви полезности, не е попречило на десетките дилетанти златотърсачи да опитат шанса си.

„ Виждам на всички места групи от хора с железни детектори “, твърди 57-годишният Ян Хензен, който също е измежду търсачите.

„ Срещам в близост хора от цялата страна “, оповестява някогашният кмет на Омерен Клаас Тамес, който в този момент ръководи фондация, притежател на земите, в които може би се крие съкровището.

„ Карта с редица от три дървета и червен кръст, отбелязващ мястото, където би трябвало да бъде прикрито съкровището, разпалва въображението “, прецизира той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР